Eski kaleyi Ortaçağ yöntemleriyle onarıyorlar!
Fransa'da 40 kadar inşaat ustası, 1999 yılından beri eski bir kaleyi, eski aletleri kullanarak inşa etmeye çalışıyor. Turist olan Nathalie Bonis, "Şimdi kale inşa etmenin neden bu kadar uzun sürdüğünü anlıyoruz. Geçmiş yüzyıllarda yaşayanların sadece kas gücü ve alın teriyle kale inşa etmesi olağanüstü bir başarı. Bunu on yıl gibi bir sürede başarmak, sıradışı" diyor. Projeye katkıda bulunan Nick Platt gibi gönüllüler, ortaçağın inşaat tekniklerine ilişkin henüz yanıt bulmamış soruları çözmeye çalışıyor.

Platt, "Matkap dışında elektrikli aletler kullanmayı sevmem. Burada el aletlerini kullanmanın gayet doğal olduğunu gördüm. Kullandığımız testerelerse son derece farklı. Bazılarını kullanmak çok zor. Ama bu aletlerin inşaata gayet uygun olduğunu görüyorum" diye konuşuyor. Kalenin üst kısmının inşası için gereken taşları kaldırmaya yarayan değirmenli vinç gibi bazı aletler, son derece akıllıca tasarlanmış. Ancak bu aletleri kullanmak, sabır istiyor. Proje, çok sayıda turist de çekiyor. Avrupa BirliğTnin fonlarıyla başlayan kale inşaatı projesinin maliyeti, şu anda sayıları yılda 300 bini bulan turistlerin yaptığı bağışlarla karşılanıyor. Eğer kaleyi merak ediyor ancak yakın gelecekte Fransa'ya gidemiyorsanız merak etmeyin. Projenin sadece kaba inşaatının bir 10 ila 15 yıl daha süreceği tahmin ediliyor.

Günbotu Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181