Fuat Tosyalı 'demir sıkıntısı bitti'!

İnşaat sektörü temsilcilerinin son dönemde piyasada istedikleri miktarda ürün bulamamaktan ve fiyat artışlarından şikayet etmeleri üzerine hükümet inşaat demirinde gümrük vergisini indirmek için düzenleme hazırlıyor. Ancak çelik üreticileri piyasada arz sıkıntısının kalmadığını ve vergi indiriminin iç piyasaya zarar vereceğini savunuyor. Üreticiler, gümrük vergisi yerine demirdeki yüzde 18 KDV’nin indirilmesini talep ediyor.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Başkanı Fuat Tosyalı, yüksek fiyat ve tedarik sıkıntısı gerekçesiyle hükümetin bazı düzenlemeler üzerinde çalıştığı inşaat demiri piyasasında şu anda bir arz sorunu bulunmadığını söyledi. Tosyalı, ithalatı artırmak için gümrük vergisinde gündeme gelen olası bir indirimin zaten kapasite ve üretim fazlası bulunan yurt içi üreticilere zarar vereceğini belirtti. Tosyalı, hammadde ithalatı ve kur ile doğrudan bağlantılı olan demir fiyatlarının aşağı gelmesi için yapılması gerekenin yüzde 18’lik KDV’nin aşağı çekilmesi olduğunu ifade etti.

50 bin ton piyasada
Fuat Tosyalı, arzda bir sıkıntı olmadığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “İnşaat sektöründeki oyuncuların plansız hareket etmesinden kaynaklanan geçici bir durum yaşandı. Referandum öncesi inşaatçılar taleplerini ertelediler, hepsi ne olur ne olmaz diye öteleyip beklediler. Referandum sonrasında talebe birden yüklenme oldu. İnşaatçılar ‘yarın şu kadar mal istiyorum’ diye sipariş geçiyor. Çelik sektörü stokla çalışan bir sektör değil. ‘10 gün sonra veririm’ dediğimizde hemen yarın istiyor. Bu nedenle sektörde bir sorun varmış gibi suni bir gündem yaratıldı.”

TÇÜD verilerine göre, Nisan’daki referandum öncesinde yılın ilk 3 ayında, ağırlıklı bir şekilde inşaat sektörü tarafından tüketilen uzun ürün üretimi yüzde 9.8 azalışla 6 milyon ton olurken, tüketim yüzde 21.1 düşüşle 3.36 milyon tona geriledi. Referandum sonrası ani talep artışıyla birlikte yaşanan kısa dönemli sıkışıklığın aşıldığını ve şu anda taleplerin normal şekilde karşılandığını belirten Tosyalı, “Son bir haftadır talepler günlük olarak karşılanıyor. Piyasa rahatlasın diye ben Tosçelik olarak 15 gündür piyasaya 50 bin ton verdim. Diğer üreticiler de ihracatlarını ötelediler. Zaten ramazan sebebiyle talep de durdu. Herhangi bir sıkıntı yok” diye konuştu.

Türkiye’de inşaat demiri ucuz
EKİM 2016’da 375 dolar/ton seviyesinde bulunan demir fiyatları Mayıs itibarıyla 475 dolar/ton seviyesinde bulunuyor. Türkiye’nin inşaat demirinin en düşük fiyatla satıldığı ülkelerden biri olduğuna işaret eden Fuat Tosyalı, Çin’deki inşaat demiri fiyatlarının bile şu anda Türkiye’dekinden 30-40 dolar daha yüksek olduğunu söyledi. Türkiye’de uzun ürünlerde hem kapasite, hem de üretim fazlası olduğunu belirten Tosyalı, arz fazlasının olduğu bir ortamda üreticilerin spekülatif şekilde fiyatları artırmasının mümkün olmadığını söyledi. Fiyatların uluslararası piyasalarda ve dolar bazında belirlendiğini ifade eden Tosyalı, “Dolar/TL 4 lirayı gördü, hammadde ithalatına bağlı sektörüz. Yüzde 18 KDV var. 100-150 lira navlun söz konusu” diye konuştu.

Kısa vadeli indirim yapılacak
Hükümetin gümrük vergisi düzenlemesinin geçici olacağı belirtiliyor. Reuters’e konuşan bir ekonomi bürokratı, “İthalata yönelik vergilerin düşürülmesi konusu çalışılıyor. Kalıcı bir çözüm olarak değil kısa vadeli olarak gündemde. Orta ve uzun vadede yurt içi üretimi artıracak adımları değerlendiriyoruz” dedi.

Vatan Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181