Gelişen Kentler Zirvesi'nin 8'incisini bu yıl Erzurum'da düzenledi!
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) gelişen kentlerin yatırım fırsatlarını sektör temsilcileriyle buluşturmak amacıyla hayata geçirdiği Gelişen Kentler Zirvesi'nin 8'incisini bu yıl Erzurum'da düzenledi. Sabah gazetesi ana basın sponsoru olduğu zirvede şehrin yatırım potansiyeli masaya yatırıldı. Organizasyonun açılış konuşmasını yapan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, konut, inşaat, turizm ve sanayi alanında yeni yatırımlara hazırlandıklarını belirterek, "Göreve geldiğimizden itibaren 2.5 milyar TL'lik yatırım gerçekleştirdik. Şehrin tarihi yapılarını restore etmek ve gecekonduları dönüştürmek için çalışıyoruz. 2018 sonuna kadar bu kapsamda 2 bin konutu teslim edeceğiz. Ayrıca, şehrimizin sahip olduğu krom, magnezyum gibi madenler sayesinde 6 milyar liralık sanayi tesisi yatırımı için müracaat geldi. Tüm bu yatırımlarla birlikte göç sorunun çözeceğiz. 3 yıl sonra Erzurum artık göç veren değil, göç alan bir şehir haline gelecek" açıklamasında bulundu. Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu ise Erzurum'un Doğu'nun en büyük sanayi şehri olma yolunda ilerlediğini belirterek, "Gerek yerli gerek yabancı yatırımcılar fırsat varken Erzurum'a gelmeli. Fırsatı kaçıran üzülür" dedi.

GYODER ROADSHOW'A ÇIKACAK
Erzurum'un Türkiye'nin en çok göç veren illeri arasında oluğunu belirten GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, "Erzurumluların yarıdan fazlası İstanbul'da yaşıyor. Oysa sahip olduğu konumuyla, başta kış turizmi olmak üzere, kültür, doğa ve termal turizmi gibi doğal zenginliklerin kenti Erzurum, çok daha fazlasını, çok daha iyisini hak ediyor" diye konuştu. Anadolu kentlerinin gelişimine katkı sağlamak ve yatırımcı çekmek için çalıştıklarını belirten Yetgin, yakın zamanda birçok ilde roadshow yapacaklarına dikkat çekti. Yetgin, Anadolu'daki gayrimenkul firmalarının kurumsallaşmasını sağlamak için, Anadolu illerinden firmaları GYODER üyesi olarak alacaklarını söyledi.

DÖNÜŞÜMDE YENİ MODEL GELİŞTİRMELİ
SABAH Gazetesi Ekonomi Müdürü Dr. Şeref Oğuz'un yönetiminde gerçekleştirilen "Cazibe Kentler ve Erzurum'un Yatırım Potansiyeli" konulu panelde şehrin geleceği masaya yatırıldı. Oğuz, Erzurum'un yatırım potansiyeline dikkat çekerek, "Şehir eteğindeki taşları henüz dökmedi. Asıl gelişim bundan sonra başlayacak" dedi. Erzurumlu işadamı ve Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat ise batıya endeksli gelişim nedeniyle Doğu ve Güneydoğu illerinin yıllardır geri planda kaldığını belirterek, "Bugün Erzurum geleceği parlak bir il haline geldi" dedi. Polat, devletin devreye girip yeni dönüşüm modelleri geliştirmesi gerektiğini kaydetti. Erkonut Yönetim Kurulu Başkanı Selami Keskin de, Erzurum'da binaların yüzde 60'ının yenilenmesi gerektiğini ifade etti.

ÜLKELER DEĞİL ŞEHİRLER YARIŞIYOR
Zirveye konuk konuşmacı olarak katılan Ekonomist, Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, Dünya Bankası'nın çok önemli bir raporu olduğunu hatırlatarak, "Bu rapor 21. yüzyılda kalkınmanın ve iktisadi büyümenin nereden geleceğine dair. Artık ülkelerden çok, şehirlerin ülkelerin kalkınmasına ve büyümesine katkı sağlayacağı çok yeni bir süreçten söz ediyoruz. Organize ve iyi bir liberal ekonomi olmak istiyorsanız bunun içine doğru planlama yerleştirebilirsiniz. Türkiye'nin artık yeni bir kalkınma modeline ihtiyacı var. Yoğun bir şekilde buna çalışıyoruz. İkinci sıçramayı mutlaka yerelden bütüne gerçekleştirmemiz gerekiyor. O yüzden illere çok fazla görev düşüyor" dedi.

2023'E KADAR 61 BİN YENİ KONUT ŞART
Zirve için hazırlanan Erzurum Yatırım Alanları Vizyon Raporu'na göre şehirde 2023'e kadar 61 bin yeni konuta ihtiyaç var. Raporda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın şehirde 97.11 hektar alanı riskli ilan ettiği belirtildi. Bu alanda 4 bin 943 bina var. Erzurum Büyükşehir Belediyesi ise 24 bölgede dönüşüm için çalışıyor. Bu alanlarda 105 bin nüfus, 8 bin 100 bina var. Konutların metrekare satış fiyatları bin 800 ile 2 bin 200 TL arasında. Metropollerde bir konutun kendini amorti etme süresi 20 yılı bulurken bu rakam Erzurum'da 10 yıla düşüyor.

105.000: Dönüşüm alanındaki nüfus
97.11 hektar: Riskli alan
4.943: Riskli alandaki bina
61.000: Yeni konut ihtiyacı
8.100: Dönüşüm alanındaki bina sayısı
24: Dönüşüm yapılacak bölge sayısı

Seda Tabak / Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181