Hüseyin Kaya 'Bir an önce binanızın risk tespitini yaptırın'!
Deprem uzmanlarının 7 ve üzerinde beklediği olası İstanbul depremi için İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürü Hüseyin Kaya risk tespitlerini açıkladı. İstanbul'da 1999'daki depremden sonra riskli binaların belirlenmesi konusunda çalışma yürütüldüğünü söyleyen Kaya, 50 bin riskli bina tespit edildiğini söyledi. Bu binaların içinde 220 bin civarında konutun ve 31 bin işyerinin olduğunu belirten Kaya, mevcutta bu sayının çok daha fazla olduğunu ifade etti.

'775 MİLYON LİRA KİRA YARDIMI YAPTIK'
"İstanbul'da riskli olduğu için yıkılan bina sayısı yaklaşık olarak 19 bin ve bu da 88 bin bağımsız bölüme tekabül ediyor" diyen Hüseyin Kaya, hâlâ yıkım çalışmaları devam eden birçok ilçede, birçok binanın olduğunu, bununla ilgili de kira yardımlarının devam ettiğini söyleyerek, "Yaklaşık 775 milyon lira kira yardımında bulunduk" dedi.

19 ilçede ve 62 bölgede riskli alan çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Kaya; Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Esenler, Sarıyer, Kartal, Pendik, Beyoğlu ve birçok ilçede kentsel dönüşüm çalışmalarının sürdüğünü, Fikirtepe'deki çalışmaların kendileri için çok önemli olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Fikirtepe'nin tamamı 134 hektarlık bir alan ve burada 6 bin 341 riskli bina tespit ettik. 17 bin 728 bağımsız bölüm tespitimiz de var. Buranın planlaması sonucu 61 yapı adası meydana geliyor. Şu anda bu yapı adalarında birçoğunun inşa faaliyetleri devam ediyor. Bütün binalar yenilendiği zaman güzel bir Fikirtepe göreceğiz diye düşünüyorum. Fikirtepe'deki çalışmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mızca takip ediliyor.

"RİSK TESPİTİ YAPTIRIN''
Vatandaşın bina güçlendirmesini yaptırabilmesi için devletten alacağı kredi desteğiyle ilgili yeni kentsel dönüşüm yönetmeliğinin yürürlüğe girdiğini müjdeleyen Hüseyin Kaya, "Bu konuda laboratuvarlar var. Laboratuvarlarımızda binaların riskli olup olmadığına ilişkin tespitler yapılıyor. Herkes kendi binasının tespitini yaptırabilir. Çünkü devlet olarak tüm binalara girip tespit yapmamız çok zor. Bizim için can güvenliğimizden önemlisi yok"dedi.

BAZI İLÇELERDE SON DURUM
-Gaziosmanpaşa'da riskli alan ilan edilen bölgelerde 11 bin 50 bina bulunuyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında da bugüne kadar 1365 bina yıkıldı. Ayrıca bu yıl 5 bin konutluk projelerin temeli atılacak.
-Bağcılar Belediyesi sınırlarınde 6306 sayılı kanun kapsamında riskli alan ilan edilen 5 bölge var. 5 bölgede toplam 522 bin 203 metrekare alan riskli bölge ilan edildi. 2 bin 175 riskli yapı belirlendi ve 2 bin 85 bina yıkıldı.
-Esenler'de 2012'de 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un yürürlüğe girmesinin hareketlendi, ilçede 100 bin konut riskli. Bu konutların, 5 yılda 26 bini yıkıldı ve yeniden inşa edildi.
-Bayrampaşa'da da 1999'dan bu yana 4 bin 67 bina yenilendi. Diğer riskli binalarla ilgili çalışmalar sürüyor.

Habertürk Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181