'İnşaatlarda yeni teknoloji kaçınılmaz!'
TGRT Haber'de her Çarşamba 14.15'te canlı olarak yayınlanan Emlak Sayfası programının bu haftaki konuğu Karadeniz İskele Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kalaycı oldu. Utku Çalışkan'ın hazırlayıp sunduğu programda bu hafta ''Sektördeki yeni teknolojiler başta olmak üzere, inşaatlardaki iş kazası oranları, nedenleri'' ve çarpıcı araştırma sonuçları masaya yatırıldı.

İskele kalıp sektöründe 40 yıllık deneyimi bulunan Osman Kalaycı, inşaat sektörünü 'son 15 yılın parlayan sektörü' olarak değerlendirdi. Sektördeki yükselişin teknolojik gelişmelere bağlı olduğunu aktaran Kalaycı, inşaatın en önemli ekipmanlarından iskelelerin de yenilendiğini ve geliştiğini dile getirdi. Oldukça uzun bir geçmişe sahip olan iskele sektöründe geçmişte ahşap ürünlerin kullanıldığı; şimdi ise çelik iskelelere geçildiğini aktaran Kalaycı iskelede nelere dikkat edilmesi gerektiği sorusunu da yanıtladı.

'Bilir kişiden yardım alınmalı'
İskelenin gerek kurulumu sırasında gerekse kurulumunun ardından dikkat edilmesi gerekenlere açıklık getiren Osman Kalaycı, ''Uzman olmayanlar iskeledeki hataları göremeyebilirler. Ancak TSE İskele Kurum belgesini sorabilirler. Bu konuda yöneticilere büyük görev düşüyor. Makina Mühendisleri Odası'na başvurularak bilir kişiden iskelelerinin kontrolünü yapmasını isteyebilirler. bugüne kadar iskeledeki en büyük hatalar eksik malzeme kullanımından oluşmuştur. Bu hususa özellikle dikkat edilmeli.'' dedi.

'Başarı bir ekip işidir'
İnşa edilen binaların kat yükseklikleri arttıkça önemi daha belirgin hale gelen iskelelerin yanlış kullanımının iş kazaları ile sonuçlandığını hatırlatan Osman Kalaycı, kazaların önüne geçmenin mümkün olduğunu söyledi. Bütün kalite standartları yerine getirildiğinde ve önemler alındığında kaza oranının sıfıra inebileceğini ifade eden Kalaycı, kişisel tedbirin önemini vurguladı. 

İş kazalarının önüne geçmek için yıllardır devletin ve özel sektörün çalışmalar içinde olduğunu belirten Kalaycı, bu hususta yüzde 40 iyileştirmeye varıldığını da söyledi. Kazaların büyük bir kısmının kişisel tedbir yetersizliğinden kaynaklandığı ve bu sorunun da eğitim ile çözülebileceğini aktaran Kalaycı, ''Başarı bir ekip işidir, iş kazaları hep birlikte engellenebilir.'' ifadelerini kullandı.

Yeni teknoloji 'Cephe platformu kullanımı'
Kalaycı, ''İskelede en büyük tehlike iskele bağlanırken oluşur. bu sebeple yeni teknoloji ürünü olan cephe platformu kullanılmasını öneriyorum. Cephe platformu daha güvenli olmasının yanı sıra, hem verimli hem de daha pratik bir ürün. Cephe platformu makinanın yukarı çıkma kapasitesini de artırır.'' dedi.

'Boyalı iskele kullanılmamalı'
Ülkemizin bu sektörde Dünya'da söz sahibi olduğunu söyleyen Osman Kalaycı, yaşanılan tüm olumsuzluklara rağmen ekonomik anlamada ilerlemenin devam ettiğini ifade etti. 2016 yılında gerek sektörün gerekse ekonominin gelişmesinde etkili olan herkese teşekkürlerini ileten Kalaycı, ''Sektör olarak gelişimin yolu doğru malzeme üretmekten geçiyor. Boyalı iskele ekonomik olduğu için tercih edilen bir ürün. Ancak ömrü uzun değil. Tüm yetkilileri ve sektörü boyalı iskele kullanmamaya davet ediyorum.'' dedi.

Ayfer ERDOĞAN / EmlakSayfası.com.tr


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181