İş Sağlığı ve Güvenliği seferberliği 3. Havalimanı ile başladı!
Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programı'nın 4 aylık teması 'İş Sağlığı ve Güvenliği' olarak belirlendi. Önceliği inşaat sektörü olacak programın startını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, mega projelerden 3. Havalimanı inşaatında verdi. Çalışma Hayatında Milli Seferberlik kapsamında, 'İş Sağlığı ve Güvenliği Hedef Sıfır Deklerasyon' imza töreni düzenlendi. Bakanlığın en önemli konu başlıklarından birinin iş sağlığı ve güvenliği olduğunu belirten Müezzinoğlu, "Yakaladığımız rakamlar her 5 yıllık dilimlerde başarı gibi gösterse bile dünya standartlarına baktığımızda halen kayıplarımız büyük" dedi.

15 SANİYEDE 1 İŞÇİ ÖLÜYOR
Dünyada her 15 saniyede 160 işçinin iş kazası geçirdiği bilgisini veren Müezzinoğlu, "Her 15 saniyede de 1 işçi iş kazası ya da meslek hastalığı nedeniyle can kaybına uğruyor. Her gün yaklaşık 6 bin kişi iş kazası veya meslek hastalığı sonucunda ölüyor. Yalnız ülkemizin sorunu değil. Ama ülkemiz kendi sorununu iyi üstlenmesi, bu anlamda medeniyetimizin insan ve devlet anlamında temel felsefesini güçlü yakalaması lazım. Bizim için insan değerli, saygın, önemli" diye konuştu.

İnşaat sektörü seçildi
Bu yıl özellikle iş kazalarının en yoğun olduğu inşaat sektörünü seçtiklerini  ifade eden Müezzinoğlu, 3. havalimanının da inşaat sektörünün en önemli alanı olduğunu belirtti. Müezzinoğlu, "İşin özünde kendimize, yaptığımız işe saygı, değer vermemiz" dedi.

Faturası 3 trilyon dolar
İş kazaları ve meslek hastalıklarının ekonomiye maliyetinin ise dünya GSMH'nın yaklaşık yüzde 4'ünün üzerinde olduğunu belirten Müezzinoğlu, "Bu da 3 trilyon dolar gibi bir rakam. Bu 3 trilyon doları tedbir olarak harcayabilmek, bunu kültüre dönüştürebilmeyi başarmak esasında bizim sorumluluğumuz" diye konuştu. 

İGA'dan çalışanlara eğitim
İGA Havalimanları İnşaatı CEO'su Yusuf Akçayoğlu ise, projenin yüzde 52'sinin tamamlandığı söyledi. 2 bin 800 mühendisin ve 445 iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olduğunu ifade eden Akçayoğlu, çalışanlara iş güvenlik eğitimi verdiklerini kaydetti. Akçayoğlu, 228 çalışanı da ödüllendirdiklerine dikkat çekti.

İşçilere seslendi: Artık hep birlikte duyarlı olacağız 
Bir inşaatın denetimi sırasında yaşadıklarını anlatan Müezzinoğlu, "Kaskı olmayan bir çalışan gördüm. Şantiye sorumlusu yanımdaydı. 'Bu ne' derken, kask ve kemer ayaklarının yanında, iskelede. Müdürü 'Biz her sabah teslim ediyoruz' dedi. Böyle olursa işimiz yok. Burada hep birlikte duyarlı olacağız. Yanındaki arkadaşı müsade etmeyecek. O iskelede sen yalnız kendine bedel ödetmiyorsun. Tedbirini almayana ve kurallara uymayan yerlerde de cezayi müeyyidelerde merhametli olmak, derler ya 'Merhametten maraz doğar' anlayışını canlarla kaybediyoruz" diye konuştu.

Miray Çimen / Akşam

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181