Issız adalara yeni şehirler kurulacak!
Gelecek bilimcilere göre 10-15 yıl içinde plaza-ofis devri kapanıyor, dijitalleşme, internet devrimi ve enerji devrimi sonucunda çoğunluk evden çalışacak, boşalan plazalar sosyalleşme merkezi olacak.

Liselotte Lyngso: Yaşadığımız akıllı evler; daha sağlıklı ve daha uzun yaşayabilmemiz amacıyla, tamamen o yönde tasarlanacak. İnsanlarda bü doğaya dönüş var. Artık herkes çocuğunu temiz havalı, bol yeşillikti yerlerde, sağlıklı bir şekilde yetiştirmek istiyor. Daha güvenli, daha sağlıklı ve daha küçük serinlerde yaşayıp aynı zamanda küresel olarak bübirimizle bağlantılı olacağız. Bunun için en uzak köylere büe ulaşabilen mükemmel bü WI-FI teknolojisine sahip olacağız. Dokunabileceğiniz hologramların gelişmesiyle evden çalışma trendi gitgide daha da büyüyecek. Öyle ki gelecekte kimse ofise gitmek zorunda olmayacak, herkes evden çalışacak.

Jason Stiva: Nesnelerin interneti (Internet of Things) teknolojisi sonucunda ortaya akıllı şehüler çıkacak, bu da her şeyi baftan aşağı değiştirecek. Örneğin yaşadığınız evin ısıtma sistemi, arabanız, hatta kahve makineniz bile birbiriyle bağlantılı olacak.

Dr. James Canton: Dijital teknolojiyle dönüştürülmüş akıllı şehirler olacak. Yani sağlıktan güvenliğe, ulaşımdan çahşma hayatına ve ticarete kadar şehirdeki her şey dijital olarak birbiriyle bağlantüı hale getirüecek.

Ufuk Tarhan: Şehirlerde binalarla ve trafikle ilgili hemen her şey akıllanacak. Akıllı materyal.diye bü şey var ve bu, şu anda büe inşaat sektöründe hızla yaygınlaşıyor. Akıllı materyal demek, ışıktan, sesten, titreşimden etküenen, bunu anlayan ve eski haline dönebüen materyal anlamına geliyor. Diyelim ki depremde eğildi, büküldü, 'Benim normal halim bu değil, dik durmalıyım' şeklinde karar verebüen akılti sistemlerden bahsediyoruz. Şu anda geliştirilen teknolojiler sayesinde ileride nüfusun büyük çoğunluğu evden çalışacak. O zaman metropoUerde boşalan büyük iş merkezleri, plazalar, alışveriş merkezleri de eğitim, kültür, toplantı ve sosyalleşme merkezlerine dönüşecek. Şirket binalarında çok az insan olacak. Ofislerin bir kısmı rezidansa dönüşecek.

Issız Adalara yeni şehirler yapılacak
Geleceğe yönelik öngörüleriyle Albert Einstein'la kıyaslanan gelecek bilimci Jacque Fresco'ya göre yenilenebilir enerji sayesinde geleceğin şehirlerinde herkes için temiz hava, temiz su ve iyi gıda olacak:

"Sürdürülebilir, yasayan ve nefes alan şehir sistemleri inşa edilecek. Fabrikalardan evlere kadar her şeyde geri dönüşüm hesaba katılacak. Mevcut şehirlerdeki evleri yenilemek çok pahalıya mal olacağından bunun yerine çok daha ucuza, enerji verimliliği olan yeni kentler inşa edilecek. Bir insanın hayal edebileceği her yere, ormanların arasına, dağların zirvesine ya da ıssız adalara ev yapılabilecek. Geleceğin şehirlerinde temiz ve yenilenebilir enerji kaynakları olacak. Kamu binaları, okullar, sağlık merkezleri ve tarım alanları tamamen birbirine entegre olmuş bir şekilde tasarlanacak. Kentlerde herkes için temiz hava, temiz su, sağlık merkezi, iyi gıda, enformasyon ve eğitim ortamı olacak. Kültür, sanat, spor ve eğlence merkezleri de yerleşimlerin yanı basında yer alacak."

Hürriyet Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181