İstanbul Finans Merkezi içindeki Merkez Bankası ihalesi 27 Temmuz'da!
Gayrimenkul sektöründe bu yaz ihale bereketi yaşanıyor. Haziran’da 5 büyük ihale tamamlanırken Temmuz’da Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Emlak Konut GYO 4 ihale düzenliyor. İstanbul Kağıthane, Şile ve Antalya’daki ihalelerin en dikkat çekeni TOKİ’nin üçüncü kez ihalesini yapacağı İstanbul Finans Merkezi (İFM) içindeki Merkez Bankası hizmet binası olacak...

İFM’nin kamu ayağındaki çalışmalar kapsamında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) binalarının temelleri atılmıştı. Ancak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) binası için Şubat ve Nisan aylarında düzenlenen ihaleler, rekabetin oluşmaması ve tekliflerin yeterli bulunmaması üzerine iptal edilmişti. TOKİ, rötar yapan Merkez Bankası hizmet binası için ihale sürecini yeniden başlattı. İhale, 27 Temmuz Perşembe günü düzenlenecek.

18 katı Merkez’in
İFM içindeki Merkez Bankası parseli, ticaret ve konut fonksiyonlu 15 bin 960 metrekare büyüklüğe sahip. İhale kapsamında ayrıca 4 bin metrekarelik otopark arsası da bulunuyor. 55 katlı planlanan Merkez Bankası hizmet binası, 258 bin metrekare inşaat alanına sahip olacak. Ayrıca yaklaşık 26 bin metrekarelik otopark alanın da dahil edilmesiyle toplam inşaat alanı 284 bin metrekareye çıkacak.

İFM’nin tam ortasında yer alan parselin imar planına göre, burada alışveriş merkezi, sosyal-kültürel tesis, büro, işhanı, lokanta, çarşı, çok katlı mağaza, banka, finans kurumuları yer alabilecek. Binanın en üst 18 katı yani 97 bin 859 metrekarelik kısmı Merkez Bankası’na ait olacak. Buraya TCMB’nin İstanbul şubesi taşınacak. Yüklenici firmanın inşaat alanı da 160 bin 196 metrekare olacak. TOKİ’ye en yüksek arsa payını vererek ihaleyi kazanan yüklenici, hedeflediği geliri bu 160 bin metrekareye yapılacak ticari alanlardan elde edecek. Buraya taşınan kurumsal ya da bireysel firmalar da TCMB’nin komşusu olacak.

TOKİ, yapımı devam eden BDDK ile SPK binaları için de benzer bir yol izlemişti. BDDK binası için YDA Grup, 1 milyar 861 milyon TL üzerinden 372 milyon 200 bin TL arsa payı taahhüt etmişti. SPK binası için de Kuruluş-Sersim iş ortaklığı 915 milyon 417 bin TL üzerinden 215 milyon 123 bin TL önermişti.

Arıcalar için teklif günü
TOKİ’nin İstanbul Kağıthane Arıcılar ihalesi, arsa satış karşılığı gelir paylaşımı modeliyle bugün yapılacak. Ticaret ve konut alanı fonksiyonlu arsa, toplam 22 bin 491 metrekare büyüklüğe sahip ve 40 bin 485 metrekarelik inşaat hakkı var. Ayrıca cami ile park alanı da proje kapsamında yer alacak. İhaleye sektörden önemli ölçüde katılım bekleniyor.

Emlak Konut’ta sırada Şile ve Muratpaşa var
Emlak Konut GYO, Haziran ayında İstanbul Riva, Zeytinburnu, Tuzla ve İzmir Alsancak’taki 5 büyük ihale düzenleyerek, sektörde 9 milyar liralık hacim yaratmıştı. Bu ay da İstanbul Şile ve Antalya Muratpaşa arsalarını ihaleye çıkarıyor. Emlak KonutGYO’nun geçen ay düzenlediği Riva ihalesi sonrası gözler Şile’ye çevrilmişti. Riva’ya sektör tarafından gösterilen büyük ilginin Şile ihalesine katılımı da etkilemesi bekleniyor. Şile’de iki farklı parsel için bugün ihale düzenlenecek. Emlak Konut GYO’nun Antalya Muratpaşa’daki arsası da toplam 40 bin metrekare. Ticaret ve turizm alanı fonksiyonuna sahip arsada 60 bin metrekare inşaat yapılabilecek. Projenin yüksekliği en fazla 12 kat olacak. 18 Temmuz Salı günü düzenlenecek ihale, iki oturum şeklinde yapılacak. 

Vatan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181