İstanbul Finans Merkezi'nde ilk kazma bugün vurulacak!
İstanbul'u, dünya finans merkezi haline getirecek tarihi adımlardan biri daha bugün atılıyor. Başbakan Binali Yıldırım'ın katılacağı törenle, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) binaları için ilk kazmalar vurulacak. İstanbul Finans Merkezi'nin kalbi niteliğinde olacak binalara, kısa süre sonra Merkez Bankası da eklenecek.

PARANIN KALBİ İFM'DE ATACAK
İstanbul'u dünya finansına yön veren merkezlerden biri haline getirecek İstanbul Finans Merkezi (İFM) için çalışmalar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde başlatılmıştı. Ataşehir bölgesinde yürütülen hazırlıklarla çok sayıda kurum ve kuruluş, bu bölgeye taşınma çalışmalarına başlarken, kamu kurumları da banlamalarını yaptı. İstanbul'u, New York, Londra gibi paranın ve fonların merkezine dönüştürecek adımlar kapsamında BDDK ve SPK binaları da bugünden itibaren bölgede yükselecek.

2-3YILDA BİTECEK 
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) öncülüğünde inşa edilecek SPK ve BDDK binalarının temeli için Başbakan Yıldırım ve kabine üyeleri bugün Alaşehir'de olacak. TOKİ, aylar öncesinde temel atmalar için hazırlık yapmıştı. Ancak, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan gelişmeler, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın programlarındaki yoğunluk nedeniyle ertelenmek durumunda kalan temel atma sonrası inşaatların 2-3 yıllık süre içinde tamamlanması planlanıyor. İki binanın proje bedeli 3 milyar TL'yi geçecek. Yüklenici firma, BDDK binası için arsa karşılığı satış gelirini 1 milyar 861 milyon TL, idare payı gelirini ise 372 milyon TL olarak taahhüt etmişti. SPK binasında ise 915 milyon 417 bin TL'lik satış geliriyle 215 milyon TL'lik TOKİ payı geliri öngörül müştü


Mimaride Osmanlı esintisi
Halen Ziraat'ten Halk'a ve Vakıfbank'a kadar finans binalarının da inşasının sürdüğü İFM'deki çalışma larda mimariye önem veriliyor. Bu kapsamda Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin esintileri, İFM'ye damga vuracak. SPK ve BDDK binaları da bu hassasiyetle yapılacak.

Sırada 'Merkez' binası var
PARANIN rotasını çizecek adreslerden Merkez Bankası'nın İFM'deki binası için de geri sayım başladı. Banka binası için gerekli protokollerin yapılmasının ardından ihale gerçekleştirilerek inşaata başlanacak. Hazırlanacak MB kampusu da, sadece ofisleriyle değil, ticaret alanından otele kadar imkanlarıyla hizmet verecek.

Küresel markayı tamamlayacak
İSTANBUL Ticaret Odası Başkanı (İTO) ibrahim Çağlar dünyanın parasının İFM'yle istanbul'a akacağını söyledi. Çağlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öncülüğünde istanbul'un küresel finans merkezi olması yolunda çok önemli bir adım atıldığını vurguladı. Çağlar, "Küresel istanbul markasının finans ayağı da böylece tamamlanmış olacak, istanbul; Londra, Frankfurt ve NewYork gibi önemli bir finans merkezi haline dönüşecek" diye konuştu.

Hakkı Kurban/Akşam Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181