İstanbul Finans Merkezi'nin temeli haftaya atılıyor!
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminden sonra hem sosyal konutta rekor hedefini revize ettiklerini hem de büyük projelere hız verdiklerini açıkladı. Turan, gelecek hafta İstanbul Finans Merkezi'nde (İFM) 3 önemli kamu kurumdan ikisinin binalarının temel atma törenini gerçekleştireceklerini ifade ederken proje ahüyüklüğü 3 milyar lirayı geçecek olan bu yapıların Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) ait olacağını ifade etti. Turan, Merkez Bankası binası için de protokol imzalandığını 0 kapsamda sürecin ilerletildiğini belirtirken "BDDK ve SPK için inşaat süreci başlıyor. İhaleleri yaptık, projeleri bitirdik. Haftaya ilk kazmayı vuracağız. Projeler 2-3 yıl içinde tamamlanır. Merkez Bankası kampusunda ofis, ticaret alanı, otel de yer alacak" dedi.

BDDK binasında yüklenici firma, arsa karşılığı satış gelirini 1 milyar 861 milyon lira, idare payı gelirini ise 372 milyon lira olarak taahhüt etti. SPK ile imzalanan protokol kapsamında yapılan ihalede ise yüklenici firma 915 milyon 417 bin liralık satış geliri, 215 milyon liralık da TOKİ payı geliri taahhüdü ile ihaleyi kazanmıştı.

SIFIR KÂRLA KONUT SATIYORUZ
TOKİ Başkanı Ergün Turan "Biz sıfır kârla konut ratıydruz. Sosyal konut üretimimizden asla kâr sağlamıyoruz. Kentsel dönüşümde de hassas davranıyoruz. Bu, devletin yapması gereken bir şey. Zeytinburnu'nda 110 dönümlük bir askeri lojmanı dönüştüreceğiz. Bu projenin detayları ortaya çıkınca kentsel dönüşüme TOKİ'nin hassas bakış açısını da göreceksiniz" dedi. 

MİMARİDE SELÇUKLU VE OSMANLI ESİNTİSİ
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi'nde Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank gibi kamu bankalarının inşaatları da yer alıyor, istanbul Finans Merkezi'nin Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden esinlenerek tasarlandığını dile getiren Ergün Turan, Tarihi Yarımada, Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı'nın etkilerinin bugüne taşınmasının amaçlandığını söyledi. Turan, Ataşehir'de E5 ile TEM otoyollarının kesiştiği alana inşa edilecek İFM'nin konumu ve mimarisiyle Anadolu yakasının simgesi olarak tasarlandığının altını çizdi.

1 milyarlık indirimli satışın yarısı yastık altından gelir
TOKİ Başkanı Turan, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin, demokrasiye, milli iradeye karşı yapıldığını milletin tek yürek olup egemenliğine sahip çıktığını belirterek şunları söyledi:

"Sektörümüzün öncü kuruluşu olarak biz de üzerimize düşen görevi yapacağız. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra vitesi yükselttik, 5 bin 613 konutun ihalesini gerçekleştirdik. Ağustos ve eylül ayları için ise 8 bin 979 konutun ihale tarihini belirledik. Bu aya kadar 46 bin konutun ihalesini gerçekleştirdiğimizi görüyoruz. Bu hızla yıllık 60 binlik rekor da kırılacak. Tahminimiz yıl sonunda 64 bin sosyal konut üretimine çıkmış olacağız" dedi.

KAMPANYA İLE FAİZİ SIFIRLIYORUZ
Turan, bu kapsamda yaptıkları kampanyayla 700 milyon lira ile 1 milyar TL arasında bir satış gerçekleştirmeyi beklediklerini ifade ederken "Bu rakamın da en az yarısı yastık altından ekonomiye kazandırılmış bir kaynak olur. Parası olan peşin ödeme yapıp borcunu kapatıyor. Olmayan yüzde 20 indirim için banka kredisi alıp borcunu ödüyor ve ödemelerini sabitliyor. Aslında biz de projelerimizde faizi, enflasyon farkını sıfırlamış oluyoruz. Vatandaş kazanıyor. Biz de TOKİ olarak bu kaynakları diğer alanlara aktarıyoruz" dedi.

Turan ayrıca sivil şehit ailelerine ve gazilere de sıfır faizli kredi imkânı sunduklarını ifade ederken ödemeleri de devletten aldıkları maaşın 4'te l'ini keserek tahsil ettiklerini, vadenin de sabit ödemeyle borç bitene kadar hesaplandığını söyledi.

Yavuz Barlas / Habertürk Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181