İstanbul'un batıdaki büyüme aksı; Büyükçekmece Sırtköy-Beylikdüzü hattı!
Dünyanın gelişmiş ülkelerinde şehir merkezinden çeperlere gidildikçe daha sakin bir yaşam sürülen banliyöleri görürsünüz. Artık Türkiye'de de böyle yerleşim yerleri oluşmaya başladı. İstanbul'un batı yönündeki büyüme aksı olan Büyükçekmece Sırtköy bunlardan biri. Kentin en hızlı gelişen bölgelerinden olan Beylikdüzü'ne yakın konumlu bölge, göl havzası koruma alanında olması nedeniyle villa projeleriyle öne çıkıyor. Hemen yakınında yer alan Beylikdüzü'nde ise konut yapılaşması hakim.

Çok hızlı gelişme kaydeden Büyükçekmece Sırtköy-Beylikdüzü hattında Mesa, Nurol GYO, Emaar, Arıkan Yapı, Yalçınlar Group, Keleşoğlu İnşaat gibi inşaat şirketlerinin projelerinden oluşan 36 yeni proje yükseliyor. Bölgede geniş arsa stokuna sahip olan ve Nurol GYO ortaklığında Yeşil Yaka projesini üreten Mesa, önümüzdeki dönemde Büyükçekmece Sırtköy'de iki büyük proje daha üretmek üzere hazırlıklar yapıyor. Bölgede GölMahal villalarının ardından BatıMahal villa projesini geliştiren Yalçınlar Group da önümüzdeki dönemde butik projelerle çalışmalarına devam etmeyi planlıyor. Beylikdüzü kısmında ise Makyol Yaşam Beylikdüzü, Kiler Marmara Evleri ve Referans Beylikdüzü gibi büyük ölçekli projelerin yanı sıra butik projeler de hayat buluyor.

MESA YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERHAN BOYSANOGLU "İki proje daha yapacağız"
"istanbul'da yeşille iç içe olabileceğiniz bir yaşamı Büyükçekmece'de bulmanız mümkün. Bahçeli evlerde oturmak isteyen İstanbullular için bu bölge fırsat sunuyor. Bölgede Yeşil Yaka projemizin üçüncü etabını satışa çıkardık. 620 dönüm alanda yaklaşık 600 adet bahçeli evden oluşan Mavi Yaka projemizi de bu yıl içinde tanıtacağız. Büyükçekmece gölüne yakın kesimdeki 60 dönümlük arsamızda 40 civarında villa planlıyoruz"

YALÇINLAR GROUP YÖNETİM KURULU BAŞKANI HAKAN YALÇIN "Butik projeler geliştireceğiz"
"Büyükçekmece Göl Vadisi'nde BatıMahal projemizi gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki dönemde de bölgede butik projeler gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bölge, hem yerli hem de yabancı yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği bir bölge. Talep görmesi nedeniyle hızla değer kazanıyor. İmara açık alan azaldıkça çok daha fazla değer kazanacak. Özellikle bu yıl ve önümüzdeki birkaç yıl içinde bölgeye yatırım yapanlar her bakımdan kazançlı çıkacaklar."

TSKB GAYRİMENKUL DEĞERLEME GENEL MUDURU MAKBULE YÖNEL MAYA "En büyük yerleşim alanı"
"Üçüncü Köprü bağlantı yollarının ana girişi Kınalı'da olacağı için bölge yakınlık avantajına sahip. TEM güzergahında Tepekent'ten sonra en büyük yerleşim alanı bu bölge. İmar durumu nedeniyle az katlı, lüks projelerden oluşuyor. Bu evler belli bir segmente yönelik yapılıyor. Banliyö mantığıyla gelişiyor. Beylikdüzü tarafı ise daha çok çalışma ve yaşama alanı o bölgede olanlar tarafından tercih ediliyor."

EVA GAYRİMENKUL DEĞERLEME GENEL MÜDÜRÜ CANSEL TURGUT YAZICI "Bölgede çalışanlar tercih ediyor"
"Büyükçekmece'de Göl Vadisi'nin koruma havzasında olması nedeniyle yüksek katlı yapılaşmaya ıztn verilmiyor Bu nedenle bölgede villa projeleri geliştiriliyor. Körfez Bölgesinin gelir düzeyi yüksek vatandaşlarının ilgisini çekiyor. Beylikdüzü'nde ise konut projeleri öne çıkıyor. Bölge daha çok bu bölgede çalışanlarca tercih ediliyor."

NEDEN TALEP GÖRÜYOR?
Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Büyükçekmece Sırtköy-Beylikdüzü hattında markalı konut piyasasının aktif olarak 2004 yılında başladığını ve çok sayıda firmanın bölgede rekabet ettiğini söylüyor. Yazıcı, bölgenin İstanbul'un merkezine oranla erişilebilir fiyatlı konut ve villalara ev sahipliği yapması, ulaşım bağlantılarının gelişmesi ve projelerin genellikle sosyal donatı alanlarına sahip siteler olması nedeniyle öne çıktığını vurguluyor.

Bölgede villalarla birlikte en çok 3+1 konut tipinin üretildiği görülüyor. Sonrasında ise 2+1, 4+1 ve 5+1 konut tipleri geliyor. TÜYAP gibi büyük ölçekteki projelere yakın konumlu olması ve ulaşım imkanlarının her geçen gün artması bölgenin değerini arttıran etkenler arasında gösteriliyor. Beykent Üniversitesi, Fatih Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Arel Üniversitesi gibi üniversitelerin varlığı da bölgeyi geliştiren unsurlar olurken, Büyükçekmece Hadımköy güzergahındaki sanayi alanlan da buralarda çalışanlar tarafından bölgenin tercihi edilmesini sağlıyor.




FİYATLAR YÜKSELİŞTE
Büyükçekmece Sırtköy-Beylikdüzü hattında, daire metrekare birim fiyatları 2 bin 600 TL'den başlayıp 9 bin TL'lere kadar çıkabiliyor. Villalarda ortalama metrekare fiyatı ise 8 bin TL'ler seviyesinde. Sahile yakınlık ve manzara hâkimiyeti bölgede konut değerlerine yansıyor. Özellikle Sırtköy'deki projeler ilk etapta ikincil konut olarak tasarlanmasına rağmen bölgenin gelişimi mevcut konutların birincil konut olarak da kullanılmasına olanak sağlamış durumda.

Eva Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık 2016 İstanbul Markalı Konut Sektör Raporu'na göre, bölgede markalı konut özelinde 2013 yılında yüzde 31, 2014 yılında yüzde 4, 2015 yılında yüzde 48 ve 2016 yılında yüzde 10 fiyatı artışı yaşandı. Son beş yılda bileşik olarak bakıldığından konut fiyatlarının yüzde 121 arttığı görülüyor. Bileşik değer yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 22 olup İstanbul ortalamasının üzerinde yer alıyor. Bileşik değer yıllık ortalama artış oranları olacak. İstanbul'da 34 adet bölge içinde üçüncü sırada bulunuyor.

YABANCILARIN MERCEĞİNDE
A+'dan B grubuna kadar çeşitli gruplara yönelik villa projelerinin geliştirildiği bölge, Üçüncü Köprü bağlantı yolları ile önümüzdeki yıllarda İstanbul'un merkezine yakınlaşacak. Düzenli yapılaşması, göl ve deniz manzarası, sakin yaşamı ile öne çıkan bölge, Körfez Bölgesi'nden yatırımcıların başı çektiği yabancıların da merceğinde yer alıyor. Yalçınlar Group Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yalçın, planlı yapılaşmasıyla öne çıkan bölgenin yalnızca yerli yatırımcıların değil, yabancı yatırımcıların da yoğun ilgi gösterdiği bölgelerin başında geldiğini söylüyor. Bölgede imara açık alan sayısının giderek azaldığını da belirten Yalçın, "Bölge ulaşım projelerinin gelişmesiyle değerini artırıyor. Bugün bölgede villa fiyatına satılan malikane büyüklüğünde ve malikane konforuna sahip konutlar bulunuyor. Yakın gelecekte bölgede bu fiyatlara villa bulmak imkansız hale gelecek" diyor.

BEKLENTİLER BÜYÜK
Büyükçekmece'nin önümüzdeki dönemde Avrupa'nın en büyük film platosuna ev sahipliği yapacak olması da bölgeye değer katmış durumda. Platonun hayata geçmesi ile değer artışının devam etmesi bekleniyor. Atatürk Havalimanı, TEM ve E5 bağlantı yoluna yakınlığıyla bilinen bölge, Yakuplu'daki Avrupa Yakası'nın yeni yatçılık merkezi West İstanbul Marina ile de değer kazanıyor. 

Levent Kökmen / Ekonomist Dergi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181