İstanbul'da Gökdelenlere California standardı!
Yeni yönetmeliğe ilk kez yüksek binaların yapımına ilişkin şartnameler, sismik izolasyonlu binalar, ahşap binalar ile hafif çelik binalar bölümler eklendi. Deprem Yönetmeliği güncelleme komisyonunda yer alan üyelerden Prof. Dr. Erkan Özer, yeni yönetmeliğin en önemli özelliğinin yüksek bina yapımına ilk kez kural getirmesi olduğuna dikkat çekti.

Özer, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul Yüksek Binalar Yönetmeliği hazırlamasına karşın “zorunluluk” haline getirilemediğini anımsattı. Yeni deprem yönetmeliğinde yer alan yüksek binalara ilişkin kuralların Amerika’nın California eyaletinin inşaat yönetmeliğinden yararlanıldığını belirten Özer, bunun nedenini ise şöyle anlattı:

“Los Angeles, San Francisco’nun da içinde yer aldığı California, depremsellik yönünden bizim Kuzey Anadolu Fayına benzer. İstanbul’un da üzerinde yer aldığı bu fay hattında yer alan şehirlerde 60-70 metre yükseklikten, yaklaşık 20 kat ve sonrası için yeni kurallar devreye girecek. AFAD Stratejik Planında yer alan Deprem Yönetmeliği güncellemesinde özellikle hastaneler ve benzeri kritik tesisler olmak üzere yeni yapılacak binalara, deprem anında yapıyı deprem hareketinden bağımsız kılarak daha az hasar görmesini sağlayan ‘sismik izolasyon’ şartı getirilecek. Ayrıca özellikle kırsal bölgelerde can ve mal kayıplarını önlemek amacıyla ahşap yapılara ilişkin de ilk kez bu yönetmelikte ayrı bir bölüm olacak.” 

Hürriyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181