İşte bu ay sonuna kadar açılacak dev projeler!
Türkiye, tarihi olaylara sahne olan 2016 yılını, tarihi final ayıyla kapatmaya hazırlanıyor. Terör saldırılarından darbe girişimine, komşularda yaşanan kaoslardan AB ve ABD’yle yaşanan gerginliklere, küresel krizden sığınmacılarla ilgili gelişmelere kadar önemli olayların yaşandığı bu yılın son ayı, tüm girişimlere karşı gövde gösterisiyle tamamlanacak. Akşam'dan Hakkı Kurban'ın haberine göre Türk ekonomisini hedef alanlara yanıt da, birbiri ardına adımlarla verilmiş olacak. İşte 2016'nın final adımlarından öne çıkan dev projeler:

GÖKTÜRK-1 bugün UZAYDA!
Türkiye'nin istihbarat gücüne güç katacak Göktürk-1 uydusu bugün fırlatılacak. Göktürk-2’nin ardından TSK’nın uzaydaki ikinci gözü olacak Göktürk-1’in bugün saat 16.51’de Fransız Guyanası’ndan yola çıkacak. Göktürk-1, yılda 60 bin görüntü geçecek ve dünya etrafında 90 dakikada bir tur atacak. Göktürk-1, görüntü kalitesi ve kapasitesiyle Göktürk-2’den daha üstün özelliklere sahip. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla TUSAŞ Akıncı tesislerinde düzenlenecek törende, fırlatma anı canlı olarak izlenebilecek.

AVRASYA TÜNELi KISKANDIRACAK
Marmaray'ın kardeşi Avrasya Tüneli’nin açılması için de gün sayılıyor. Adı için internet üzerinden Yarışma başlatılan İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi’nde çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı ve açılışın 20 Aralık’ta yapılması öngörülüyor. Toplam 14.6 km uzunluğundaki proje sayesinde Kazlıçeşme-Göztepe arasındaki yoğun trafikte 100 dakikaya varan seyahat süresi 15 dakikaya düşmüş olacak. Raylı sistem olan Marmaray’ın aksine Avrasya Tüneli’nden otomobiller geçecek. Geçiş ücreti 17 TL olarak belirlenmişti. Günlük toplam 120 bin aracın geçiş yapması planlanıyor.

ILGAZ TÜNELİ DAĞLARI AŞACAK
Adı '15 Temmuz İstiklal Tüneli' olarak konulan Ilgaz Tüneli de bu ay açılacak. Yaklaşık 35-40 dakika süren Ilgaz Dağı’nı aşma süresi, tünelle 8 dakikaya düşecek. Kastamonu-Ankara arası seyahat ise 1.5 saate inecek. Projenin maliyeti 750 milyon TL’yi buldu. 15 Aralık’ta açılışa hazır hale gelecek tünel de, gövde gösterilerinden  biri olacak.

ŞEHİR HASTANELERİ İÇİN AÇILIŞ ZAMANI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 2013'te başlatılan Şehir Hastaneleri Projelerinde ilk açılışlar bu ay yapılacak. Mersin ve Yozgat’taki hastanelerde son hazırlıklar yapılıyor. Birbirinden farklı hastanelerin aynı kampus içinde yapıldığı 'şehir hastaneleri'nde açılış süreci böylece başlamış olacak. Mersin’de hizmete girecek şehir hastanesi, bin 294 yataklı yapıldı. Yozgat’taki hastane ise toplam 475 yatağıyla hizmet verecek.

KEÇİÖREN METROSU GERİ SAYIMDA
Başkent Ankara’nın uzun süredir beklediği Keçiören Metrosu'nda da deneme seferleri sürüyor. Metrodaki son çalışmaların da yıl sonuna kadar tamamlanması, 2017'de ise açılışın yapılması planlanıyor. Yapımı 12 yıl süren metroyla 1.5 saatlik mesafe 16 dakikaya inecek. Keçiören’den Ankara’nın merkezine günde yaklaşık 800 bin yolcu seyahat edecek.

Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181