İsveç'ten Türkiye'ye rezidans inşaatı daveti!
Dünyaca ünlü İKEA ve H&M gibi markaların Türkiye'den ithalatının ihracatından daha fazla olduğunu belirten İsveç Büyükelçisi Lars Wahlaund, ülkedeki 250 bin rezidans inşaası projesinin Türk müteahhitler için bir fırsat olduğunu söyledi.

İsveç Büyükelçisi Lars Wahlund, Türkiye'nin mevcut vergi sisteminin, dünyanın üretim ı merkezi olmasını engellediğini belirterek, bunun gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Dünyaca ünlü İKEA ve H&M gibi markaların Türkiye'den ithalatının ihracatından daha fazla olduğunu belirten Wahlund, ülkedeki 250 bin rezidans inşaası projesinin Türk müteahhitler için bir fırsat olduğunu aktardı.

Önceki yıl yaptığımız röportajda Türkiye'nin İsveç için önceliğe sahip olan 20 ülkenin başında geldiğini söylemiştiniz. Bölgede yaşanan sıkıntılı süreç, bu fikrinizi değiştirdi mi?
Yeni hükümetle birlikte 26 ülke var şuanda öncelik sahibi olan. Bu ülkeler arasında Türkiye çok önemli ve Türkiye'ye odaklanıyoruz. Tabi ki bu odaklanma devam ederken bazı 
endişeler de gün deme geldi. Türkiye'de ki gelişmeleri çok yakından, takip ediyoruz. Terörist saldırıları çok riskli. Bu nedenle İsveçli turist sayısında düşüşler söz konusu. Fakat umuyoruz ki Türkiye eski parlak günlerine geri dönecektir. Savaş ve sıkıntılı süreç eninde sonunda bitecek ve Türkiye istikrarına devam edecek. 

Rusya hakkında ne düşünüyorsunuz?
Rusya ile ilişkilerimiz Türkiye ile olan ilişkilerimizden daha eski. Aslında bazı insanlar Rusya'da İsveçli Vikinglerin olduğunu iddia ediyor. İsveçli Vıkingler bugünkü Kiev'de yaşıyorlar. Sizin nasıl birlikte yaşamak zorunda olduğunuz ülkeler varsa, Rusya'dayeri itibari ile bizim birlikte yaşamak zorunda olduğumuz bir ülke. Rusya tek başına kalamaz. Rusya Batı'ya geçebilmek için bir yol bulmak zorunda. Rusya'nın şimdi Türkiye ile bazı problemleri var ve bence bu durum Türkiye içinde Rusya içinde iyi değil. Fakat şu anki duruma bakıldığında yakın gelecekte bu problemler bitecek gibi durmuyor. Fakat ticaret ve enerji akışının devam etmesi durumuna vurgu yapmak önemli. Ve bu bence yeni bağımsızlığın işareti. Türkiye'nin gaza ihtiyacı var ve ikinci en büyük gaz problemine sahip ülke. Gaz akışı var ama bu durum Türkiye'yi Rusya'ya bağımlı yapıyor. Bu durumun çözümü için bir yol bulunması lazım.

Türkiye'nin yakın geleceği ile ilgili düşüncelerinizi de öğrenmek isteriz..
Ortadoğu'ya baktığımızda, bazı problemlerin olduğunu görüyoruz. Pakistan'dan Cezayir'e, Kuzey'den Güney'e kadar ciddi bir istikrarsızlık, güvensizlik var. Bence düşük enerji fiyatları bu problemlere yol açıyor. Fakat biz bu sorunlarla baş etmek zorundayız. Türkiye her zaman stratejik bir role sahip ülke olacak. Ve bu durum bence Türkiye için avantajlı. Sizin ekonominiz bence daha çeşitli ve sofistike. Ama bir gerçek var siz petrole sahip değilsiniz ama biz de değiliz. Bu durum bizi daha rekabetçi yapıyor. Aynı zamanda Suriye ve Rusya ile olan bütün zorlukları, kargaşayı görebilirsiniz. Fakat Türkiye iş sektörü bence bütün bu zorlukları yenebilme yeteneğine sahip.

Türkiye neden marka yaratamıyor?
Türkiye aslında oldukça rekabetçi. Bu büyük ekonominiz ile global markalara sahip olmamanız bence biraz şaşırtıcı. Eğer İsveçlilere Türk markalarını sorarsanız göreceksiniz, sadece Türk Hava Yollarını söyleyeceklerdir. 
Türkiye bu konuda adım atmalı. Belki İsveçli ulusal firmalar olarak bu adımı atmasında Türkiye'ye yardım edebiliriz. 

125 FİRMA 250'DEN FAZLA TEMSİLCİLİĞİMİZ VAR
Türkiye'de şuanda kaç tane İsveçli firma var?

125 tane İsveçli Irma ve 250'den fazla isveçli firmaların dağıtım ve temsilciliği var. Bazı firmalar var sizin hiç duymadığınız dünya markası olan firmalar Autoliv gibi. Autoliv güvenlik aracı üretiminde dünya lideri. Kocaeli'nde fabrikaları var.

Bakan Mehmet Kaplan, İsveç'te 250 bin rezidans inşa etme hedeflerinin olduğunu ifade etti. Burada Türk firmaları rol oynayabilir mi?
Evet, bu durum Türk firmaları için bir fırsat olabilir. Bunun nedeni göç krizi. Biz de bu göç krizinin bir parçasıyız. Sadece 2 bin göçmen İsveç'e geldi ve onların varlığı bizim toplumumuzda cidden bir zorluk ve sorun. Herkes eve, okula, sağlık hizmetlerine sahip olmak istiyor ve şimdi biz bunu planlamalıyız. Türk inşaat firmaları İsveç'e gelebilir.

Otomobil işbirliği farklı bir noktaya taşınabilir mi?
Evet. NEVS'den bahsetmek istiyorum. SAAB araba üretimini bıraktı ve şimdi uçak üreticisi konumunda. National Electric Vehicle Şiveden AB (İsveç AB Ulusal Elektirikli Vasıtalar) (NEVS), TÜBİTAK tarafından ulusal elektrikli vasıtaları geliştirmede partner seçildi. Türkiye'ye otomobil üretimine başlamaları için yardım edecek. Aynı zamanda NEVS, Çinli DFM firması ile iş birliğine paralel olarak devam edecek. Bu çok umut verici görünüyor ve bu durum Türkiye araba üretiminin önünü açabilir. Sonra Türkiye ile İsveç iş birliği yapabilir.


Dünya Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181