Kentsel dönüşüm yalıtım sektörüne iyi gelecek!
Yalıtım, Türkiye ekonomisi ve son kullanıcı için önem taşıyor.Yalıtım uygulaması yapılmamış bir binadaısı kaybının en çok olduğu yerler pencereler ve çatüar ve buralarda yüzde 25 ısı kaybı yaşanır. Enerjimizi boşa harcamadan, güvenli ve konforlu yapılarda yaşamayı hedefliyor, aynı zamanda yüzde 50'ye varan tasarruf elde etmek istiyorsak, binalarımızın tamamını ısı yalıtımı ile koruma altına almamız şart.

Sektör cirosu 12 milyar TL

'Kentsel Dönüşüm' ile yurt genelinde 6 ila 7 milyon konutun yenilenmesi hedefinin, sektöre uzun soluklu fayda sağlayacağına inanıyoruz. 'Kentsel Dönüşüm'ün yanı sıra 'Enerji Verimliliği Kanunu', 'Enerji Kimlik Belgesi' uygulaması'gibi etkenler, sektörel büyümeye olumlu yansıyacak. Bu bakımdan gelecek yıllarda ısı yalıtım uygulamalarının ivme kazanacağım söyleyebiliriz. 2002'de yaklaşık 1 milyar TL ciro yapan yalıtım sektörü 12 kattan fazla büyüyerek bugün 12 milyar TL ciroyu aştı. Türkiye'de, sadece 2014 yılında yapılan 65 milyon metrekare mantolamadan 700 bin hane yararlandı ve hane halkı enerji harcaması 650 milyon TL azalırken 1.2 milyon ton karbondioksit eşdeğeri sera gazında da azalma sağlandı. Ayrıca tüm bu mantolama çalışmaları ile sektör 900 milyon TL ciroya ulaşırken 500 milyon metreküp daha az enerji ithalatı gerçekleşti.

Enerji verimliliğini artırmak, bu yönde yatırımlar yapmak Türkiye'nin stratejik hedeflerinde yer alan bir konu. Bu hedeflere ulaşmak için, enerji kullanımını öncelikli hangi alanlarda verimli hale getireceğimiz konusunda hem ülke hem de bireyler olarak dikkatli kararlar vermemiz gerekiyor. Binalarda tüketilen enerji bu aşamada ön plana çıkıyor. Çünkü yüzde 37 ile binalarda yapılan tüketim, toplam tüketimimizde en yüksek paya sahip. Binalarda tüketüen enerjinin yaklaşık yüzde 80'i ise binaları ısıtmak ve soğutmak için harcanıyor. Binalarda ısı yalıtımı ile elde edilebilecek tasarrufun yaklaşık yüzde 50 olduğu düşünülürse Türkiye'deki binaların ısı yalıtımlı hale gelmesi ile Türkiye'nin toplam enerji faturasını yaklaşık yüzde 15 azaltmak mümkün. Isı yalıtımı ile elde edilecek bu oranda bir tasarrufa, sanayi ve ulaşım sektörleri dahil, aynı yatırım maliyeti ve amortismana sahip hiçbir başka yöntem ile ulaşmanın mümkün olmadığını düşünüyoruz.

Enerji verimliliğindeki başlıca kritik konu; 2014 yılında 56 milyar dolar olarak bildirilen birincil enerji tüketiminin yüzde 37'sinin binalarda gerçekleşmesi. Binalarda tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 80 ise ısıtma/soğutma için harcanıyor. Çözüm olarak, bir yandan hızlı geri ödeme potansiyeline sahip ısı yalıtımının yaygınlaşması için teşvik mekanizmalarının oluşturulması gerekirken diğer yandan tasarruf miktarını arttırabilmemiz için binalarda ısı yalıtım standartlarının AB ülkelerindeki gibi bir program dahilinde geliştirilerek, tüketicilere optimum fayda sağlayacak seviyeye getirilmesi gerekiyor. 

Dünya Sektörel Haberler Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181