Kira beyanı için son gün 25 Mart!
Kirada konut veya işyeri bulunanlar için vergi dönemi başlıyor. 2015 yılında kira geliri elde edenler, 1-25 Mart tarihleri arasında vergi beyannamesi verecek. Maliye Bakanlığı, bu yıl 1.5 milyon kişiye önceden hazırlanmış kira beyannamesi gönderecek. Bakanlık, 2015 kira gelirleri için istisna tutarını 3600 lira olarak belirledi. Yani 3600 liranın üstünde kira geliri elde edenler yüzde 15 vergi ödeyecek.

106 bin lira sınırı var
Ticari (esnaf), zirai (çiftlik sahibi) ve mesleki kazancı olanlar (doktor) vergi istisnasından yararlanamıyordu. Maliye istisnadan yararlanamayacak olanların kapsamını bu yıl genişletti. Buna göre; 2015'te herhangi bir yolla toplam 106 bin liranın üstünde gelir elde edenler istisnadan yararlanamayacak. Yani vergi istisnasında mülk sahibinin bir yıl içerisinde elde ettiği 'tüm gelirler' belirleyici olacak.

Emekli ikramiyesi dahil
Yıllık geliri brüt 106 bin lirayı aşanlar, 2015'e ilişkin kira geliri istisnasından faydalanamayacağı için diğer ev sahiplerine göre 540 lira daha fazla vergi ödeyecek. Emekli ikramiyeleri de gelir hesabma dahil edilecek. Örneğin; 2015 yılında emekli olup 80 bin lira ikramiye alan ve yıllık 30 bin lira maaş geliri olan bir emekli, 10 bin lira kira geliri olursa tamamı için yüzde 15 vergi ödeyecek.

Tespiti çok kolay kaçmak imkansız
Maliye Bakanlığı kira geliri olanları nüfus idaresi, banka, PTT, tapu, elektrik, doğalgaz ve su dağıtım şirketleri gibi kurumlardan aldığı bilgiler doğrultusunda belirliyor. Bu nedenle kira geliri olduğu halde beyan etmeyenler kolayca tespit ediliyor. Beyanname vermeyenler 'vergi ve usulsüzlük' cezalarıyla karşı karşıya kalacak. Daha önce beyanda bulunmayanlara ödemeleri gereken verginin 5 katı para cezası kesilmişti.

İki taksit imkanı
Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi Mart ve Temmuz'da olmak üzere iki eşit taksitte ödenebilecek. Ödeme vergi dairelerine ve bankalara yapılabiliyor. Kredi kartıyla da ödeme imkanı var. Mükellefler www.gib.gov.tr internet sitesini kullanarak 'Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi' ile beyanname verebilecek. İnternet imkanı olmayan mükellefler ise vergi dairelerine başvuracak. 2015'te ne kadar kira geliriniz varsa o kadar beyan edeceksiniz. 10 aysa 10 aylık... Yaşlı, engelli, okuma-yazma bilmeyen ve hastalara talep durumunda memur gönderiliyor. Bunun için '444 0 189'dan randevu alın.

Kentsel dönüşüm için kira yardımı alanların durumu
Tüketici Sorunları Derneği Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, "Mükellefler, Maliye'nin internet üzerinden 'Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi'ne girerek kolayca beyannamede bulunabilir. Önceden hazırlanan beyannamede hata varsa, ev sahibi gerekli düzeltmeyi yapabilir" dedi. Kentsel dönüşüm kapsamında devletten kira yardımı alanlara dikkat çeken Kolçak, "Bu kişiler gelir beyannamesi vermeyecek" dedi.


Kimler beyanname vermez? 
2015'te toplam konut kira gelirleri 3600 lirayı aşmayanlar kira geliri beyanı vermiyor. Ayrıca, 2015'te işyeri kira geliri 29 bin lirayı aşmayanlar kira geliri beyanı vermeyecek. Konutunu bedelsiz olarak çocuklarına, annesine, babasına ve kardeşlerine tahsis edenlerle, yurtdışında ikamet edenler ya da yurtdışında çalışma izni olanlar, işyeri kira geliri ne olursa olsun beyanname vermek zorunda değiller.


Posta Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181