Konut satışları beyaz eşya sektörüne yaradı
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Ergün Güler, sektörün 2015'te hem iç pazarda hem de ihracatta yüzde 6 büyüdüğünü; büyümenin 2016'da ise yüzde 5 seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

Beyaz eşya sektörü ile ilgili değerlendirme toplantısında konuşan Güler, "Beyaz eşya sektörü 2015'te iç pazar ve ihracatta yüzde 6 büyüdü, 2016 beklentimiz ise yüzde 5 büyüme" dedi ve ekledi:

"İç pazarda büyümenin itici gücü konut satışlarından kaynaklanıyor. Gecen yıl 1.3 milyon konut satıldı, bunun önemli kısmını ise yeni konut satışları oluşturdu. Yeni konut aynı zamanda yeni beyaz eşya demek. Nüfus artışı, evlilik, boşanma ve açılan öğrenci evleri nedeniyle kurulan yeni haneler de etkili oluyor."

Güler, geçen yıl ihracatta yüzde 6 olan büyümenin ise Avrupa'daki düşük büyüme oranları, Ortadoğu'daki siyasi karışıklık, Rusya ile yaşanan sorunlar nedeniyle bu yıl yüzde 5 olarak gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

Toplantıda verilen bilgiye göre beyaz eşya sektöründe buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırından oluşan dört ana ürün grubunda 2015 yılı iç satışları 6.4 milyon adet, ihracat ise 16.1 milyon adet olarak gerçekleşti.

Beyaz eşya sektörü ihracatının yüzde 75'ini AB ülkelerine gerçekleştiriyor.

'Çinli firmalar ortaklık kuracak yer arıyor'
Toplantıda verilen bilgiye göre, Türkiye yıllık 23 milyon adetlik beyaz eşya üretimi ile Çin'in ardından dünyanın en büyük ikinci beyaz eşya üreticisi konumunda bulunuyor.

Bu özelliğiyle Türkiye beyaz eşya sektörünün Çinli firmaların ilgisini çektiğini belirten TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muharrem Yamaç ise, "Çin ekonomi heyetleri Çerkezköy OSB'yi, Kayseri OSB'yi ziyaret etti. Türk firmalarla ortaklık kuracak yer arıyorlar. Heyetler daha ziyade ticaret ve sanayi odaları ama şirketler de var" dedi ve ekledi:

"Ancak bir yandan da Türkiye cazibesini kaybediyor. Trakya'da arsa metrekare maliyeti 150 dolar, Kayseri OSB'de bile 100 dolardan aşağı değil. 

Dünya

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181