Konut yine en güvenli yatırım limanı oldu!
Türkiye ekonomisinde inşaat ve konut sektörünün önemi her geçen gün artıyor. Çimento, demir çelik, cam ve hatta finans başta olmak üzere birçok sektör, inşaat sektörüne hatın sayılır katkıda bulunurken, ekonomik büyüme içindeki payının da artmasına yol açıyor. Son dönemde inşaat sektörünün Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (Milli Gelir) içindeki payı yüzde 6'ya yükseldi.

Kur riski de durduramadı
Geçen yıl Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri yıllık bazda ortalama yüzde 16,33 değer kaybederken, Türk lirası da dolar karşısında yüzde 24,89, euro karşısında yüzde 11,89 oranında eridi. Destek Menkul Değerlerin konut sektörü' raporuna göre, Türkiye'de konutların döviz kurundan satışa sunulması ve bir yılda fiyatların yüzde 20 artmasına rağmen tüketici konut yatırımından vazgeçmedi. Kur riskinin talepleri sınırlandırması beklenirken, konut satışlarında talep azalması olmadı. Rapora göre bunun en önemli nedenlerinden biri, insanların gayrimenkul yatırımını artık yeni güvenli liman olarak görmesi.

Kira getirisine bakılıyor

Konuyu değerlendiren Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, son dönemdeki konut alıcısının profilini, "Yatınm için konutu güvenli liman gören, diğer yatınm araçlanna güvenmeyen ve zaten onlarla yatınm yapma konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan kişiler" olarak tanımladı. İnsanlann artık konutun değerinin artmasından ziyade kira geliriyle ilgilendiği vurguluyan Dumankaya, tespitlerini şöyle sıraladı: "Türkiye'de kira gelirleri çok arttı. Özellikle Suriyeli yabancı alıcılar ve kentsel dönüşüm çalışmaları kira getirişini artırdı. Bu da yatınm için tüketiciyi cezbediyor Bu açıdan konut artık yatınm aracıdır. Bizden konut alanlann yüzde 60'ı yatınm için alıyor."

Yatırım olmasa üretim düşer
Normal şartlarda konutun orta ve uzun vadeli bir yatınm aracı olduğunun altını çizen Dumankaya, özellikle İstanbul'da kiralann çok yükselmesinin konutu kısa vadeli yatınm aracı haline getirdiğini söyledi. Türkiye'de sektörün yılda 550 bin adet yeni konut ürettiğini belirten Dumankaya, "İnsanlar konutu bir yatırım aracı olarak görmese bu miktar 300 binlere kadar düşer" dedi. 

Özgür Düşünce Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181