'Kredi faizleri inşaatçıları bankacı yaptı'!
Emlak Konut GYO güvencesiyle İntaya EYG ve İntes hasılat paylaşımı ortaklığı ile Başakşehir'de inşa edilen Adım İstanbul ve Evvel İstanbul'un mağaza ve dükkânları 14 Mayıs'ta satışa çıkıyor. Ticari ünitelerin satışı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı ve EYG Gayrimenkul Geliştirme İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, gayrimenkul sektöründe yaşanan senetli ev satışı riskine dikkat çekti. Konut sektörünün büyümeye devam ettiğini ancak taksitli ev satışlarının da arttığını ifade eden Ömer Faruk Çelik, "Bardağın dolu tarafından bakarsak sektör büyümeye devam ediyor. Bardağın boş tarafından bakacak olursak da sektör bankacılık yapmaya başladı. Bankaların işini ellerinden aldık. Çünkü kredili satışlar iyice azalmaya başladı, kredisiz vadeli satışlar çoğaldı" diye konuştu.

TÜM RİSK İNŞAATÇIDA
Gelişmiş ülkelerde mortgage sisteminin geliştiğini belirten Çelik, "Gelişmiş ülkelerde kredi riskini alan banka, satma riskini üstlenen firma oluyor. Türkiye'de konut kredileri yüzde l'in üzerine çıkmaya başlayınca konut alıcısı da sektör de taksitli modele geçiyor. Şirket açısından bakınca sadece evi satıp, taksitleri almakla iş bitmiyor. O projenin gideri var ve bunlar için de finansman lazım. Müşteriler konutu taksit ile aldığı için firmanın elinde yığınla senet oluyor. Finansmanı sağlamak için gidiliyor bankalardan ticari kredi alınıyor" dedi.

Sektörün bir yandan satma riskini bir yandan da taksit riskini aldığını, bankaların da sadece bu inşaat firmalarının riskini aldığını söyleyen Çelik, "Bütün risk firmaların üstünde. Oysa bankacılık sisteminde risk ne kadar dağılırsa kredi o kadar kaliteli olur. Bu yüzden taksitli sisteme artık son verilmeli, bankacılık sistemi de bireysel konut alıcısının riskini alarak, sektörü bu riskten çıkarmalı. Konut kredi faizlerinde devlet bankaları da elini taşın altına sokmalı" dedi. Adım İstanbul ve Evvel İstanbul'un yer aldığı Kayabaşı'nın, İstanbul'un en planlı semti olduğunu belirten Çelik, projelerdeki 130 adet mağaza ve dükkânın 14 Mayıs'ta açık arttırmayla satılacağını açıkladı. Ticari birimlerin minimum muammen bedeli KDV hariç 652 bin 542 TL'den başlayacak. 

Gülistan ALAGÖZ/Hürriyet Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181