Marmaray Projesi banliyö hatları yıl sonunda hizmete girecek!
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, demiryolu ulaştırmasının serbestleştirilmesine ilişkin yapılan yasal düzenlemenin ardından özel sektörün de ulusal demiryolu ağı üzerinde devlet şirketleriyle beraber taşımacılık yapmasının önünün açıldığını belirterek, sektörde 5 tren işletmecisine lisans verildiğini belirtti.

Halen 12 bin 608 kilometre demir yolu ağında işletmecilik yapıldığını, 3 bin 971 kilometre demir yolu inşaatında da çalışmaların devam ettiğini kaydeden Arslan, 10 bin 515 kilometrelik demir yolu hattının yenilendiğini, 880 kilometrelik kesimin rehabilitasyonu ve yol yenileme çalışmasının devam ettiğini söyledi. 4 bin 660 kilometrelik hattın elektrikli hale getirildiğini, bin 637 kilometrelik hattın elektrikli, 2 bin 323 kilometrelik hattın ise sinyalli hale getirilmesi için çalışmaların sürdügünü söyleyen Arslan, "Demiryolu yük taşımacılığında 2004 yılından itibaren blok tren işletmeciliğine geçildi. 2017 yılında 28.5 milyon ton yük taşınarak on beş yıl öncesine göre yük taşıma miktarında yüzde 79, yük taşıma gelirlerinde ise yüzde 250 oranında artış sağlandı" dedi.

Marmaray hızlandı
Meclis Genel Kurulu'nda milletvekillerinin soru önergelerini yanıtlayan Bakan Arslan, Marmaray Projesi'nde son bir yıl içinde önemli bir hızlanma sağlandığını belirterek, ağustos ayı içinde altyapı inşaatını, eylülde ise sinyalizasyon çalışmalarını bitireceklerini açıkladı. Arslan, "Kalan süre içinde de gerekli testleri yaparak bu yılsonu itibariyle banliyö hatlarını Gebze'den Halkalı'ya Marmaray araçlarıyla kesintisiz yolcu taşınabilir hale getireceğiz. YHT'ler de Ankara'dan kalkıp Haydarpaşa'ya kadar veya Halkalı'ya kadar gidebilecek hale gelecek" dedi. Arslan'ın verdiği bilgiye göre, 36 kilometre uzunluğundaki Arifiye-Pamukova hattının kalan 10 kilometrelik kısmı yılın ilk çeyreğinde tamamlanacak. Yapımı devam eden Başkentray Projesi kapsamında 36 kilometre güzergah uzunluğuna sahip Sincan-Kayaş kesiminde toplam 150 kilometre uzunluğundaki yeni yol yapılarak çoklu hat hâline getirilecek ve şubat aymdatamamlanacak.

HGS gelirleri yatırımı karşıladı
Arslan, Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) gelirinin, yatırım tutarını karşılayıp karşılamadığına ilişkin soruyu yanıtlarken, HGS gelirleriyle sadece proje bedeli değil, sistemin işletilmesi, bakımı, onarımı ve geliştirilmesi masraflarının da karşılandığını belirterek, "2015 yılında HGS'den etiketsiz geçen araç sayısı 2 milyon 729 bin 912. Bu geçişlere ilişkin idari para cezası tebligatları araç sahiplerine gönderildi" dedi.

5 TREN İŞLETMECİSİ LİSANS ALDI
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan TRT Haberde gündeme dair soruları yanıtlarken, Kanal istanbul ile ilgili de açıklamada bulundu. Arslan, "Kanal istanbul çalışmalarında sona gelindi. Birkaç gün içinde açıklama yapılacak. Kanal istanbul çevresindeki yapılaşmayı kentsel dönüşüm ile çözeceğiz" dedi.

Canan Sakarya / Dünya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181