Mart 2016'da ödenmesi gereken vergiler!
Mart ayının gelişiyle birlikte emlak vergisi ödemeleri de başladı.1986 yılından ben belediyeler tarafından alınan emlak vergisinin ödemeleri taşınmaz sahipleri tarafından yapılıyor.

Emlak vergisi ödemeleri nereye yapılıyor?
Emlak vergisi ödemeleri söz konusu taşınmazların bağlı bulunduğu belediyeye, belediyelerin vergi tahsilatı yapan şubelerine, ilgili belediyenin hesabına (PTT ya da banka şubeleriyle) yatırılıyor.

EMLAK VERGİSİ 2016 HESAPLAMA:
Emlak Vergisi artışı 10 KasıM 2015 tarihinde Resim Gazetede ilan edilmişti. Emlak vergisi 2016 ödemeleri kapsamında toplam yüzde 5.58'lik ödeme yapılırken ilk ödemeler için bu yüzde 279 olarak belirlendi. Kiracıların mükellif olmadığı emlak vergisinin hesaplaması şu şekilde yapılıyor. 2015 yılında 400 TL'lik ödeme yapan kişi 2016 yılında 411.16 TL'lik ödeme yapıyor.

2015 yılında konut alanların mükellefiyetleri 2016'da başlarken artıştan etkilenecekler.

Konutların vergi oranları şu şekilde:
-Büyükşehir sınırlarında binde 2,
-Büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor.

İşyeri, dükkan emlak vergisi oranları şu şekilde;
-Büyükşehirde binde 4
-Büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

Arsa ve arazilerde ise vergi oranları şu şekilde;
-Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2
-Büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1
-Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6
-Büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

Ödeme yapılmazsa ne olur?
Emlak vergisi ödemeleri yapmayanlar için taşınmaz sahibine geçikme cezası uygulanıyor.

Emlak vergisinden nasıl muaf olunur?
Emlak vergisi muafiyeti için belli koşullar söz konusu.
Bunlar;
-200 metrekareyi geçmeyen tek mesken sahibi olmak,
-Gelir sahibi olmamak,
-Kışlık evin yanında yazlık eve sahip olmamak
-Bir başka meskende hisse sahibi olmamak,
-Ev hanımı, engelli, gazi,işsiz, dul-yetimler ve emekliler vergiden muaf olabiliyor.

Yeni inşa edilen binada emlak vergisi uygulaması

Sahip olduğunuz dairenin bulunduğu bina yeniyse 5 yıl sınırı ile geçici muafiyet uygulaması yapılıyor. Emlak Vergisi Kanununun 5 maddesine göre. iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4'ü beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.

Kat irtifaklı konutlarda emlak vergisi uygulaması
GİB 07.08.2012 tarih ve 1.22.6618-2457 sayılı özelge gereğince kat ittifakı olan gayrimenkuller için arsa değil, bina vergisi (yani ev,büro ve dükkan vergisi) ödeniyor.

Kat irtifakı inşaat yapılacak veya yapılmakta olan arsa üzerinde satın almayı planladığımız dairenin hissesine düşen arsa tapusudur. Yani; inşaatı başlamamış ya da inşaat halindeki konut için müteahhit ile daireyi satın alan arasında yapılan anlaşmadır.

İşyeri olarak kayıtlı olan konut için emlak vergisi uygulaması

Satın aldığınız konut tapuda işyeri olarak görünüyorsa bunu düzeltmeniz gerekiyor. Ancak düzeltilmediği takdirde 'İşyeri Emlak Vergisi' ödemeniz gerekiyor.

Emlak vergisi ödeme tarihleri
1 Mart
 tarihinde başlayacak olan emlak vergisi ödemeleri ilk aşamada nisan ve mayıs aylarında da devam edecek. Emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri ise kasım ayında gerçekleştirilecek. 
Eğer emlak vergisi muafiyetiniz hakkında bilginiz yoksa ve emlak vergisi ödemesi yaptıysanız emlak vergisi ödeme tutarınız belediye tarafından iade ediliyor. İade için belediye yaptığınız müracaatların sonunda düzeltilme yapılmaması ya da 60 gün içinde dilekçeye yanıt verilmemesi sonucunda Belediye Başkanlığı'na hitaben şikayet yolu ile düzeltme dilekçesi veriliyor. Belediye Başkanlığından 60 gün içinde yanıt gelmez ya da olumsuz yanıt gelirse takip eden 30 güm içinde vergi mahkemelerine dava açabilirsiniz

Çevre temizlik vergisi ödemeleri de başlıyor
Mart ayında başlayan diğer bir ödeme ise Çevre Temizlik Vergisi ödemeleri. Bu vergiden sorumlu olanlar konut ve işyeri kullanıcıları, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun mükerrer 44'üncü maddesinde, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar adına ödeniyor. 

Çevre temizlik vergisi nasıl ödeniyor?
Çevre Temizlik Vergisi ödemeleri taşınmazın türü ve grubuna göre hesaplanıyor. Konutlarda bu vergi su faturalarına yansıtılıyor. İşyeri ve diğer yapılarda ise ödemeler belediyelerde gerçekleştiriliyor. 

Çevre temizlik ödemelerinden kimler sorumlu?
Konutlara ait Çevre Temizlik Vergisi su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına Büyükşehir Belediyelerinde 27 kuruş olarak belirlenirken diğer belediyelerde 21 kuruş olarak hesaplanıyor.

Büyükşehir Belediyeleri'nde uygulanan vergi yüzde 25 artırılarak hesaplanırken, büyükşehir belediye sınırları içinde bulunanlar hariç olmak üzere kalkınmada öncelikli yörelerdeki belediyeler ile nüfusu 5 binden az olan belediyelerde yüzde 10 indirimli olarak uygulanıyor.


Çevre temizlik vergisi son ödeme tarihi
Çevre Temizlik Vergisi birinci taksit ödemeleri mart, nisan ve mayıs aylarında yapılırken ikinci taksit ödemeleri ise kasım ayında emlak vergisi ile aynı dönemde ödeniyor. 


Gözde Gazetesi
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181