Mecidiyeköy Mahmutbey metrosu 2016'nın sonunda bitecek!
Artan insan nüfusu ve araç sayısı ile İstanbul’un her geçen gün artan ulaşım ve trafik sornunu çözmek için yeni projeler geliştiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli projelerinden olan Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı inşaatında sona yaklaşıldı. Tamamlanmasının ardından saatte 140 bin yolcunun taşınması planlanan Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı 8 ilçeden geçecek ve 4 noktada mevcut raylı sistemlerle entegre olacak.

Tünel kazı çalışmalarının yüzde 80’i tamamlanan Mecidiyeköy-Mahmutbey metrosu inşaatında 2016 sonuna kadar bitirilerek elektromekanik çalışmalarının başlaması planlanıyor.

8 ilçede 15 durak
Mecidiyeköy, Çağlayan, Kağıthane (Viyadük üstü), Nurtepe, Alibeyköy (Viyadük altı) Yeşilpınar, Veysel Karani, Akşemsettin, Kazım Karabekir, Yenimahalle, Karadeniz Mahallesi, Giyimkent-Tekstilkent, Yüzyıl Mahallesi Göztepe ve Mahmutbey’le birlikte 15 durağa sahip olacak hat, Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Eyüp, Gaziosmanpaşa, esenler ve Bağcılar’la birlikte 8 ilçeden geçecek.

Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı hizmete açıldığında saatte çift yönde 140 bin yolcu taşıması ve yarısında yerli ekipman kullanma şartı ile 300 vagonun çalışması planlanıyor. Tünel kazısının yüzde 80’i, istasyon kazısının yüzde 90’ı ve istasyon betonarmesinin yüzde 50’si tamamlanan proje tamamlandığında Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Esenler, Çağlayan, Kağıthane, Nurtepe, Alibeköy bölgelerinden geçerek Edirnekapı Sultançiftliği hattına, Tekstilkent, Yüzüncüyıl Mahallesi üzerinden Mahmutbey Başakşehir hattına da Mahmutbey’den bağlanacak. Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro hattı devamında Halkalı Toplu Konutları, Altınşehir üzerinden Bahçeşehir ve Esenyurt’a uzatılması için ihale başlatıldığı öğrenildi.

Trafiğe can suyu
İstanbul trafiğine can suyu olacak Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı inşaatı tamamlanıp diğer raylı sistemlerle entegresi bittiğinde; Kağıthane-Mecidiyeköy 4.5 dakikaya, Alibeyköy-Taksim 12, Kağıthane-Üsküdar 26, Tekstilkent-Mecidiyeköy 20.5, Çağlayan-Yenikapı 14.5, Alibeyköy-Bostancı 47, Beşiktaş-Mecidiyeköy 5.5, Beşiktaş-Kağıthane 10, Beşiktaş-Mahmutbey 31.5 ve Beşiktaş-Alibeyköy 12.5 dakikaya inecek.
Raylı sistemle entegre olacak

Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı, 4 noktadan mevcut raylı sistemlerle entegre olacak. Hat, kabataş-Taksim Funiküler hattı ve Eminönü-Kabataş tramvay hattı ile Kabataş’a, Yenikapı-Hacıosman ile Mecidiyeköy’e, Otogar-Bağcılar metro hattı ile Mahmutbey’e, Topkapı-Sultançiftliği hattı ile de Karadeniz Mahallesi’ne (Metris bölgesi) entegre olacak.

Ünal Çam/Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181