Nef'ten Yeşil Yol Projesi önerisi!
Nef Gayrimenkul'ün desteğiyle Vizyon Atölyesi tarafından İstanbul'da TEM otoyolu ile E-5 arasında 50 kilometre uzunluğunda ve 200 metre genişliğinde "Yeşil Yol Projesi" hazırlandı. Projenin tanıtım toplantısında konuşan Vizyon Atölyesi'nin kurucularından Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, şehir planlamasında yapılan yanlışların can kayıplarının yanı sıra olumsuz sosyolojik etkilere neden olduğunu söyledi. Artan nüfusu ve çarpık kentleşmesi ile İstanbul'un ilk müdahale edilmesi gereken şehirlerden olduğunu düşündükleri için İstanbul özelinde "Yeşil Yol Projesi"ni tasarladıklarını dile getiren Timur, projenin hayata geçmesi için devlet kurumları ve yerel yönetimlerle görüşmelere başlayacaklarını, bu konuda her türlü iş birliğine açık olduklarını bildirdi.

Timur, "Burada yapılacak şey basit. Eviniz 100 metre yan tarafa çekilecek. Normal kentsel dönüşümde 2 kat değer artışı olurken önünde böylesine parkın ve imkanların olduğu yerde değer artışı çok daha fazla olacaktır. Bu konuda kanun zaten var. Projenin uygulamasına ilişkin yönetmelik getirilmesi önemli. Biz bugüne vatandaşlarla kadar çok sayıda kentsel dönüşüm anlaşması yaptık. Eğer onlara 'sizin evinizi 100 metre geriye çekelim ama önüne böyle sosyal donatı alanları koyalım, yeşil alanlar olsun' desek koşa koşa gelirler ve isterler" diye konuştu.

"Proje İstanbul'a hayat öpücüğü"
Kentsel Strateji ve Vizyon Atölyesi'nin kurucusu Faruk Göksu da, "Yeşil Yol Projesi"nin başarılı bir kentsel dönüşüm modeli olarak önemli bir referans olacağını söyledi. Göksu, "Yeni dönüşüm modelleri geliştirmek, ulaşımı kolaylaştırmak, olası deprem için toplanma alanları ve tahliye koridorlarını oluşturmayı hedefleyen proje, İstanbul'a 5 milyon metrekarelik bir yeşil alan kazandırmayı hedefliyor. Proje alanının yarısı yeşil alanlar, eğitim ve sağlık gibi kamusal alanlar, diğer yarısı da yeni yapı alanları olarak tasarlandı" şeklinde konuştu.

E-5 İLE TEM ARASINDA KÜÇÜKÇEKMECEDEN PENDİK'E UZANACAK
Küçükçekmece ile Pendik arasında toplamda 10 milyon metrekareyi kapsayacak, eğitim, sağlık ve yeni yapı alanlarının bulunacağı projenin 5 milyon metrekaresi yeşil alan olacak. Toplamda 200 bin kişiyi kapsayacak plan kapsamında 5 milyon metrekare yeşil alan yaratmak için mevcut yapılaşmanın yüzde 50'sine denk gelen 4 milyon metrekare yapı diğer yüzde 50'lik yapılaşma alanına transfer edilecek ve yüzde 25 ilave imar bonusu ile toplam 10 milyon metrekare inşaat yapılacak, istanbul'a çok daha yeşil ve çevreci bir kimlik kazandıracak proje, öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi yöneticileri olmak üzere Yeşil Yol'un bulunduğu 17 ilçenin belediye yönetimi ile paylaşılacak. Ayrıca, yatırımcılar ve üniversiteler ile ekonomik model seçenekleri tartışılacak. 20 bin yapıdaki 50 bin konutu kapsayan projenin mali büyüklüğü ise yaklaşık 7 milyar dolar olacak.

Dünya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181