Ovit Tüneli'nin yüzde 85'i tamamlandı!
Yüzde 85'i tamamlanan tünel inşaatında ağustos ayında ışığın görülmesi hedefleniyor. Ovıt Tünel projesi, Başbakanlık Osmanlı Arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılı Osmanlı Devleti'nin kalkınma çalışmalarında yer aldı. Proje için ilk adım 1930 yılında yol projesi ile hayata geçirildi. Kazma ve küreklerle yol yapımının başladığı bölgede Rizeliler gruplar halinde çalışmak üzere bölgeye gönderildi. Yıllarca yapımı gündemden düşmeyen Ovıt Tünel projesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde gündeme geldi ve 13 Mayıs 2012 tarihinde temeli atıldı. Rize ile Erzurum'u birbirine bağlayacak olan 2 bin 640 rakımlı Ovıt Dağı'nda yapımı süren ve 14 bin 300 metre uzunluğa sahip Ovıt Tüneli, Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise en uzun 4. tüneli olma özelliğini taşıyacak.

Tünelin giriş kotu 2 bin 054 metre, çıkış kotu ise bin 260 metre olacak. Makyol inşaat tarafından yapılan ve 412 milyon 366 bin liraya mal olacak olan Ovıt Tünelı'nın tamamlanmasıyla Rize-Erzurum arasındaki ulaşım 4 4 kilometre azalacak, ulaşım 12 ay boyunca kesintisiz sağlanacak. Kış şartları nedeniyle ulaşımın aksadığı Ovıt Dağı geçidinde yapılacak tünel sayesinde Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri birbirine bağlanacak. Ovit Tüneli inşaatında Rize nın İkizdere ilçesi ile Erzurum'un İspir ilçelerinden çift yönlü delme işlemi sürdürülüyor. Yüzde 85 tamamlanan ve kalan son 2 kilometrelik bolümde delme işlemi sürdürülen tünelde ağustos ayı ortalarında ışığın görünmesi planlanıyor. OvitTüneli'nde ulaşımın ışıklandırma, mekanik aksamlar ile güvenlik tedbirlerini kapsayan çalışmaların tamamlanması ile birlikte 2017 yılının sonunda sağlanması bekleniyor.

Karadeniz'de İlkhaber Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181