Özhaseki '7 büyüklüğünde deprem 600 bin konutu yok eder'!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bakanlar Kurulu'nda deprem sunumu yaptı. Türkiye'de toprakların yüzde 60'ının deprem bölgesinde olduğunu ve nüfusun yüzde 70'inin bu bölgelerde yaşadığını söyleyen Özhaseki, bilim adamlarının İstanbul'da 2030'a kadar 7 ve üzerinde büyüklükte deprem olacağma dikkat çektiklerini anımsatarak, bu gerçeği bilerek hazırlık yapacaklarını ifade etti. Olası İstanbul depremi için hazırladıkları en kötü senaryoyu anlatan Özhaseki, şu bilgileri verdi:

'10 BİNDEN FAZLA CAN KAYBI ÖNLENECEK'
"Eğer 7 üzerinde bir şiddette deprem olursa yüzde 10-15 binayı yok edeceği ve bunun da 600 bin konuta tekabül edeceğini bilim adamları söylüyorlar. Bu da altyapıyla birlikte 90 milyar liranın heder olması demek. Sokaktaki arabaları, eşyaları da yok edeceği için 90 milyar liralık bir zarar daha demek. Bir anda 180 milyar lira gibi bir zararı karşımıza çıkarıyor." Bakan Özhaseki, 200 bini İstanbul'da olmak üzere yılda 500 bin binanın dönüşmesi gerektiğini belirterek, bu adımla birlikte İstanbul'da 10 binden fazla can kaybının önleneceğini kaydetti. Dönüşümün ekonomiye katkısının 150 milyar TL olacağını vurgulayan Özhaseki, "Kentsel dönüşümde bazı alanlarda tıkandık. İstanbul'da rezerv alan bulmakta zorlanıyoruz. Finansman temininde güçlük çekiyoruz. Belediyelere finansman sağlamak istiyoruz. İUer Bankası'ndaki kaynakları ayıracağız" dedi. Özhaseki, belediyelere 2 yıl geri ödemesiz olmak üzere 5 yıl vadeli finansman sağlayacaklarını belirterek, "Maliye'nin de bir miktar da olsa elini cebine atması lazım" diye konuştu.

'KAMU ARAZİLERİ SEFERBER EDİLECEK'
İstanbul'daki dönüşüm için valiliğe bağlı İstanbul Merkezi Proje Birimi'ni (İSMEP) özel konutların dönüşümü için de kullanacaklarını dile getiren Özhaseki, rezerv alan için ne kadar kamu arazisi varsa seferber edileceğini söyledi. Özhaseki, tahsis edilip kullanılmayan kamu arazilerine el koyacaklarını ifade etti.

Deniz Çiçek / Habertürk Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181