Sanayi kuruluşlarının %75'i risk altında!
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, Türkiye'de toprakların tamamına yakının 'deprem tehlikesi' altında kaldığına dikkat çekti. Balcı, "Nüfusumuzun yüzde 95'ten fazlası deprem tehlikesi olan yerlerde yaşamaktadır. Ayrıca büyük sanayi kuruluşlarımızın yüzde 75'i deprem tehlikesi altında bulunmaktadır. Doğal olayların afete dönüşmemesi için konunun, teknik ve mühendislik boyutuyla birlikte sosyal, toplumsal, çevresel ve ekonomik boyutlarının da dikkate alınması gerekmektedir" dedi. İnşaat mühendisleri olarak yaşanan gelişmelerden endişeli olduklarını vurgulayan Balcı şunları söyledi: "Yapı üretim sürecinin endişelerimizi giderecek şekilde sağlıklı işlemediğinin farkındayız. Lakin endişemiz bu kadarla sınırlı değil. Mevcut yapı stokubiz inşaat mühendislerini endişelendiriyor. TOKİ tarafından üretüen büyük konut projelerinin yapı denetim sisteminden muaf tutulması endişelendiriyor. Deprem toplanma alanlarının imara açılması, yerel yönetimlerin rant odaklı proj eler geliştirmesi ve deprem tehlikesinin görmezden gelinmesi endişelerimizi pekiştiriyor."

Ülkeyi, kentleri, yapıları depreme karşı hazırlamanın iki temel yolu bulunduğunu ifade eden Balcı, "İlki mevcut yapı stokunun iyileştirilmesi, güçlendirilmesidir. İkincisi ise yapı üretim sürecinin denetlenmesidir. İlki, mevcut olumsuzluğu azaltmayı amaçlamaktadır. İkincisi ise geleceği kazanmakla ilgili" dedi.

'Aklımıza çılgın sorular geliyor'
Mühendis olarak akıllarına 'çılgın' sorular geldiğini ve Antalya'nın depreme hazırlanmasını isteyen Balcı, "Antalya'da deprem riskinin azaltılması gerekçesine dayalı olarak yürütülen kentsel dönüşüm ve yenileme uygulamaları, kimlere ve neye hizmet edecektir. Bu sorulara verilecek cevapların önemi için de uyarıyoruz. Bir an önce Antalya'mızın depreme hazırlanmasını istiyoruz! Bir an önce bir deprem master planına sahip olmak istiyoruz. Bir an önce Afet Toplanma Merkezimizin belirlenmesini istiyoruz" diye konuştu.

Dünya Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181