Ses yalıtımı olmayan binaya ruhsat verilmeyecek!
Son Bakanlar Kurulu toplantısında deprem kuşağında olan Türkiye'nin konut stoğunu yenilemesi için atılması gereken adımlar masaya yatırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konuda hazırladığı projeyi kurula sundu. Ülke topraklarının yüzde 60'ı deprem hattında, nüfusun yüzde 70'i deprem bölgesinde yaşıyor. Türkiye'de 25 milyon civarında konut stoğu var. Bunun 10 milyonu 1999 Marmara Depremi'nden sonra daha güvenli olarak yapılan yapılar. Geriye kalan 15 milyonun yüzde 50'lik bölümü ise risk taşıyor, istanbul'da 5 milyon bağımsız birimden 2 milyonu 1999 depremi sonrası yapılmış.

İÇ PİYASAYA 150 MİLYAR
Deprem riskine karşı hızla kentsel dönüşüm yapılacak. 5 yıl içinde Türkiye genelinde 500 bin bina yenilenecek. Bunlardan 150-200 bini istanbul'da bulunuyor. 5 yılda 75 milyar liralık bir kaynak kullandırılacak. 250 sektör canlanacak. Toplamda 150 milyar lira iç piyasada dönecek. Bundan milli sanayi kazanacak.

Kentsel dönüşümün hızla yapılması için 3 ayaklı bir destek sistemi geliştirildi. Bunlardan ilki bina bazlı destek. Vatandaş bir araya gelip binasını yeniletirse devlet buna destek verecek, ikinci alan bazlı teşvik. Burada belediyeler devreye girecek. Mahalleleri dönüşüm alanı ilan edip buraları yeniden yapacak. Belediyelere faizsiz, 2 yıl sonra geri ödemeli kredi desteği sağlanacak. 3'üncü yöntem ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı doğrudan dönüşüm işinin içine çözüm ortağı olarak girecek.

İstanbul'a özel önem verilecek, istanbul Valiliği'ne bağlı olarak faaliyet gösteren ISMEP, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlanacak ve ildeki kentsel dönüşüm ile ilgili işleri burası yürütecek.

ÖZEL KAYNAK
İller Bankası'nın kaynaklarının önemli bölümü kentsel dönüşüm için ayrılacak. Belediyelerin kültür, spor merkezi, hizmet binası yapımı gibi projelerine bir süre onay verilmeyip, kaynaklar dönüşüme aktarılacak.

Ses yalıtımı olmayana ruhsat yok
Tüm binalara insanların ruh sağlığının korunması ve huzurunun sağlanması amacıyla gürültü kriterleri getiriliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, gürültü kirliliğini en aza indirmek için binalarda her türlü tasarım, yapım, kullanım, bakım ve işletim bakımından uyulacak kurallar üzerine bir yönetmelik yayımladı. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre, binalarda mekan içi gürültü sınır değerleri ve ses yalıtım sınır değerleri belirlenecek. Artık gürültüye karşı önlem alınmayan binalara yapı ruhsatı verilmeyecek. Yeni yapılan veya proje tadilatı ile kullanım amacı değiştirilen bina veya binadaki bağımsız birimlerde yönetmelikte öngörülen esaslara göre imalat yapılmadığının tespiti halinde, bu eksiklikler giderilinceye kadar binaya yapı kullanma izin belgesi verilmeyecek. Akustik uzmanları binalarda uluslararası standartlara uygun akustik testler yapacak. Binaların gürültüye karşı korunması hakkındaki yönetmelik bir yıl sonra yürürlüğe girecek. 

Zübeyde Yalçın / Selçuk Adıgüzel / Yeniasır Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181