'SPK ve BDDK finans merkezinin kalbi olacak!'
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) binalarının temel atma töreni; Başbakan Binali Yıldırım katılımıyla gerçekleşti. Temel atma törenine ayrıca; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, SPK Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar da katıldı. Törende konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "Bir işimiz daha kaldı. Türkiye'de istikrarın sürmesi lazım. İstikrar sürecek. Türkiye büyümeye devam edecek.” dedi.
 
İstanbul Finans Merkezi’ne neden ihtiyaç olduğunu da açıklayan Yıldırım, şöyle devam etti: "Bu merkeze ne ihtiyaç var? Finansman yani dünyadaki nakit para artık yeni adresler arıyor. Niye? Çünkü Amerika, Avrupa fazla sıkıyorlar. 50 tane soru soruyorlar. Bu parayı nereden aldın, nerede buldun, nasıl getirdin? İnsanlar da parasıyla rezil olmak istemiyorlar. Onun için İstanbul finansman için, yatırımcılar için, yatırımcılara kaynak için en ideal yer. Onun için buraya, bu merkeze ihtiyaç var ve bunun kararını verdik. İnşallah 1-2 sene içerisinde, buralarda muazzam tesisler, binalar tamamlanacak ve finans merkezi çalışmaya devam edecek."
 
“Bütün bankalarımız bir an önce gelsin, burada temeli atsın”
Başbakan Yıldırım, "Burada sadece bugün temelini attığımız BDDK'nın, SPK'nın yeri yok, aynı zamanda başka kurumlar da var. Ben buradan çağrı yapıyorum; Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank başta olmak üzere bütün bankalarımız bir an önce gelsin, burada temeli atsınlar. Finans merkezi demek hepsinin bir araya gelerek güçlerini birleştirmeleri demek. Aksi halde birer birer gelirseniz ne olacak? Zaman kaybı olacak. Zaman kaybı olunca da istediğimiz hızda projeler gerçekleşmeyecek." dedi.

Uluslararası kurumsal yapı
Temel atma töreninde konuşan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, İstanbul Finans Merkezinin tamamlanmasıyla fiziki yapısı, nitelikli iş gücü ve üstün teknolojik altyapısıyla, reel sektörün tüm ihtiyaçlarının karşılandığı uluslararası bir kurumsal yapıya kavuşulacağını belirtti.

Turan, İstanbul Uluslararası Finans Merkezinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) hizmet binalarının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ve sektörün yatırımlarıyla, yeni projeleriyle geleceğe emin adımlarla yürüdüğünü belirterek, "Bunun son örnekleri olan ve dünyada ilkleri barındıran Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli, milletimizin gururu, üretim ve yatırım gücümüzün önemli kanıtıdır. Şimdi bir başka gurur projemize ilk harcı koyuyor olmanın heyecanını yaşıyoruz. 3 yıl içinde tamamlanacak Uluslararası İstanbul Finans Merkezinde SPK ve BDDK binalarının temelini atıyoruz." diye konuştu.
 
SPK ve BDDK finans merkezinin kalbi olacak
Dünya finans piyasalarındaki değişimlerin, İstanbul için potansiyeller barındırdığını, yeni fırsatlar sunabileceğini öngördüklerini ifade eden Turan, sözlerine şöyle devam etti:

"Finans hareketliliğinin küresel seyir içinde dönüşümler vaat ettiği bir dönemde, finans merkezimiz ülkemizin uluslararası ölçekte karşılığı yüksek yatırım projelerinden biri olarak vücut bulacak. Merkezimiz, Türkiye Varlık Fonu gibi uluslararası kurumsal girişimlerin güçlenmesine katkı sağlayacak. Bilhassa küresel merkezler arasında kadim şehrimiz İstanbul'un kimliğini güçlendirecek merkez, yüksek katma değerli finans sektörünün gelişimde yeni bir piyasa ve güçlü bir ekonomik yaşam alanı olacak. İstanbul Finans Merkezinin tamamlanmasıyla fiziki yapısı, nitelikli iş gücü ve üstün teknolojik altyapısıyla, reel sektörün tüm ihtiyaçlarının karşılandığı uluslararası bir kurumsal yapıya kavuşacağız. Bu sayede ülkemiz, her türlü finansal aracın ihraç edilebildiği dünyanın önde gelen küresel finans merkezleri arasında, deyim yerindeyse, 'devler liginde' hak ettiği yerini alacak. Dolayısıyla TOKİ olarak altyapısını gerçekleştireceğimiz bu yatırımla, finans piyasalarını devler ligine hazırlanıyoruz. Temelini atacağımız SPK ve BDDK binaları, finans merkezimizin kalbi olacak. Yaklaşık 3 milyon metrekare alan üzerinde gerçekleştirilecek Finans Merkezi Projesinin 660 bin metrekarelik bölümü idaremizce inşa edilecek."

Turan, proje kapsamında 5 banka, SPK, BDDK ile konut ve alışveriş merkezlerinin yer alacağını anlatarak, bu sayede bölgenin, iş ve iş dışı yaşamın aynı mekanda konsolide olduğu büyük bir ekonomik yaşam ve varlık alanı olacağını kaydetti.

50 bin çalışan, 25 bin ziyaretçi, 11 bin oturan ile günde 90 bine yakın insan sirkülasyonunun oluşacağı bölgede, iş ve alışverişiyle, kendi ekonomisini de yaratan bir yerleşime dönüşeceğini vurgulayan Turan, "Dolayısıyla, yaklaşık 3 milyar lira yatırım maliyetli bu dev projeyle, İstanbul'a şehir içinde şehir; bir finans şehri ekleniyor." dedi.

TOKİ’den şehirlere değer katan projeler
Turan, şehirlere değer katan projeler üretme hedefiyle Türkiye'nin pek çok ilinde çok başarılı sonuçlar aldıklarını belirterek, "TOKİ olarak yeni üretim disiplinlerimiz arasında yer alan, geleneksel ile modern olanı harmanladığımız mimari yaklaşımı, Finans Merkezinde yer alan yapılara da taşıyoruz. Tasarım ve uygulamada, işlevselliğin yanı sıra yüksek estetik kaygıların gözetildiği, çağdaş eser niteliğinde yapıları ortaya çıkarmanın gayreti içindeyiz. İnanıyorum ki kadim olanla çağdaş olanı buluşturduğumuz yeni çizgimizle, TOKİ olarak İstanbul'a güzel bir eser kazandıracağız."şeklinde konuştu.

TOKİ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181