Türk firmalar üç nükleer santralin inşaat işine talip!
Yerli firmalar, Akkuyu, Sinop ve İğneada'da yapılması planlanan üç nükleer santralin inşaat, malzeme tedariki ve yan sanayisinde 21 milyar dolarlık işe talip oldu. Enerji ve Ekonomi Bakanlığı desteğiyle nükleer teknolojiyle ilgilenen 30'u Ankara'da olmak üzere 100 firma nükleer teknolojide yer almak için ilk adımı attı. Türk firmaları, Ankara Sanayi Odası (ASO) önderliğinde Rusya'ya giderek nükleer santralleri yerinde inceledi, eğitim için bağlantıları kurdu. ASO Başkanı Nurettin Özdebir, "Türk firmaları olarak işlerin yüzde 50'sini yapabiliriz. Santral yapımında kablodan dikenli tele kadar birçok malzemede Türkiye niye tedarikçi olmasın. OSTİM'de en az 150 firma bunu yapabilir" dedi.

TOPLAM 60 MİLYAR $
ASO Başkanı Özdebir, Mersin'de nükleer santralin yapımına başlandığını belirterek, "Sinop'ta Fransız ve Japonlar'ın yapacağı bir santral olacak. Üçüncüsünün Tekirdağ'da yapılması üzerinde duruluyor. Her biri 20'şer milyar dolar, toplamda 60 milyar doları buluyor. Bir nükleer santral dediğimiz zaman bunun maliyetinin üçte birinden fazlası sadece akreditasyon masrafları. Denetim ve onların kayda alınmasıyla ilgili uluslar arası kuruluşlardan yapılacak akreditasyon masrafı. Diğer kısmın yüzde 50'sini biz yapabiliriz. Bu da 7 milyar dolarlık iş yapabiliriz anlamına geliyor. Firmalarımız bu konuda hazır olabilirlerse. 3 santral yapılırsa 21 milyar dolarını yapabiliriz. Türk firmaları iş alabilirler" diye konuştu. Özdebir, Türk firmaların diğer ülkelerde yapılacak 100'ün üzerinde santralde de var olabileceğini aktardı. 

Hazal ATEŞ/Sabah Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181