Türk firmaları Katar'dan 120 milyon TL'nin üstünde öz satış ile döndü!
Bu yıl Katar'da ilk kez düzenlenen EXPO Turkey By Qatar fuarı cuma günü sona erdi. Toplam bin 600 toplantının gerçekleştirildiği fuardan Türk firmaları 120 milyon TL'nin üstünde ön satış talebiyle döndü.

Katar'ın başkenti Doha'da bu yıl ilk kez düzenlenen 'Turkey By Qatar fuarı, Katarlı yatırımcının Türkiye'ye ilgisini gözler önüne serdi. Türkiye'den farklı sektörlerden 150 firma fuarda yerini alırken, milyarlarca lira değerindeki projeleriyle Katar'a çıkarma yapan gayrimenkul sektörü fuara damgasını vurdu. Toplam bin 600 kayıtlı toplantının gerçekleştirildiği fuarda sektör temsilcileri fuardan 3 günde 120 milyon TL'nin üstünde ön saüş talebiyle İstanbul'a döndü. Yatırımcılarla mayıs ayında İstanbul'da görüşmek üzere randevulaşan sektör temsilcileri "Projelerimize ciddi ilgileri var. Taleplerin saüşa döneceğine inanıyoruz" dedi. Fuara katlan firmalar aynı zamanda Katar'ın 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği için planladığı 170 milyar dolarlık alt ve üstyapı projeleriyle de yakından ilgilendi.

Katarlı işadamları ve kamu otoriteleriyle Katar'da yaklaşık 20 milyar dolarlık iş geliştirmek için bire bir görüştüler. Türk firmalarını ziyaret eden Katar Belediye ve Çevre Bakanı Mohammed bin Abdullah Al Rumaihi her iki devletin fuarda önemli bir altyapıyı oluşturduğunu ve işbirliğini geliştirmek için gerekli tüm desteğin verileceğini söyledi.

Katar EXPO Fuarı'na 6 proje ile katılan Teknik Yapı bu yıl içinde sahsa çıkacağı üç yeni projesinin ön lansmanını Katarlı yatırımcılara yaptı. Fuarda 10 milyon lirayı aşan miktarda önsözleşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Teknik Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, 19 konut için ön protokol imzaladıklarını belirtti.

Fuara 13 projesiyle katlan Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, fuarda 3 günde 50 konut için 40 milyon TL'lik ön sipariş aldıklarını söyledi. Katarlı yatnmcılarla mayısta İstanbul'da bir araya geleceklerini belirten FJmas, "Yatnmcılann teklifleri ciddi. Mayıs ayında bu taleplerin satsa döneceğine inanıyorum" dedi. Fuara, Emlak Konut ortaklığı ile Zekeriyaköy'de gerçekleştirdiği KÖY projesi ile katlan Siyahkalem CFO'su İbrahim Kahraman, fuardan 8 konut için 15 milyon TL'lik önsatşla döndüklerini söyledi Kahraman, fuarda toplam yatnm değeri 1.5 milyar dolan aşan, 2 yeni projeyi de Katarlı yatırımcılara tanıtma fırsat da bulduklarını söyledi. 

Artaş İnşaat, Türk ve Katarlı yatırmalar arasında bir köprü olarak düzenlenen EXPO Turkey By Çatar Fuan'na 10 projesiyle katildi. Fuarda Katarlı yatırımcılardan 40 daire için talep aldıklannı söyleyen Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya bu dairelerin toplam değerinin 40 milyon TL'yi bulduğunu sözlerine ekledi.

Özak GYO, Ziylan Gayrimenkul ve Yenigün İnşaat'ın, İstanbul Kazlıçeşme'de Emlak Konut GYO işbirliğiyle hayata geçirdiği Büyükyalı İstanbul projesi fuarda yatinmcılann markajına girdi. Özak GYO Genel Müdürü Fatih Keresteci, Büyükyalı İstanbul projesinde 15 milyon TL'lik önsahş gerçekleştirdiklerini belirtti.

Firmalar sıcak satış yaptı
Emlak firmalarının sıcak satış yapağı fuarda bazı firmalar stand açmamasına rağmen kiraladıkları toplantı odasında bile satış yaptı. Fuara Katarlı kurumsal firmaların yanı sıra bireysel alıcılar da ilgi gösterdi. Bazı bireysel alıcılar 5-6 daire birden aldı. Sur Yapı, 40 konutluk toplam satışının 36'sını, fuarın son günü yaptı. Katar'da fuar kültürünün yeni geliştiğini ve Katarlılar'dan normalde böyle bir tepki almanın, ilgi çekmenin zor olduğuna değinen Medyacity Yönetim Kumlu Başkanı Hakan Kurt "İlk kez düzenlenmesine karşın Katar standartlarına göre çok iyi birfuar gerçekleştirdik" dedi.

2018'de fuar %20 büyüyecek
Medyacity Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt, fuara gelen IVİKatarlı ziyaretçilerin büyük bölümünün satın almak, ortaklık yapmak için geldiğine dikkati çekerek " Fuara gezmek için gelen sayısı ise gerçekten de çok düşüktü. Bu açıdan fuara gelen ziyaretçi profili çok verimliydi. Ziyaretçi verimliliği çok üst düzeyde gerçekleşti. İnşallah iki ülke adına çok önemli yeni iktisadi gelişmeleri de birlikte getirecek, güçlendirecektir. Biz de EXPO TURKEY by QATAR'ı düzenleyen Medyacity olarak bundan son derece mutluyuz. Dolayısıyla her geçen yıl büyüterek fuarı yapmaya devam edeceğiz. Her geçen yıl da hem Katarlı yatırımcıların hem de Türk firmalarının EXPO TURKEY byQATAR'a ilgisinin artacağına inanıyorum. Gelecek yıl fuarı net %20, yaratacağı ticaret hacmini ise %50 büyütmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Yeni Birlik Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181