Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ay düzenli olarak açıklanan konut satış istatistiklerinde Eylül 2015 dönemi sonuçları oldukça dikkat çekiciydi.

Eylül 2015 verilerine göre konut satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20, Ağustos 2015 dönemine göre de yüzde 17'lik bir düşüş yaşandı. Aslına bakarsanız buraya kadar herşey normal. Çünkü konut satışları için böylesine bir dönemde çok daha karamsar bir tablo yaşanabilirdi. 

7 Haziran seçimlerinin ardından yaşanan siyasi belirsizlik nedeniyle ekonominin birçok dinamiğinde dalgalanmalar yaşandı. Bu dalgalanmaların ilk etkisi de faiz oranlarına yansıdı. Konut kredisi oranlarındaki yükseliş sebebiyle birçok konut alıcısı bu kararını seçim sonrasına bıraktı. Özellikle seçim yaklaştıkça alma eğilimi yerini bekle gör eğilimine bıraktı diyebiliriz.

Peki konut satışlarının düşmesinde bu denli etkisi olan başlıca faktörler nedir diye sorsak? Aslında bu sebepleri alt alta yazmaya başlasak karşımıza uzun bir liste çıkabilir.
Fakat listemiz ne kadar uzun olursa olsun, tüm sebepleri 5 madde ile özetlememiz mümkün.

İşte size konut satışlarının düşmesine neden 5 etken;

1-Konut satışlarının atar damarı olan kredi faiz oranlarında yükselme ve faiz oranlarının yükseleceği endişesi

2-Konut satışlarındaki fiyatların yükselmesi

3-Siyasi belirsizlik 

4-İstikrar endişesi

5-İkinci el konut piyasasındaki dalgalanmalar

Az öncede dediğim gibi birçok sebep arasında bir özet yapacak olursak varacağımız sonuç kuşkusuz bu olur. Çünkü işin mantığında varolan nedenler bunlar. Ama konut satışlarındaki bu düşüş kimseyi yanıltmasın çünkü bu süreç bir normalleşme süreci.

Böylesi bir atmosferde konut alıcısı da temkinli davranıyor haklı olarak. Konut alma kararını verenler bile seçim sonrasını bekliyor. Şuan herkes alacağı projeyi araştırma döneminde...

İnşaat firmaları bu dönemi fırsata çevirip konut alıcılarına kendilerini daha iyi anlatabilirse bu işten karlı çıkarlar.

Unutmayın ki en hızlı geri gitme yöntemi yerinde saymaktır...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181