Yabancı tasarımcılara Türk şirket ile evlilik şartı!
Yolcu kapasitesi bakımından dünyanın en büyük havalimanı olacak 3.Havalimanı'nda yerli üreticilere öncelik verilecek. İstanbul'a yapılacak 3. Havalimanı'nın yapım ve işletmesini üstlenen İGA CEO'su Yusuf Akçayoğlu, 3. Havalimanı projesini milli bir proje olarak kabul ettiklerini; bu doğrultuda 10 milyar euroluk pazar yaratacak inşaat çalışmalarında yerli üreticilere öncelik vereceklerini belirterek, “Yerli üreticilere pozitif ayrımcılık yapılacak” dedi.
Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu, İstanbul'a yapılacak 3. havalimanının 25 yıllık işletme hakkı için yap-işlet-devret ihalesini kira bedeli olarak 22.152 milyar euro artı KDV ile kazanmış ve İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş'yi kurmuştu. Toplantıda verilen bilgiye göre, söz konusu yatırım tutarının 10.24 milyar euroluk kısmını inşaat harcamaları oluşturacak.

YERLİ FİRMALARA POZİTİF ÖNCELİK
Havalimanı inşaatında kullanılacak malzemelerin yüksek oranda “yerli üretimle” gerçekleşmesi ve yerli üreticinin desteklenmesi amacıyla İstanbul Sanayi Odası (İSO)'da düzenlenen toplantıda konuşan CEO Yusuf Akçayoğlu, “Türk firmalarına tamamen pozitif bir ayrımcılıkla bu işi yöneteceğimiz milli bir proje olsun istiyoruz. Bu projeyi milli bir proje olarak kabul ettik ve tasarım anlamında üzerimize düşeni yaptık” dedi. Mega proje için 40'a yakın tasarım paketi hazırlandığını anımsatan Akçayoğlu, tasarımların çoğunu Türk tasarımcılara emanet ettiklerini belirtti. Türkiye'de uzmanlığın zor olduğu hava tasarımı dizaynı gibi bazı alanlarda ise yabancı firmalarların tercih edildiğini aktaran Akçayoğlu, “Dünya büyükleriyle çalıştık. Hepsine iş verdik ama hepsine bir şart koştuk, direkt bir şart koştuk. Kesinlikle yanında bir Türk tasarımcıyla 'evlilik', iş ortaklığı şartını koyduk” dedi.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise sanayicilerin bilgi, tecrübe ve ürünleriyle Cumhuriyet tarihimizin bu büyük projesine çok önemli katkılar yapacağından kuşku duymadığını ifade etti.

TÜRK SANAYİCİSİ DESTEĞE HAZIRDIR
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise Türk sanayisinin elindeki tüm imkanları yerli mega proje için seferber edeceğini söyledi. Bahçıvan, “Yeni havalimanında kullanılacak ürünlerin büyük çoğunluğunun üretimi konusunda hazır olduğumuzu, ülkemizin en büyük sanayi odası olarak rahatlıkla iddia edebiliriz. Değerli sanayicilerimizin bilgi, tecrübe ve ürünleriyle Cumhuriyet tarihimizin bu büyük projesine çok önemli katkılar yapacağından hiç kuşkum yok" dedi.

YÜZDE 15 FİYAT AVANTAJI ZORUNLU
Toplantıda verilen bilgiye göre, Eylül ayında yürürlüğe giren Yerli Malı Tebliği kapsamında en az yüzde 51 yerli katkı oranına sahip ürünler için Yerli Malı Belgesi düzenleniyor. Bakanlıkça belirlenen orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünler listesinde yer alan malların ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine yüzde 15'e kadar fiyat avantajı sağlanması da zorunlu bulunuyor.

THY UÇAK SİPARİŞLERİNİ ERTELİYOR
İstanbul 3. Havalimanı'nın yaklaşık 90 milyon yolcu kapasiteli birinci etabının 2018 yılı başlarında faaliyete geçmesi hedefleniyor. Hava şartları da müsait oldukça, bu hedefleri tutturmak için de hiç bir engel görünmüyor. İnşaat çalışmaları dahilinde, inşaat malzemeleri, çevre teknolojileri, enformatik ve bilgi teknolojileri, iç mimarlık ve dizayn işleri gibi farklı alanlardaki tedarik ihaleleri ise peyder pey yapılıyor. Verilen bilgilere göre, kapasite darlığı nedeniyle THY şu anda uçak siparişlerini erteliyor.

Kaybeden üzülmesin ihaleler sürecek
İSO'daki toplantıda verilen bilgilere göre, yapım aşamasında ihtiyaç oldukça yapılan ihalelere bazen 20-25 firma başvuruyor. Şartları karşılayanlar değerlendirmeye alınıyor. Yapımı planlanan 85 bina var ve firmaların çoğu ihalelere davet ediliyor. İGA yetkilileri, yerli firmalara, “İhaleyi kaybettik diye işi bırakmamalarını tavsiye ederiz, çünkü yapımı planlanan 85 bina var ve onlar için de yeni bina imkânı doğacaktır” çağrısında bulundu.

Metro ihalesi bu ay
İstanbul 3. Havalimanı'na erişimi sağlayacak, kentin trafik sorununun çözümüne katkıda bulunacak Gayrettepe-3. Havalimanı metro hattı için de ihaleye çıkılacak. Metro ihalesinin bu ay içinde yapılması bekleniyor. Hat tamamlandığında Gayrettepe-3.Havalimanı arasındaki 33 kilometrelik mesafe 25 dakikaya düşecek. Yeni havalimanında günde 3 bin 500 uçak iniş kalkışları olacak ve buradan 350 destinasyona uçuş yapılacak. Böylelikle ekonomiye her yıl milyarlarca avro gelir getirecek.

5 bin kişi çalışıyor
İnşaat çalışmaları süren İstanbul'a 3.Havalimanı'nda beton miktarı 1 milyon metreküpe ulaştı. Şu anda 5 bine ulaşan çalışan kapasitesi inşaat ilerledikçe 10 bine çıkacak. Otoparkı, 700 bin metrekare ile Avrupa'nın en büyüğü olacak. 18 bin araç kapasitesi 25 bine kadar çıkabilecek. Ulaşım bağlantı yol çalışmaları da devam ediyor. Metro ihalesinin de bu ay yapılması bekleniyor. Proje tamamlandığında Gayrettepe'den havalimanı arasındake mesafe 25 dakikaya kadar düşecek. 

Yenişafak

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181