Yabancıların gayrimenkul yatırımı ne kadar oldu?
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 2004 yılında 1 milyar 343 milyon dolar olan yabancı yatırım tutarının, 2015 sonunda 5,5 milyar dolara çıkmasının beklendiğini söyledi.

Durbakayım, yılın 11 ayında yabancıların 5 milyar 20 milyon dolarlık gayrimenkul yatırımı yaptığını belirterek, "Aylık ortalamayı baz alırsak yabancıları 2015'te 5,5 milyar dolarlık gayrimenkul yatırımı yaptığını tahmin edebiliriz. Yıl sonu için sektörün beklentisi de bu şekildedir" dedi.

Durbakayım, son 3 yılda yabancıların gayrimenkul yatırımının 2 kat artmasının sebeplerine ilişkin olarak da şunları söyledi:
"Türk müteahhitleri artık yabancıların nasıl bir konut almak istediğini öğrendi. Müteahhitler, Orta Doğulu veya Avrupalı yabancıların istedikleri özelliklere sahip konutları inşa ederek daha kolay ve fazla satış yapmaya başladı. Diğer taraftan son bir yılda yabancı para birimlerinin Türk lirası karşısında değer kazanması, yabancıların beklemede olan taleplerini harekete geçirerek daha ucuza konut almalarına yol açtı. Bunlara ek olarak siyasi yönetimin mütekabiliyet konusunda daha somut adım atması ve yabancı yatırımcılara önemli teşvikler sağlaması da bu alımları destekledi. Bu gelişmeleri de yurt dışı fuarlara daha yoğun katılım sağlayan devlet ve özel kurumların dile getirmesi, satış hacminin iki katına çıkmasına neden oldu."

Dünya gayrimenkul pazarından binde 5 pay alıyoruz
Dubai Uluslararası Gayrimenkul Fuarı'nın Türkiye temsilcisi LMG Global Yatırım'ın Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan İlgar da Türkiye'nin dünya gayrimenkul pazarında yeni bir oyuncu olduğunu, son 3 yılda çok büyük oranda artan yabancı yatırımın henüz yeterli düzeyde olmadığını belirtti.

Dünya gayrimenkul piyasasının yıllık hacminin 1 trilyon dolar olduğu bilgisini veren İlgar, Türkiye'nin bu rakamdan ancak binde 5 pay alabildiğini aktardı.

"Yabancı yatırımın artması için ticari mülklere ağırlık verilmeli"
İlgar, yüksek hedef ve cirolara sahip olmak için ticari mülklere ağırlık verilmesi gerektiğini kaydederek, bunların başında alışveriş merkezi, otel ve ofis yatırımlarının geldiğini söyledi.

Büyük montanlı yatırımların ticari gayrimenkul enstrümanları ile çekilebileceğini anlatan İlgar, sözlerini şöyle tamamladı:
"Dolayısıyla Türkiye'nin bundan sonraki hedefi özellikle Arap sermayesi için ticari projelere ağırlık vermek olmalıdır. Özellikle İstanbul'daki oteller yüzde 90 doluluk oranıyla yılı geçiriyor. Ciddi bir otel açığımız var. Büyük şehirlerde yatak sayımızı artırmak için Arap sermayesini yönlendirebiliriz. Bizim 2016 için çalışmalarımız var. LMG global olarak 2017'nin sonuna kadar 1 milyar dolarlık bir yatırımı Türkiye'ye çekmek için çalışıyoruz. Eğer ülke olarak ticari gayrimenkullere daha fazla ağırlık verir ve bu alanda özel çalışmalar yaparsak 2023 hedeflerine doğrudan döviz girdisi adına çok önemli bir katkı sağlamış oluruz."

FinansGündem


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181