'Yapı stokları yenilenerek risk fırsata çevrilebilir'!
Türkiye Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, binaların yıkılmasına sebep olan en büyük etkenin denetim eksikliği olduğunu ve Türkiye'de inşaat sektörü ile yapı malzemeleri alanında çok yol alınması gerektiğini vurguladı. Depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesinde devreye giren denetim sisteminin en çok beton kalitesi ve demirle ilgilendiğine, diğer malzemelerin denetlenmediğine vurgu yapan Hinginar, Türkiye'deki 6 milyon yapı stokunun yenilenerek riskin fırsata çevrilebileceğine dikkat çekti. Fethi Hinginar, şunları söyledi:

"Denetim konusundaki aksaklıkların giderilmesi depreme karşı daha dayanıklı yapılar için önemli bir adım olacaktır, inşaat malzemelerinden yapı izinlerine kadar pek çok aşamada kontrol mekanizmasının dikkatli ilerlemesi, inşaatlarda sağlam zemin, inşaat malzemelerinde sağlık ve güven unsurlarının ön planda tutulması gerekiyor. Kaliteli malzemelerle üretilmiş, tescillenmiş, standartlara uygun malzemelerle inşa edilmiş yapılarla depremden korunmak mümkün."

Deprem anında ve sonrasında nasıl davranılacağını bilmenin ötesinde güvenli yapılara sahip olmanın önemine dikkat çeken Hinginar, "Binaların sadece depreme dayanıklı değil, tüm anlamıyla çağdaş yapı özelliklerini içeren binalar olmaları sağlanmalıdır" dedi.

Depreme hazırlık sürecinde Türkiye'nin en önemli problemlerinden birinin kentsel dönüşüm olduğunu ifade eden Başkan Hinginar, şöyle devam etti:

"Düzensiz yapılaşma, düşük yapı kalitesi, plansız kentleşme, ulaşım ve altyapı alanlarının yetersizliği gibi sorunlar kentsel dönüşümle çözüme ulaşacaktır. Kentsel dönüşüme sadece yapısal bir iyileştirme olarak değil, beklenen Marmara depremi için alınan büyük bir önlem olarak bakılmalı. Ülkemizde 6 milyondan fazla konut riskli durumda bulunuyor ve bunların yıkılıp yeniden yapılması lazım."

Dünya Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181