Zeytinlikler imara kapatıldı!
Hükümet, dekar başına 15 ve daha az ağaç bulunan zeytinliklerin yatırıma açılmasına yönelik düzenlemede, tepkiler üzerine değişiklik yaptı. Dekar başına 15’ten az zeytin ağacı bulunan alanları zeytinlik olmaktan çıkaran düzenlemeden geri adım atıldı. Zeytinlik alanlara imar yasağı getirildi. Zeytinlik alanlara konut ve turistik tesis yapılamayacak. Ancak zeytinliklerin kurul kararıyla maden, sanayi tesislerine açılabilmesini öngören maddede değişiklik yapılmadı. Üretim Reformu Paketi’nde yer alan düzenleme dün TBMM Sanayi Komisyonu’nda görüşüldü.

Gazete Habertürk'ten Deniz Çiçek'in haberine göre Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yapılacak değişiklikle bir dekar arazide tek bir ağaç dahi olsa zeytinlik kabul edeceklerini kaydetti. Avrupa Birliği’nde (AB) dekar başına 2.5 ağaç kriteri bulunduğunu hatırlatan Özlü, “AB normlarının ötesinde teklifle geliyoruz” dedi. Zeytinliklerde hayvan otlatılmasına yönelik ceza üç aya kadar hapis olarak kaldı. Zeytin ağacı kesiminde 2 bin TL olan para cezası ise 4 bin TL’ye çıkarıldı. Zeytinlik Sahalarını Koruma Kurulu’nda da değişiklik yaptıklarını ifade eden Özlü, “Ticaret borsaları, yoksa ticaret ve sanayi odaları ile zeytin ve zeytinyağı ihracatçı birlikleri de kurula dahil edilecek” dedi.

KONUT VE OTEL YASAĞI
Özlü, zeytinlik sahalara, konut, konaklama tesisi ve turistik tesis yapılamayacağını kaydetti. Zeytinliklere kıyıldığı söyleminin yanlış olduğunu belirten Özlü, Türkiye’nin özellikle Batı bölgelerinde sanayi parseli sıkıntısı yaşandığını, kıyı bölgelerine petrokimya tesisleri kurulması gerektiğini söyledi. Üreticiler ise şimdiye kadar altı kez değişiklik yapılmak istenen zeytinlik yasasının mevcut haliyle kalmasını istiyor.
-% 10’unu, Dünya zeytin üretiminin Türkiye karşılıyor
-Türkiye dünya zeytinyagı üretiminden % 6 pay alıyor
-Türkiye’de 826 bin hektar zeytinlik alan bulunuyor.
-Türkiye’de zeytinlik alan ortalaması 10-12 dekar.
-Toplam zeytin agacı sayısı 173 milyon 785 bin
-Bu agaçların 147 milyonu meyve veriyor.
-2016 yılı zeytinyagı üretimi 165 bin ton oldu.
-2016 yılında 430 bin ton sofralık zeytin üretildi.
-Zeytincilik Ege ve Marmara’da 750 bin ailenin geçim kaynağını oluşturuyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre 2016’da 22.7 milyon dolarlık zeytinyağı ihracatı yapıldı.

Haber Türk

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181