Antakya Emek ve Aksaray kentsel dönüşüm projesinde güncellemeler yapıldı!
Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, Emek ve Aksaray Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili bilgilendirmede bulunmak için basın mensupları ile bir araya geldi.

Atatürk Caddesi Mahveli Sosyal Tesisleri’nde bulunan Antakya Belediyesi Meclis Salonu’nda basın mensuplarıyla bir araya gelen Başkan Kimyeci, geçtiğimiz günlerde Ankara’da teknik heyetle birlikte katıldığı proje güncelleme toplantısında Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki’nin konuşmalarının yanı sıra projede yapılan güncellemeler ile ilgili ayrıntılı bilgiler sunarak merak edilen soruları yanıtladı.
Başkan Kimyeci’nin basın toplantısında şu sözlere yer verdi;

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki’nin Talimatlarıyla Yapılan Proje Güncellemeleri
Kentsel Dönüşüm Projemizde, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’nin talimatlarıyla bir takım değişiklikler ve güncellemeler yaptık. Proje alanımızın % 19’unu taban alanı olarak kullandık. Bunun dışında alanın % 23’ünü yollar ve yüzey otoparkları için kullandık. Alanımızda toplam 81 tane apartman bloğu var. Yeni tip apartmanları yaparken 6 daire bulunan tip apartmanları boşaltıp yeni planlama yaparak 1+1 olarak 9 daire yerleştirdik. Şu anda 3 tane blok 1+1 olacak şekilde planlama yaptık. Vatandaşlarımızla yapacağımız görüşme neticesinde ihtiyaç bu yönde daha fazla olursa diğer blokları da aynı şekilde değiştirip yerine 1+1 bloklar yapacağız.

Vatandaşlarımıza Sosyal Donatı Alanları ve Altyapı Hizmetleri İçin Herhangi Bir Ücret Ödetmeyeceğiz
Alanımızın % 50’sini yeşil alan olarak planladık. 192 bin metrekare. Burada park bahçe gibi alanları hem yapacağız hem de bakımını Antakya Belediyesi olarak gerçekleştirerek vatandaşlarımıza herhangi bir aidat, masraf yaratmayacağız. Böylece vatandaşlarımıza ilave bir bakım, onarım ücreti ödetmeyeceğiz.  Ayrıca Bakanımızın da ifade ettiği gibi sosyal donatı alanlarımız, camimiz, yaşlılar, engelliler, hanımlar için birçok imkanı kullanacağımız sosyal tesisimiz, sağlık tesisi, karakol binası, ilkokul, ortaokul binası gibi sosyal donatı alanları tamamen belediyemiz tarafından karşılanarak vatandaşa herhangi bir maliyeti olmayacak. Alanımızda yapılacak altyapı, sosyal donatı alanları için vatandaşa herhangi bir masraf ödetmeyeceğiz.

Vatandaşlarımızın Mahallelerinden, Komşularından Ayrılmadan Yaşam Kalitesinin Yüksek Olduğu Bir Alan Yaratacağız
Alanımızın bir kısmını müteahhitlere bir kısmını da hak sahiplerimize vermeyi öngördük. Amaç, hak sahiplerimizin dönüşüm alanı içinde kalarak komşularından, mahallesinden ayrılmadan yaşam kalitesinin daha yüksek olduğu bir alanda yaşamalarını sağlamak. Ayrıca Sayın Bakanımızın ifade ettiği gerek işgalci konumundaki hak sahiplerimiz, gerek tapu tahsis belgesi sorunu olan, gerekse noter satışıyla yerini alan hak sahiplerimize de daire verebilecek, alacaklarına mükabil, enkaz bedeline mükabil, seçecekleri daire fiyatına göre tercihte bulunmalarını sağlayacağız.

Kamulaştırma İşlemlerine Ayırdığımız Kaynaklarla Birlikte Anlaşma Oranımızı Arttırmayı Planlıyoruz
Kentsel Dönüşüm Projemizde vatandaşlarımıza yeni seçenekler sunma suretiyle şu ana kadar % 48,5 seviyesinde anlaştığımız oranı önümüzdeki kısa sürede inşallah kamulaştırma işlemi yaprak hem de vatandaşlarımıza arzu ettikleri şekilde kat seçiminde, yön seçiminde şu anda oluşturduğumuz 7 tip dairenin her biri içinde 10 seçenek, toplamda 70 seçenek sunmak suretiyle anlaşma oranımızı kısa sürede tamamlayacağız. Bugün itibariyle 2017 bütçemizden tam 4 milyon TL ödenek vatandaşımıza aktararak kamulaştırma işleminde kullandık. Daha önce mülkiyeti belediyemize ait olan yerlerin satışını gerçekleştirmiştik. Bunları Kentsel dönüşüm hesabında toplamıştık. Ödemelerini yaparak devrini almıştık. Devrini aldığımız binaların kötü amaçlar için kullanılmasını engellemek için yıkımını gerçekleştirdik. Şu anda 3 Ocak’tan itibaren tam 22 milyon TL Bütçemiz hazır. 3 Ocak tarihi itibariyle ödemelere başlayacağız. 2018 bütçemizde de 35 Milyon TL Antakya Belediyesi olarak Kentsel dönüşüm için ödenek öngördük. Toplam 57 Milyon ödeneği aktaracağız. Önümüzdeki yıldan da 4 Milyon TL ile birlikte 61 Milyon TL’yi kamulaştırma için Antakya Belediyesi ailesi olarak bütçemizi oluşturduk. Şu anki % 48.5 anlaşma oranımıza, kamulaştırma işlemine ayırdığımız kaynaklarla beraber % 32 oranında daha anlaşma oranımızı arttırmamız mümkün. Böylece yaklaşık % 80’in üzerinde anlaşma oranına ulaşacağız.

Hükümetimizin Sağlayacağı Kredi Desteği İle Birlikte Sayın Bakanımızın da Belirttiği Gibi Önümüzdeki Yaz Döneminde İnşaat Çalışmalarına Başlayacağız
% 67 anlaşma oranına ulaştığımızda yasa gereği Türkiye genelinde açık arttırma ihale yöntemiyle kat karşılığı ihaleye çıkacağız. Böylece % 67 seviyesinden sonra alanda hızlı bir şekilde anlaşma yaptığımız yerlerde söküm ve yapım sürecini ihale kapsamında Sayın Bakanımızın da ifade ettiği gibi önümüzdeki yaz döneminde binalarımızı dikmeye inşallah başlatacağız. Bu amaca ulaşabilmek için gerek sosyal donatı alanlarının yapılması, gerekse altyapı yatırımlarında bulunmak üzere önümüzdeki aylarda çıkacak olan Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Kentsel Dönüşüm yapan belediyelere talep etmeleri halinde 200 Milyon TL’ye yakın kredi imkanı sunulacak. Antakya Belediyesi olarak hükümetimizin sağladığı kredi desteğinden yararlanacağız. Altyapı ve sosyal donatı alanlarını yapmak suretiyle binalarla eş zamanlı bitecek şekilde çalışmalarımızı tamamlayacağız.

Projeye desteklerinden dolayı başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sn. Başbakanımıza, Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımıza, Sn. Müsteşarımıza, Milletvekillerimize ve tüm emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Yeni yılda tüm hemşehrilerimize, sağlıklı, mutlu ve huzur dolu bir yaşam diliyorum.

Antakya Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181