Başkan Kimyeci Emek ve Aksaray kentsel dönüşüm projesinin detaylarını anlattı!
Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, HRT’nin konuğu oldu. HRT’de Gazeteci Ali Yolcu’nun konuğu olan Başkan Kimyeci, Kentsel Dönüşümle ilgili merak edilenleri yanıtladı. Kentsel Dönüşüm Projesi’ndeki güncellemeler hakkında ayrıntılı bilgiler sunan Başkan Kimyeci, şu açıklamalarda bulundu;

Çevre ve Şehircilik Bakanımızın Talimatlarını Eksiksiz Bir Şekilde Yerine Getirdik
Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki, 3 Kasım 2017’de şehrimizi ziyaret ederek Emek ve Aksaray Mahallesi Kentsel Dönüşüm Alanımıza teşrif etmişti. Bu ziyaret sırasında bazı hak sahiplerimiz, taleplerini dile getirdi. Bizler de bu hak sahiplerimizin taleplerini dikkate alarak Sayın Bakanımızın da talimatlarıyla projemizde birtakım güncellemeler yaptık. Vatandaşlarımız 1+1 daire istemediği için 2+1 olacak şekilde en küçük dairemizi 122 m2 olacak şekilde 5 çeşit 2 oda bir salon daire tipi ve 2 çeşit 3 odalı olacak şekilde dairelerimizi geliştirdik. Projemizde şu an %48.5 seviyesine ulaştık. Kala vatandaşlarımızın bir bölümü küçük de olsa daha fazla daire ihitiyacını belirttiği için bu konuda Sayın Bakanımızın da ifade ettiği gibi temel prensipleri yerine getirdik. Daireye daire, metrekaresine metrekare olmak üzere ve Kentsel dönüşüm içerisinde hak sahiplerimizi ikame ettirebilmek bağlamında Sayın Bakanımızın talimatlarını eksiksiz şekilde yerine getirdik.

Yeni Daire Tipleri Hazırladık
Alandaki duruma baktığımızda 0-60 m2 arasında 794 konut var, 60-80m2 arasında 576 konut, 80-100 m2 arasında 774 konut, 100-120 m2 arasında ise 607 konut var. Tüm bu grupları topladığımızda 2753 tane konut var. Biz vatandaşlarımızın arzusunu emir telakki etmek suretiyle en küçük daireyi alanda mevcut olan 120-150 m2 arasında 439 konut vardı. Ama biz bu bölüme tüm ihtiyaçlara karşılık gelecek şekilde 2+1 122 m2 daire yaptık. Daha önce daha fazla dairesi olan vatandaşlarımıza arzu ettikleri daire sayısını fazla veremedik. Çünkü daireleri daha büyük yapmıştık. Sayın Bakanımızın talimatıyla yeni daire tipleri hazırladık.

Alanda Yapılacak Sosyal Donatı Alanları ve Altyapı Hizmetleri İçin Vatandaşlarımıza Herhangi Bir Masraf Ödetmeyeceğiz
Burada park bahçe gibi alanları hem yapacağız hem de bakımını Antakya Belediyesi olarak gerçekleştirerek vatandaşlarımıza herhangi bir aidat, masraf yaratmayacağız. Böylece vatandaşlarımıza ilave bir bakım, onarım ücreti ödetmeyeceğiz.  Ayrıca Bakanımızın da ifade ettiği gibi sosyal donatı alanlarımız, camimiz, yaşlılar, engelliler, hanımlar için birçok imkanı kullanacağımız sosyal tesisimiz, sağlık tesisi, karakol binası, ilkokul, ortaokul binası gibi sosyal donatı alanları tamamen belediyemiz tarafından karşılanarak vatandaşa herhangi bir maliyeti olmayacak. Alanımızda yapılacak altyapı, sosyal donatı alanları için vatandaşa herhangi bir masraf ödetmeyeceğiz.

Kentsel Dönüşüm Projesi’nde Yapılan Güncellemeler
Yeni yaptığımız düzenlemelerde şerefiyelerden dolayı vatandaşımızın binalarda 4’erli gruplar halinde istediği bölümü seçme hakkı geldi. Daha önce vatandaşımız 12 kattan herhangi bir katta oturma durumu varken şimdi en azından 4’erli olarak hem de farklı fiyat aralığında tercih imkanını arttırdık. Bir binada 10 seçim hakkı var, 7 binadan toplam 70 tane seçim hakkı sunmuş olduk. Başka bir değişiklik; küçük tip daire yapmak suretiyle ihtiyacı daha fazla olan vatandaşımıza yeni oluşturduğumuz 72 ve 83 m2 büyüklüğünde 1+1 daire seçeneği sunduk. Daha önce hakedişi az olan vatandaşlarımız da daire alabilecek duruma geldi. Diğer bir değişiklik; alanda mülkü olan tüm vatandaşlarımıza daireye karşılık daire verecek bir konuma geldik. Başka bir konu ise; Antakya Belediyesi ailesi olarak kendi imkanlarımızla mevzuat kapsamında daire istemeyip parasını almak isteyen hak sahiplerimiz için bütçemizi revize ettik. 4 Milyon TL bedelle 2017 yılında kamulaştırma işi yaptık. Şu anda işlemi tamamlanan ve bitme safhasında olan 2018’de yani 3 Ocak tarihinden başlamak üzere tam 22 Milyon TL’miz hazır. 2018 bütçemizde de 35 Milyon Tl kamulaştırma için planladık. Bu yıldan 4 Milyon TL, önümüzdeki yıldan 57 Milyon TL olmak üzere toplam 61 Milyon TL ödeme yapmak suretiyle kamulaştırma kapsamında anlaşma oranı vatandaşın sayısı değil m2 hesabıyla yola çıkılıyor. An itibariyle %48.5 seviyesindeyiz. Kamulaştırma işlemiyle birlikte %81-82 seviyesine çıkmış olacağız. Mevzuata göre %67 seviyesine ulaştığımızda kat karşılığı açık arttırma ihale yöntemiyle ihale yapacağız. Sayın Bakanımızın da belirttiği gibi önümüzdeki yaz döneminde inşallah inşaata başlamış olacağız.  önümüzdeki aylarda çıkacak olan Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Kentsel Dönüşüm yapan belediyelere talep etmeleri halinde 200 Milyon TL’ye yakın kredi imkanı sunulacak. Antakya Belediyesi olarak hükümetimizin sağladığı kredi desteğinden yararlanacağız. Altyapı ve sosyal donatı alanlarını yapmak suretiyle binalarla eş zamanlı bitecek şekilde çalışmalarımızı tamamlayacağız.

Uzun Çarşı Sokak ve Cephe Sağlıklaştırma Projesi
2018 yılında çok değerli milletvekillerimizin, Kültür Turizm Bakan Yardımcımızın, Kültür Bakanımızın, Hükümetimizin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın destekleriyle dev bir proje hayat bulacak. Bugüne kadar Antakya’mız için hayal olan, bir türlü gerçekleşmeyen bir proje Antakya Belediyemizin yapmış olduğu Cephe Sağlıklaştırma ve İyileştirme projemiz hükümetimizin yatırım programına alındı. Emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın bize nasihati olan tarih ve kültür, medeniyet şehri olan Antakya’mızın ayağa kaldırılması. Dünyadan birçok coğrafyadan baktığımızda kardeşin kardeşe düşman olduğu, gözyaşının aktığı bir süreçte farklı inançtan, farklı dinden olsa da bir arada kardeşçe yaşadığı coğrafyamızın tüm Dünya tarafından örnek alınması arzusuyla projemiz hayat buldu. Antakya’mızda bu güzel sürecin bizden sonraki nesillerin de yaşam kültürünü ve insan sevgisini devam ettirmesi yönünde sahip olduğumuz bu kültürel değerlerin ve mimari mirasımızın korunarak gelecek kuşaklara ulaştırılması vesilesiyle bu projemiz hayat buldu. 17 Kasım itibariyle proje ihalesi yapıldı. 15 Sokak, 3 Cadde, 1 Kuyumcular Çarşısı olmak üzere Cephe İyileştirme Sağlıklaştırma ihalesi yapıldı. Proje bir yandan konunun uzmanları tarafından yapılırken buna müteakip hükümet programında yapım süreci de eş zamanlı şekilde yürütülüyor. Bir aksilik olmazsa 15 Ocak itibariyle Uzunçarşı’da bir bölüm yeni yapılacak projenin prototipini gerek cephe iyileştirmesi gerekse çatı örtü düzenlemesini tüm detaylarını halkımızın sağlıklı bir şekilde görebileceği örnek uygulama da yapılacak. Böylece örnek bir restorasyonu, tarihi dokuyu ayağa kaldıracak bir projeyi hayata geçirmiş olacağız.  Milletimize seçimden önce söz verdiğimiz; “Eğer sizlerin duasıyla, desteğiyle göreve geldiğimizde hükümetimizin katkı ve desteğiyle sizlere sunacağımız projeler” diye özetlediğimiz tüm taahhütlerimizi Allah’ın izniyle fazlasıyla gerçekleştirmenin mutluluğunu milletimizle birlikte yaşamış olacağız.

2018 Yılının Tüm Hemşehrilerime, Ülkemize ve Dünyaya Barış, Huzur ve Mutluluk Getirmesini Diliyorum
Tarih, kültür, medeniyet şehri olan Antakya’mızda hem hemşehrilerime hem de tüm dünyaya mesajım; Bu barış, kardeşlik şehrinden tüm insanların huzur, barış içerisinde, savaşlardan uzak, mutluluk içerisinde bir yaşam sürmesini ve geleceğin daha da aydınlık güzel günler getirmesini, kardeşlik ikliminin tüm dünyaya hakim olması dilek ve temennisiyle 2018’in hem şehrimize hem ülkemize hem de dünyaya barış, huzur, mutluluk getirmesini diliyorum.”

Antakya Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181