Bakanlık'tan yeni evlere 5 kat sınırı!
Şehirlerin görüntüsünü bozan yüksek binalara artık yasak geliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Yeni yapılan imar planlarında 5 kattan fazlasına izin verilmeyecek" dedi.

GEREKEN YAPILACAK 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir süre önce yüksek binalar konusunda rahatsızlığını dile getirmiş ve istanbul'un dokusuna zarar verildiğini söylemişti. Daha önceden alınmış imar kararlarına, kazanılmış haklar olduğu gerekçesiyle müdahale edilemediğini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, ancak artık gerekenin yapüacağmı söyledi. 

PLANLAR TEK ELDEN 
Ankara'da basın toplantısıyla 2018 planları hakkında bilgi veren Özhaseki, yeni yapılan imar planlarında 5 kattan fazlasına izin verilmeyeceğini açıkladı. Birden fazla kurumda imar yetkisi bulunmasına karşı olduğunu da anlatan Özhaseki, imar yetkisinin belediyede, bunun denetim yetkisinin de Şehircilik Bakanlığı'nda olduğunu hatırlattı. 

BİR İMZAYLA RUHSAT 
Planların tek elden yapılması konusunda mücadele vereceğini belirten Özhaseki, "Artık komşu parsele göre, parsel bazlı yoğunluk artışı olmayacak. Bu adalet duygusunu da zedeliyor" dedi. Bakanlıktaki bürokrasinin de azaltüdığını kaydeden ' Özhaseki, yapı ruhsatı almak için gerekli imza sayısmm 18'den 2'ye düşürüldüğünü, yakında da 1'e ineceğini söyledi. 

DÖNÜŞÜME 5 MİLYAR 
Kentsel dönüşüme de değinen Özhaseki, 52 ilde 209 risk alanı belirlendiğini, 639 bağımsız birim ve 524 bin konutun yenilendiğini kaydetti. Özhaseki, bugüne kadar kentsel dönüşüm için kira yardımı dahil 5 milyar 155 müyon liralık kaynak kullanıldığı söyledi. Özhaseki, daha önce 3 daire için 1 park yeri zorunluluğunun, yeni binada her daire için getirileceğini de belirtti. 

OTOMATİK 'DENETİM' 
İyi niyetle çıkarüan yapı denetim sisteminin bazı aksaklıkları bulunduğunu ifade eden Özhaseki, arsa sahipleri bedeli üstlenmek istemediği için yapı denetim firmalarının müteahhitler tarafından belirlendiğini, bunun da bazm istismara yol açtığını kaydetti. Özhaseki, yeni dönemde yapı denetim firmalarının otomatik olarak belirleneceği sistemin oluşturulacağını söyledi. 

'ÇiPLi BETON' DÖNEMİ 
Betona 'çipli' takip geliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında, inşaatlarda kullanılan betonun denetiminin elektronik ortamda yapılması amacıyla işbirliği protokolü dün Ankara'da imzalandı. Cipi Aselsan üretecek. Çipli sistem ile betondaki hata, kayıp ve kaçak oranı sıfıra yakın hale getirilecek.

KİRA ARTIŞI NE KADAR?
20 milyon kişi ya kiralık evlerde yaşıyor ya da işyeri için mülk sahibine kira ödüyor. Kira, hem vatandaş için hem de esnaf ve işletmeler için önemli bir gider. Her yü yenilenen kiranın ne kadar artacağı ise hep kafaları karıştırıyor. Ancak bunun yasal bir sınırı var ve bu sınır 1 Temmuz 2012'de çıkan yeni Borçlar Kanunu ile belirlenmiş durumda. 

SADECE ÜFE 
Taraflar anlaşsa da zam bu sınırı aşamaz. Borçlar Kanunu'nun 344'üncü maddesinde konut için kira artışının, istatistik Kurumu'nun (TÜfK) açıkladığı Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) göre yapılacağı belirtüiyor. ÜFE, her ay açıklanan enflasyonla karıştırılmamalı. En çok yanlış bu konuda yapüıyor. 'ÜFE ve TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ortalaması alınacak' diyene aldırmayın. İmar yetkisinin artık tek elde toplanacağını belirten Mehmet Özhaseki, parsel bazlı yoğunluğu önleyeceklerini söyledi. 

Posta Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Esma 6 yıl önce

Kentsel donusumle evlerimiz bes kat olursa 5katevlere hicbir firma yapamaz 10 kat olabilir

banner182

banner181