İnşaat sektörü ertelemeden memnun
İnşaat sektörünün merakla beklediği imar yönetmeliği değişikliğinin 1 (bir) yıl ertelenmesi sektör temsilcilerinin yüzünü güldürdü. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından yapılan açıklama doğrultusunda yeni yılda değişmesi gündeme gelen tip imar yönetmeliği değişikliği 2016 yılının sonuna kaldı. Emlaksayfasi.com.tr'ye özel açıklamalarda bulunan sektör temsilcileri söz konusu ertelemenin sektöre rahat bir nefes aldırdığını ve 2016 yılı inşaat projelerinin önünü açacağını belirtti.

İşte o açıklamalar;

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Atilla Ödünç "Yoğun çabalarımız sonuç verdi"
Tip imar yönetmeliğindeki 1 (bir) yıllık erteleme ilgili açıklamalarda bulunan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Atilla Ödünç, sektörün bu ertelemeye fazlasıyla ihtiyacı olduğunu ve alınan bu kararın her yönüyle olumlu gelişmelere neden olacağını söyledi. Ödünç yaptığı açıklamada;"Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn.Recep Altepe'nin yoğun çabaları ve girişimleri ile 6 aylık bir süre diliminde önemli bir noktaya gelmiştik. Son olarak işadamlarımız ve inşaat sektörününde desteğini alarak erteleme kararının çıkması için elimizden geleni yaptık. Bu karar ile yıl sonunda yaşanacak sıkışıklıkları ve sorunları da ortadan kaldırmış olduk. Başta bu kararı alan Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın İdris Güllüce'ye ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Recep Altepe'ye teşekkür ediyoruz" dedi.

İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziya Mescioğlu; "İnşaat sektörünün önündeki engellerden biri kalktı"
Erteleme kararının inşaat sektörü için çok önemli bir olay olduğunu ifade eden İmsiad (İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziya Mescioğlu, tip imar yönetmeliğindeki ertelemenin sektör için umut verici bir gelişme olduğunun altını çizdi. Mescioğlu;"Sektörümüzün yakından takip ettiği ve büyük önem verdiği tip imar yönetmeliği değişikliğinin ertelenmesi hem bürokratik hem de psikolojik olarak bizleri memnun etti. Öyle ki konut satışlarının bile bu erteleme sonrası artabileceğini söyleyebiliriz. Erteleme kararı olmasaydı ciddi sorunlar yaşayabilirdik. Bu anlamda sektörümüzün önündeki engellerden biri kalktı. Sektörümüzün gelişimi için bizlere destek olan ve bu konudaki taleplerimize olumlu cevap veren Sayın Bakanımız İdris Güllüce'ye ve erteleme kararının çıkmasında yoğun emekleri olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep Altepe'ye teşekkür ediyoruz" dedi.

Tip imar yönetmeliği değişikliğindeki 1 (bir) yıllık ertelemenin kentsel dönüşüm içinde yeni bir fırsat oluşturduğunu ifade eden Namık Ziya Mescioğlu, Bursa'nın kentsel dönüşüm konusunda henüz yeterli bir düzeyde olmadığını ve kentsel dönüşüm uygulamalarının sayısının artması gerektiğini söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Basri Akyıldız;"Değişiklik olması zaten doğru bir karar olmazdı"
İmar yönetmeliğindeki bir değişikliğin günümüz koşullarında sağlıklı ve doğru karar olmayacağını söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Basri Akyıldız yönetmeliğin değişmesinin gündemde olmasının bile bürokratik olarak suni bir yoğunluğun yaşanmasına neden olduğunu söyledi. Akyıldız;"Yönetmeliğin değişmesi için konu ile ilgili bağlantısı olan her kesimin görüşü ve onayı alınmalı. Açıkcası şu aşamada birçok kesim yönetmeliğin değişiminden habersiz. Bu yüzden alınan erteleme kararının çok doğru olduğunu söyleyebilirim. Hem suni bir yoğunluğu ortadan kaldırdı hem de sektörü psikolojik rahatlattı. Biz İnşaat Mühendisleri Odası olarak tip imar yönetmeliğinin çok hassas bir konu olduğunu ve üzerinde ehemmiyetle durulması gerektiğini söylüyoruz. Tip imar yönetmeliği Bursa'ya uygun bir model değil. Bu yönetmeliğin uygulandığı birçok şehirde ciddi sorunlar yaşandı. Biz Bursa'nın da bu sorunları yaşamasını istemiyoruz" dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu;"Yatırımların önünü açacak olumlu bir karar"
Söz konusu ertelemenin inşaat sektöründeki yeni yatırımların önünü açacağını dile getiren Bursa Ticaret ve Sanayi Odası İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu, yıl sonunun yaklaşması ile oluşan bürokrat yoğunluğun bu vesile ile azalacağını ve sektörün az da olsa bir nefes alabileceğini söyledi. Tuğcu yaptığı açıklamada,"İnşaat sektörünün kalıcı çözümlere ihtiyacı var. Erteleme kararı 1 (bir) yıl için geçerli. Ancak önümüzdeki sene yine aynı sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz.O yüzden sektör olarak çalışmalarımıza şimdiden başlamalı ve bunun çözümü alternatifler üretmeliyiz. Mevcut imar yönetmeliğimiz bizler için bugüne kadar iyi bir çözüm olmuştu. Eğer bir yenilik yapılacaksa tip imar yönetmeliği yerine kullanımda olan imar yönetmeliğimizde iyileştirmeler yaparak bu sorunu çözebiliriz"dedi.

Gökçadır İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gökçadır; "Erteleme olumlu ancak tip imar yönetmeliği tamamen kalkmalı"
Erteleme kararının sektör için olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen Gökçadır İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gökçadır, tip imar yönetmeliğinin ertelenmesinde katkısı olan ve sektörün sorunlarını ilgili birimlere taşıyan İmsiad Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziya Mescioğlu'nun bu konuda çok çalıştığını ve önemli bir kararın alınmasında pay sahibi olduğunu ifade etti. Gökçadır yaptığı açıklamada,"Alınan erteleme kararı herşeyden önce sektörde psikolojik bir rahatlamaya sebep oldu. Ancak sektör olarak bu rahatlamaya çok kapılmadan hemen seçim sonrası yeni çalışmalar başlatıp tip imar yönetmeliğinin tamamen kalkması için adımlar atmalıyız. Yaklaşık 30 yıldır yürürlükte olan bir imar yönetmeliği varken tip imar yönetmeliği neden çıkmıştı? Bu yönetmeliğin sektörümüz için oluşturabileceği sorunları şimdiden tespit edip ilgililere anlatmalıyız. Sektörümüzün gelişmesi için önümüzdeki yıl yönetmeliğin tekrar ertelenmesi değil tamamen kalkması gerekiyor "dedi.


Utku ÇALIŞKAN / Emlaksayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181