2017 Fikirtepe yılı olacak!
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) 'Kentsel Dönüşüm Çözümleri Konferansı'nın sonuç bildirgesini açıkladı. 32 maddelik bildirge, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına da sunuldu. 

Kentsel dönüşümün simgesi haline gelen Fikirtepe'nin bu anlamda önemine dikkat çeken Fikirtepe Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu, Fikirtepe'nin geldiği noktada çeşitli ekonomik tabanlara yayıldığını ve farklı toplum kesimlerini biraraya getirmede 'model' oluşturduğunu söyledi. Bu nedenle firmaların 'mahalle ve Anadolu' kültürünü yaşatmak için bölgede önemli çalışmalar yaptığını belirten Nuhoğlu, "Burada başladığımızda metrekaresi 4-5 bin lira arasında satışlar yaplıyordu. Şimdi fiyatlar 7-8 bin lirayı geçti. Bittiğinde ise 15-16 bin lira seviyesini görecek. Burada orta kesim de, üstü de buluşuyor. 2017 Fikirtepe yılı olacak" diye konuştu.

Nuhoğlu ayrıca, Fikirtepe'de 32 yapı adasında çalışmalar yapıldığını hatırlatarak, yıl sonu itibariyle teslimlerin başladığını kaydetti. Bölgede İller Bankası, Kiptaş gibi kamu kurumlarının çalışmalara başladığını anlatan Nuhoğlu, "Teslimlerin ilk aşamasında ufak tefek sorunlar yaşayacağız. Burada yollar, ulaşım, altyapı gibi temel süreçler devam ediyor" dedi.

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım ise, kentsel dönüşümün 'sağlıklı' ilerlemesinin önündeki önemli engellerin, 'müktesep hak' ve 'bürokratik süreçler' olduğunu vurguladı. Devlet teşvikleri ve finansman modellerinin oluşturulmasıyla dönüşümün daha hızlı ilerleyebileceğini anlatan Durbakayım, ayrıca ada bazlı dönüşüm ve konunun uzmanı 'mahkemelerin' oluşturulmasıyla bu sürecin aciliyetinin yerine getirilebileceğine vurgu yaptı. Durbakayım, "Düzenlemelerin biri başladığında diğeri ona yetişmiyor. İyi bir organizasyon lazım. Fiyatı yükselten girdilerin düzenlenmesi lazım" dedi.

Otoparklara ayrı tapu
Durbakayım ayrıca, daha uygun fiyatlar için 'otoparkların ayrı tapulandırılmasmm' önemine işaret etti. Durbakayım, "İnsanlar istediği kadar alır, ya da almaz. Daire fiyatları da buna göre biraz daha düşmüş olur. Mesela 35 metrekarelik bir otopark alanının 35 bin liraya yaklaşan bir maliyeti oluyor" dedi.

'KONUTTA BALON YOK'
Nazmi Durbakayım, konut fiyatlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede ise, sektörde 'balon' olmadığını belirterek, 'birtakım fonların konutları ucuza almak için konuyu speküle ettiğini' savundu. "Panik havası alıcıya zarar veriyor" diyen Durbakayım, "Dövize endeksli bazı projelerde dolar bazlı fiyatlar ayarlandı. 0 yüzden buna kur ayarlaması, TL'ye geçiş denebilir" dedi. 

Duygu Erdoğan / Milliyet Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181