554 yıllık tarihi Kapalıçarşı'da restorasyon başladı!
Yılda 92 milyon kişinin ziyaret ettiği 554 yıllık Tarihi Kapalıçarşı'nın restorasyon çalışmaları çatıdan başladı. 2009 yılında başlatılan restorasyon projesi çalışmalarının tamamlaması sonrasında düzenlenen törenle Kapalıçarşı'nın çatısına ilk kiremit Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile Tarihi Kapalı Çarşı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kökler tarafından konuldu. 48 dönüm üzerine kurlu olan Kapalıçarşı restorasyonunun yaklaşık 10 yıl sürmesi öngörülüyor. Bugün ki maliyetle restorasyon çalışmalarının yaklaşık 200 milyon liraya mal olması bekleniyor. 2017 yılının aralık ayında bitirilmesi ön görülen çatı restorasyonunda yaklaşık 1 milyon 500 bin adet alaturka kiremit kullanılacak. Kapalıçarşı’nın alt yapısı için ise İSKİ 35 milyon liralık bir çalışma yapacak.

Törende konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, başlatılan restorasyon çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. İstanbul açısından önemli bir anı yaşadıklarını söyleyen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “ Bizim açımızdan İstanbul açısından çok önemli bir anı yaşadığımı ifade edebilirim. 2009 yılında başladığımız bir çalışmaydı. Hakikaten bir rüyaydı. Bu anki durumu hayal ederek başladığımız bir rüyaydı. 2009 yılında Kapalıçarşı’nın hem kendisini hem de etrafında 21 tane hanıyla birlikte yaklaşık 110 bin metre karelik bir alanı röleve restorasyon proje çalışmalarını başlattık. Tabi yenileme kurulları ilk defa böyle büyük bir projeyle karşı karşıya kaldılar. Hakikaten zaman zaman sıkıntılarla karşılaştığımız bir süreçti.

Kapalıçarşı’nın restorasyonunu biz 3 ana bölüme ayırdık. Bunlardan bir tanesi şu anda gördüğümüz çatı, ikincisi alt yapı ve üçüncüsü ise çarşının taşıyıcılarını güçlendirme çalışmaları. Kapalıçarşı’nın çatıyla ilgili restorasyon projesi geçtiğimiz aylarda kurul tarafından da onaylandıktan ihaleye çıktık. Nisan ayı itibariyle ihale neticelendirildi ve yer teminini gerçekleştirdik. Bugün itibariyle de çalışmalarımızı başlatıyoruz. Hedef 2017 yılının Aralık ayında çatının bütün problemleri bitmiş ve yenilenmiş olacak.

Bu süreçte büyükşehir belediyemizle yaptığımız görüşmelerde onlarda şu anda alt yapıyla ilgili bir çalışma yapıyor. İSKİ’nin alt yapıyla ilgili yapacağı çalışma Anıtlar Kurulu’ndan onaylandı. Gerek çatıda gerekse alt yapı çalışmaları yaptığımız sırada Kapalıçarşı esnafı bundan hiçbir şekilde olumsuz etkilenmeyecek, dükkanlar çalışmaya devam edecek. Kapalıçarşı’nın her tarafı aynı anda restorasyona alınmayacak. Acil müdahale edilmesi gereken yerlere müdahale edilecek. Daha sonra diğer yerlere yavaş yavaş başlanacak" dedi.

GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİNE SON!
Kapalıçarşı hakkında teknik bilgiler de veren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Çatı 39 bin metre karelik bir alan. Kapalıçarşı’nın hanlarıyla birlikte alanı 110 bin metre karelik bir alan. 39 bin metre kareyi inşallah bu gördüğünüz kablolardan, klimalardan, televizyon antenlerinden dışarıdaki bütün şeylerden arındıracağız. Bunlar bir düzen içinde olacak” diye konuştu.

Kapalıçarşı’daki tüm çalışmaların 10 yıl sürebileceği ve yaklaşık 200 milyon lira harcanabileceğini aktaran Başkan Demir, “Şimdiye kadar 30 milyon lira projeyle ilgili harcama yapıldı. 39 bin metre karelik alan için 10 milyon liralık bir ihale gerçekleşti. Alt yapıyla ilgili İSKİ’nin yapacağı çalışma yaklaşık 35 milyon liralık bir çalışma olacak. Restorasyonla ilgili bizim hepsini kapsayacak bir 200 milyon lira gibi bir maliyet öngörümüz var. Esnaf restorasyon esnasında çalışmalardan etkilenmeyecek. Restorasyon çalışmalarında artık çok ileri düzeyde olduğumuz rahatlıkla söyleyebilirim. Düşünün ki biz projesine 2009 yılında başladık. İlk kremiti 2016 yerleştiriyoruz. 6 yıldan fazla geçti. Projesi 6 yıl aldıysa restorasyonu 10 yılı geçer rahatlıkla” dedi. Yapılan konuşmaların ardından Başkan Demir, Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kökler’de Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’e yıllardır büyük bir özveri ile Kapalıçarşı restorasyonu projesi üzerinde çalıştığı ve başlattığı için teşekkür etti.

TOKİ Haber 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181