Büyükçekmece imara açılmasıyla İstanbul'un banliyösü haline geldi!
Mega şehir İstanbul'un batı yönündeki büyüme alanı olan Büyükçekmece, sayfiye görüntüsünden sıyrılıyor. Marmara Denizi ile Büyükçekmece Gölü arasında kalan ve geçmişte yazlıkları ve tarım arazileriyle öne çıkan bölge, imara açılmasıyla birlikte İstanbul'un banliyösü haline geldi. Kentte yaşanan arsa sıkıntısı nedeniyle markalı projelerin yeni üssü haline gelen Büyükçekmece Göl Vadisi ve Beylikdüzü Kavaklı bölgesi, halihazırda 34 konut ve villa projesine ev sahipliği yapıyor. Büyükçekmece Gölü havzası imar durumu nedeniyle villa projeleri, Kavaklı ise çok katlı konut projeleri ağırlıklı bir gelişim gösteriyor. Mesa-Nurol'dan Arıkan Yapı'ya, Emaar'dan Yalçınlar Grup'a kadar birçok şirket bölgede A+'dan B'ye kadar çeşitli gelir gruplarına yönelik villa projeleri geliştiriyor. Metro hattının gelmesi ve Üçüncü Köprü'nün bağlantı yollarının devreye girmesiyle kent merkezine yakınlaşacak olan bölgeye ilginin daha da artması bekleniyor.

VİLLA ŞEHİR OLACAK
Büyükçekmece ilçesine bağlı, TEM'den Hadımköy gişelerine girişten itibaren Büyükçekmece'ye doğru giden yolun göl tarafı, Göl Vadisi olarak adlandırılıyor. Birbiri ardına geliştirilen villa projeleriyle bu bölge, istanbul'daki en önemli villa kentlerden biri olarak nitelendiriliyor. Büyükçekmece'de şu anda yaklaşık 3 bin 500 civarında villa bulunuyor. Önümüzdeki yıllarda bu sayının 5-6 bine ulaşması bekleniyor. Bölgenin önümüzdeki dönemde dünyadaki villa şehir örnekleriyle yarışır noktaya gelmesi, güzel bir yatay yerleşim merkezi olması da bekleniyor.

Bölgede Emaar Toskana Vadisi'nin üçüncü etabına, Mesa-Nurol ise üç etaplık Yeşil Yaka projesinin ardından Mavi Yaka projesinin hazırlıklarına başladı. Demir İnşaat da Demir Anatolia projesini hayata geçirmek üzere çalışmalar yapıyor. 1,7 milyon metrekarelik alanda gerçekleştirilen Toskana Vadisi Projesi toplam 469 lüks villa, ikiz villa ve villa dairelerinden oluşuyor. Projenin 187 villadan oluşan üçüncü fazının inşası Arıkan Yapı ortaklığıyla devam ediyor.

Bölgeyi öne çıkaran 3 faktör
- Deniz ve göl havzasında sakin bir yaşam sunması.
- Ulaşım projeleriyle gelişen istanbul'un yeni banliyösü olması.
- Makul fiyatlara yeşillikler içinde bir yaşam sunması.

NEDEN İLGİ GÖRÜYOR?
Atatürk Havalimanı'na 20 dakika mesafede olan, TEM ve E5 bağlantı yolu bulunan bölgenin TEM gişelerine yakınlığı değerini artırıyor. Büyükçekmece Hadımköy güzergahı üzerindeki sanayi alanları, TÜYAP gibi büyük ölçekteki projelere yakın konumlu olması ve ulaşım imkanlarının her geçen gün daha da artması bölgeye değer kazandırıyor. Beykent Üniversitesi. Bahçeşehir Üniversitesi ve Arel Üniversitesi gibi üniversitelerin varlığı, Yakuplu'daki Avrupa Yakası'nın yeni yatçılık merkezi West İstanbul Marina. Bio İstanbul gibi Türkiye'nin ilk Bio Medikal parkına yakın olması da bölgenin gelişimine katkı sağlıyor.

Bu arada Büvükcekmece dev bir film platosuna ev sahipliği yapmaya da hazırlanıyor. Bölgeye büyük katkı sağlaması beklenen projenin temelleri geçen yılın ekim ayında atıldı. Projeyi geliştiren Michvood AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet San, Michvood İstanbul Film Stüdyo Kompleksi'nin tamamlandığında Avrupa'nın en büyük film platosu olacağını açıklamıştı.

FİYATLAR YÜKSELİYOR
Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Y'azıcı, Büvükcekmece Gölü çevresi ve Kavaklı bölgesi yakınlarındaki villalarda ortalama metrekare fiyatlarının 4 bin 500 ila 9 bin TL/metrekare, dairelerin ise 3 bin 500 ila 7 bin TL/metrekare fiyat aralığında satıldığını söylüyor. Yazıcı, Bakırköy-Avcılar-Esenyurt-BeylikdüzüBüyükçekmece Tüyap metro hattı ile beraber bölgede konut fiyatlarında artış yaşandığına dikkat çekiyor. Cansel Turgut Yazıcı, Körfez ülkelerinden yatırımcıların ilgisinin sünnesiyle bölgede konut fiyatlarının önümüzdeki iki yıl içinde yüzde 8-10 bandında artış gösterebileceğini de belirtiyor.

"Körfez ülkenin tercihi"
CANSEL TURGUT YAZICI EVA Gayrimenkul Değerleme GM:

"Arsa sorunu yaşanan istanbul'da geniş arazilere sahip Büyükçekmece Gölü havzasında, Göl Vadisinin koruma havzasında olması nedeniyle yüksek katlı yapılaşmaya izin verilmiyor. İnşaat şirketleri ağırlıklı olarak villa projeleri geliştiriyor. Kavaklı'da ise daha çok konut projeleri geliştiriliyor. Büyükçekmece Gölü ve çevresi İstanbul'un en büyük villa kenti olma yolunda ilerliyor. Körfez ülkeleri ile gelir düzeyi yüksek Suudi Arabistan vatandaşlarının tercih ettiği bölgede büyük konutlar üretiliyor."

"İstanbul'un yeni banliyösü"
MAKBULE YONEL MAYA TSKB Gayrimenkul Değerleme GM:

"Kavaklı-Büyükçekmece bölgesi, İstanbul'un yeni banliyösü olma yolunda ilerliyor. Arsa stoku nedeniyle yeni yatırım alanı haline gelen bölge, imar nedeniyle villa ve az katlı konut projeleri geliştirilen bir bölge niteliğinde. Bölgenin A plus kesimden B grubuna kadar farklı kitlelere hitap eden bir yapısı var. Metro ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantı yolları, bölgeye değer katacaktır. Arz fazlalığı olursa seçme şansı doğacağı için bölgede fiyatlar çok artmayacaktır."

"İki yeni proje planlıyoruz"
ERHAN BOYSANOGLU Mesa YKB:

"İstanbul'da ayağınızı toprağa basacağınız yer ne yazık ki kalmadı. İmarı kısıtlı olan  Büyükçekmece'de metrekaresi 8 bin TL'lere bahçeli evler bulmak mümkün. Bu da İstanbullular için b fırsat. Toplam 163 adet bahçeli evden oluşan Yeşil Yaka projemizin üçüncü etabını satışa çıkardık. Aynı bölgede 620 dönüm alanda yaklaşık 600 adet bahçeli evden oluşan Mavi Yaka projesini geliştiriyoruz. Göle yakın 60 dönümlük arsamızda 40 civarında villa planlıyoruz hazırlıklarına bu yılın sonunda başlayacağız."

Ekonomist Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181