Ukrayna Odessa'da İstanbul Parkı Açıldı!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Ukrayna Odessa’da yapılan 30 bin metrekarelik İstanbul Park, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ve Başkan Kadir Topbaş’ın katılımıyla açıldı.

Açılışta Türkiye’nin Ukrayna Büyükelçisi Yönet Can Tezel, Türkiye Odessa Konsolosu Cemil Ufuk Toğrul, Odessa Bölge Valisi Maxim Stepanov, Odessa Belediye Başkanı Gennadiy Trukhanov ile İBB Başkan Danışmanları Mehmet Duman, Sefer Kocabaş ve Kortan Çelikbilek, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Macit, Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Park Bahçeler Daire Başkanı M. İhsan Şimşek, KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürü Ömer Çebi, Şehir Tiyatroları Müdürü Salih Efiloğlu ve Basın Danışmanlığı Koordinatörü Cengiz Öztürk de yer aldı.

Törende İBB Başkanı Kadir Topbaş ve heyetini Ukraynalı öğrenciler Türk bayraklarıyla karşıladı. Mehter Marşları ve Türk ve Ukrayna Halk Dansları gösterisiyle başlayan törende, Türk sanatçılar Ebru yaptı ve katılımcılara Türk lokumu ikram edildi.

UKRAYNA CUMHURBAŞKANINDAN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR
Açılış töreninde konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Türkiye ile var olan iyi ilişkileri ve işbirliğini daha da geliştirmek istediklerini belirterek, İstanbul ile Odessa’nın 20 yıl önce Kardeş Şehir olduğunu hatırlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve İBB Başkanı Kadir Topbaş’a Ukrayna ve Odessa’ya desteklerinden dolayı teşekkür eden Petro Poroşenko, İstanbul’daki gelişmeyi ilgiyle takip ettiklerini söyledi.

İBB Başkanı Kadir Topbaş da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun dostluğunun ve iki ülkenin birlikte geleceğe yürüme kararlılığının, geleceğe çok daha umutla bakmaya fırsat verdiğini söyledi. “Sayın Cumhurbaşkanlarımızın yakın dostlukları ve işbirlikleri var. Biz de yerel yönetim olarak aynı dostluğu geliştirmek konusunda hemfikiriz” ifadesini kullanan Kadir Topbaş, şöyle konuştu;

İSTANBUL PARK TÜRK-UKRAYNA DOSTLUĞUNU PEKİŞTİRECEK
“Odessa’nın en güzel en turistik yerinde bir İstanbul Parkı yapmamız arzu edildi. Biz de Odessa’ya bir hediye olarak bu parkı yaptık ve bugün açılışını yapıyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın İBB Başkanlığında imzaladığı kardeş şehir protokolünün 20. yılında burada İstanbulPark’ı açmak bize nasip oldu. Bu parkın açılışında Sayın Ukrayna Cumhurbaşkanının da bulunması bize ayrı bir şeref verdi. İstanbul Park, kardeşliğimizin ve dostluğumuzun sembolü olarak burada daima yaşayacak ve görülecek. Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır. Bizim ortak duygularımız; huzur, barış ve gelecek. İki ülke ve İstanbul ile Odessa arasındaki bu kardeşlik ilişkisiyle inanıyorum ki yarınlarda çok daha farklı bir Odessa’yı birlikte göreceğiz.”

Odessa halkı İstanbul’u çok sevdiğini İstanbulluların da Odessa’yı sevdiğini ifade eden Başkan Topbaş, “İstanbul ile kardeş şehir olmanın 20. Yılında Odessa’da çok ciddi bir değişim ve dönüşümün yaşanmakta olduğunu gördüm. Bunu bir mimar olarak söylüyorum. Sayın Odessa Belediye Başkanı ile görüşmemizde İBB olarak her türlü bilgi ve deneyimlerimizi cömertçe paylaşmaya hazır olduğumuzu söyledim. İBB’den teknik bir heyeti, Odessa’da ulaşım ve altyapı başta olmak üzere birçok alanda çalışmalar yapmak üzere göndereceğim. İBB olarak Kardeş Şehrimiz Odessa’ya yenilediğimiz 30 otobüsü de hediye edeceğiz” diye konuştu.

Törende konuşmaların ardından, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, İBB Başkanı Kadir Topbaş ve beraberindekiler, Odessa İstanbul Park’ın açılışını gerçekleştirdi. Petro Poroşenko ve Kadir Topbaş parkı gezerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Türkiye’nin Ukrayna Büyükelçisi Yönet Can Tezel ve Türkiye Odessa Konsolosu Cemil Ufuk Toğrul, Ukrayna'da bir dizi resmi görüşme gerçekleştiren Başkan Topbaş'a ziyaretleri boyunca refakat etti.

ODESSA İSTANBUL PARK
Odessa Belediye Sarayı’nın yanında şehrin en turistik noktasında yapılan 30 bin metrekarelik İstanbul Park, Odessa – İstanbul Kardeş Şehirler temasını yansıtmak amacıyla yapıldı. 18 bin metrekare yeşil alan bulunan parktaki 7 bin 500 metrekarelik yürüyüş yolu ile meydanlara granit küp taş döşendi. Parkta Türk kültürüne ait 1 adet çeşme, 2 adet kameriye ve gül bahçesine yer verildi. Alanda meydan dışında olarak çocuk oyun alanları ile fitness alanları, 600 metrekarelik yürüyüş parkuru bulunuyor.

Alanda ayrıca mevcutta bulunan tarihi Grotto yapısı, gerekli bakım-onarım safhalarından geçirilerek tekrar işler hale gelerek Odessa’ya tekrar kazandırıldı. İstanbul-Odessa kardeşliğini simgeleyen iki adet obje de park girişlerine konuldu.

Alanın kuzeyinde, ana yürüyüş yoluna bağlanan yamaçlarda çeşitli desenlerde çiçeklendirmeler yapıldı. İstanbul Meydanı içerisinde de gül bahçesinin yanı sıra formlu bitkilerle İstanbul peyzajının minyatür bir hali alanda yansıtıldı. Ayrıca Türkiye’nin piknik kültürünü Odessa halkına tanıtmak üzere parkta piknik masaları kullanıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181