“En Çevreci Tesis” ödüllerine iki Bakanlı kutlama
Sağlıklı çevrelerin oluşturulması için şehirlere öncülük eden Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin teşebbüsüyle 2013 yılında başlatılan ve örnek işletmeleri cesaretlendirme amacını güden ödüller ikinci kez sahiplerini buldu. 48 tesis ve 9 organize sanayi bölgesi ödül almaya layık görüldü.

İstanbul Hilton Otel’de gerçekleştirilen ödül törenine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, birliğe üye belediyelerin temsilcileri, organize sanayi bölgelerinin başkanları, iş adamları ve basın mensupları katıldı.

Ödül töreninde konuşan Başkan Kadir Topbaş, dünya nüfusunun ve şehirleşmenin hızla arttığını belirterek, “Şehirler canlı organizmaya benzer. Uzuvları ve dolaşım sistemleri var. Eğer bunlar doğru kurgulanmamışsa sakat şehirler ortaya çıkıyor. Sadece insanları değil, bütün canlıları dikkate alan bir yönetim ortaya konulmalı” dedi.

Dünyanın sağlıklı bir şekilde devamı için çevreciliğin olmazsa olmaz olduğuna dikkat çeken Kadir topbaş, Türkiye’nin şehirlerinde ekolojik restorasyona ihtiyaç duyulduğunu söyledi. “Doğru çevre yönetimi yerel yönetimsiz olmaz” diyen Başkan Topbaş, dünyanın bir ekolojik kıyametin eşiğinde olduğunu kaydetti.

“İnsan yaptığı hataların cezasını çok ağır bedellerle ödüyor” ifadelerini kullanan Topbaş, “Giderek yoğunlaşan kent dokusunda, özellikle yaşam alanlarında çevreci bir mantığı uygulama zorunluluğuz var. Daha çok yenilenebilir enerji, ulaşımda toplu taşıma sistemlerine ağırlık verilmesi gibi sistemler ortaya koymalıyız” diye konuştu.

Bugün İstanbul’un havasının dünya standartlarının üstünde olduğunu, şehre 32 milyon metrekare aktif yeşil alan kattıklarını ve duvarlarda dahi çiçek açtırdıklarını anlatan Topbaş, “Kent ekolojisi, şehirdeki diğer canlılar ve estetik açıdan bir farkındalık oluşturuyoruz. İstanbul’un yüzde yüzünde doğalgazı kullanır hale getirdik. 6 milyon abonesi var İGDAŞ’ın. Bu da şehrimizin eski yaşam tarzını tamamen değiştirdi” şeklinde konuştu.

Sürdürülebilir bir çevre için vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının kararlara katılımının da çok önemli olduğunu aktaran Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “İnsan her şeyi affeder, ama adam yerine konulmamayı affetmez. Yöneticiler olarak vatandaştan aldığımız yetkiyle hizmet ediyorsak, onlara da karar verme sürecinde fırsat vermek, hesap verebilir olmak zorundayız. BM bile bu konuda yerel yönetimleri çözüm ortağı olarak kabul ediyor. Çünkü gelecek gerçekten ciddi tehditler altında. İnanıyorum ki yerel yönetimlerimizdeki bu hassasiyet sanayicimizde, iş çevrelerinde de oluşmuştur.”

Müezzinoğlu; “Sağlıklı bebeklere sağlıklı hava ve su sunmalıyız”

Daha sonra kürsüye gelen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlığı "bireyin ruhen, fiziken ve sosyal yönden sağlıklı olması halidir" şeklinde tarif ettiğini belirterek, bunların alt yapısını oluşturan en önemli zeminlerin başında şehir yöneticilerinin, belediye başkanlarının geldiğini söyledi.

Şehir yöneticilerine ve şekillendiricilerine düşen en önemli sorumluluğun, geleceğin daha medeni koşullarda devredebilecek noktaya taşınması olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, “Sağlığı artık Sağlık Bakanlarına bırakılacak kadar basite indirgeyemeyiz. Sağlık Bakanlarına bırakılamayacak kadar önemli bir değerdir. O nedenle çok paydaşlı sağlık diyoruz" ifadelerini kullandı.

“Dünyaya gelen her bebeğin yüzde 99'u sağlıklı doğuyor” diyen Müezzinoğlu, “Yüzde 99'un üzerinde dünyaya sağlıklı gelen bireylere bize sağlıklı bir havayı, suyu, gıdayı, çevreyi, sokağı, mahalleyi, parkı, zihnen gelişebileceği kültür ve sportif aktiviteler yapabileceği, kendisini sosyal yönden sağlıklı hale taşıyabileceği konu başlıklarını hem konuşmaz hem de vatandaşımıza konuşturmazsak daha çok imarı, kaldırımı, kavşağı, yolu konuşuruz. Bunları yapanları da başarılı sayarız” diye konuştu.

Müezzinoğlu, bu dönem Sağlık Bakanlığı bütçesine "sağlıklı yaşam kültürünün teşviki" başlığıyla bir kalem açacaklarını anlatarak, “Sağlıklı yaşam kültürünü oluşturmamız lazım. Kendisine değer veren, saygı duyan bireyin, en çok önemsemesi gereken konu başlığı sağlıklı olmasıdır. Ben sağlıklı değilsem bakan olmamın bir anlamı var mı? O nedenle sağlıklı yaşam kültürünün teşvikini mutlaka önümüzdeki süreçlerde Milli Eğitim, Gençlik ve Spor bakanlıklarımızla ve yerel yönetimlerimizle yapacağız” şeklinde konuştu.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, sağlığa saygılı üretim yapan tesisler ile organize sanayi bölgelerini tüm Türkiye’ye duyurmak, vatandaşlar adına şükran duygularını ifade etmek için çevreci ödül törenini düzenlediklerini söyledi. Törende konuşmaların ardından Bakan Müezzinoğlu, Başkan Kadir Topbaş ve Recep Altepe tarafından en çevreci sanayici ve tesislere ödülleri verildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181