Bakanlık devreye girdi, Fikirtepe'de 800 konut yıkıldı!
Devletin devreye girdiği Fikirtepe’de inşaat ve altyapı çalışmaları hızlandı. Toplam 57 adanın bulunduğu bölgede 25 ada ve 800 konutun yıkımı gerçekleştirildi. Yıkılan adalarda 45 bin konut ve 21 bin ticari alan projelendirildi. Dönüşümde hak sahibi olan vatandaşların ise yaşadığı ilçeyi terk etmek istememesi kiraları artırdı. Mahalle halkının yakın yerlerde ev aramaya başlaması üzerine, şimdiden Fındıklı ve Şerifali bölgelerinde kiralar yüzde 25 yükseliş gösterdi. Kentsel dönüşümün simgesi haline gelen Fikirtepe’de 15 kat sınırı olmaması da çalışmaların hızla ilerlemesinde önemli rol oynuyor. Bölgede, 80 metrekareye kadar 23-25 kat arasında izinler alınabiliyor.

Kadıköy’de ise izinler 15 katla sınırlı. Fikirtepe’de kentsel dönüşüm yapılacak arazinin büyüklüğü 1 milyon 300 bin metrekare. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da devreye girmesiyle yıl sonuna kadar tüm adalarda inşaatların başlaması ve temellerin atılması bekleniyor. Önümüzdeki 3 yılda, dönüşüm sürecinin tamamlanması ve Fikirtepe’de yeni ve modern bir şehrin ortaya çıkması bekleniyor. Bütün adalarıyla 1.3 milyon metrekarelik arazide dönüşüm tamamlandığında toplam 60 bin konut ve iş yeri ortaya çıkacak. Bu durumun, nüfusu yaklaşık 300 bin kişi artırması hesaplanıyor. Fikirtepe Platfomu’nun Başkanı Nazmi Durbakayım, yeniden şekillendirilen ve ortaya çıkacak Fikirtepe’yi şöyle anlatıyor: “Bölge, Bağdat Caddesi’nin ticaretini çeken, Ataşehir’in finansından pay alan, E-5’in altında lokasyonu bulunan, denize yakın, bitişiğinde metro durakları bulunan ticari ve oturum merkezi olacak.” Durbakayım, Fikirtepe’de 3 projede teslimlerin başladığını, bir projede de hak sahiplerinin eşya taşımaya başladığını belirtti.

ERA Gayrimenkul Koordinatörü Mustafa Baygan, kentsel dönüşüm projesi kapsamında, Fikirtepe’de toplam 57 adet ada olduğunu belirterek, “Her ada yaklaşık 20-30 dönüm arasında değişiklik gösteriyor. Projenin başlangıcından bu yana 25 ada yıkıldı ve inşaat projeleri başladı. Projelerin 45 bini konut, 21 bini de ticari konumunda. Her bir proje ortalama 2-3 sene sürüyor. Şu anda 5 proje bitti, 2017 yılı yaz döneminde 5 bin konut teslim edilmeye hazır durumda” diye konuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da devreye girmesiyle çalışmaların hızlandığı Fikirtepe’de satılık ve kiralık fiyatlarını Baygan, şöyle değerlendirdi: “Fikirtepe de başlayan yıkımlar ile birlikte 700-800 konut yıkımı gerçekleşti. O bölgede yaşayıp bölgeden fazla uzaklaşmak istemeyen hane halkının yakın bölgelere yönelmesi; Örnektepe, Fındıklı, Şerifali bölgelerindeki konutların kiralarını yüzde 25 oranında artırdı.”

15 FİRMA FAALİYETTE
Kadıköy’e getirilen 15 kat sınırlamasına ilişkin Mustafa Baygan, “Kat sınırlaması Fikirtepe bölgesi için söz konusu değil, 80 metrekareye kadar 23-25 kat arasında izinler alınıyor” dedi. Fikirtepe’de 15 firmanın faaliyette olduğunu belirten Baygan, bölgede 2-3 adada birden çalışan firmaların ağırlıkta olduğunu vurguladı. Öte yandan dönüşüm fiyatları da artırdı. Şimdiden 1+1 tipinde 50-70 metrekare büyüklüğünde bir daire 450 bin TL ile 550 bin TL arasında değişiyor. 2+1’lerde 100-120 metrekare konutlar 750 bin TL ile 900 bin TL arasında alıcı buluyor.

İNŞAATI OLANLAR
Anka Yapı,
Emay İnşaat,
Selimoğlu Grup,
Teknik Yapı,
Kentplus,
İnanlar İnşaat,
Taş Yapı,
Dumankaya,
Sinpaş

Hamide Hangül / Karar 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181