Bu yöntem Türkiye'de ilk kez bu kentsel dönüşüm projesinde uygulanacak!
Türkiye'nin en büyük cezaevlerinden biri olan ve yaklaşık 40 yıl boyunca açık kalan Bayrampaşa Cezaevi'nin 2008'de kapatılmasıyla başlayan kentsel dönüşüm sürecinde sona gelindi. Bayrampaşa eski cezaevi alanına uygulanacak projenin detayları netleşti ve dün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yapılan başvuru ile projenin ÇED süreci başladı. Üret-aktar-boşalt yönteminin ilk kez kullanılacağı ve Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşümlerinden biri olacak proje kapsamında 127 ticari ünite ve 2 bin 608 konut olmak üzere 2 bin 735 adet bağımsız bölüm inşa edilecek. Konut ve ticari alanların yanı sıra ilköğretim okulu, cami, hastane de inşa edilecek. Projenin tahmini yatırım bedeli 303 milyon 379 bin lira olarak hesaplanıyor.

24 bloklu dev proje
Başvuru dosyasına göre, Bayrampaşa İsmetpaşa Mahallesi'nde yer alan iki parsel üzerindeki 112 bin 870 metrekarelik arazide inşa edilecek projede, 12 ve 16 katlı 24 adet blok yükselecek. Toplam inşaat alanı 404 bin 505 metrekareye ulaşacak. Projenin yüklenicisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden KİPTAŞ olacak. İnşaata başlama tarihi için Nisan veya Mayıs ayları konuşuluyor. Projenin inşaatının 30 ay içinde tamamlanması hedefleniyor. Buna göre, eski cezaevi alanı 2018 yılına kadar modern bir konut bölgesine dönüşmüş olacak. Tamamlandığında 11 bin kişi yaşayacak.

Aktar-boşalt yöntemi
Bu alandaki kentsel dönüşüm, üret-aktar-boşalt yöntemiyle gerçekleşecek. İlk etap dönüşümü cezaevi arsasında başlayacak. Daha sonra mahalleler etap etap dönüşecek. Cezaevi arsasında inşa edilen konutlar satılmayacak. Bu konutlara kentsel dönüşüme tabi tutulacak mahallenin (İsmetpaşa olarak planlanıyor) sakinleri yerleşecek. Ardından taşınan mahalledeki bütün binalar yıkılacak. Burada da yeni konutlar inşa edilecek. Bu şekilde mahalleler taşınarak, bütün ilçede büyük bir kentsel dönüşüm projesi hayata geçecek.

Hastane yenilenecek
Dönüşümün yapılacağı alan Sağmalcılar Metro durağı ile Kartaltepe-Kocatepe metro istasyonuna arasında bulunuyor. Proje kapsamında bu 2 metro durağı arasına da metro durağı yapılacak. Projenin altında 5 bine yakın araç kapasiteli bir otopark da olacak. Bu arazide bulunan Bayrampaşa Devlet Hastanesi'nin yıkımı yapılacak. Sağlık Bakanlığı, alanın sol tarafında bulunan araziye yeni hastane inşa edecek.

Meltem KARA/Vatan Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181