Eyüp kentsel dönüşümde 400 konutun kurası çekildi!
“5. Levent Projesi Kapsamındaki 400 Konutun Kura Çekim Töreni” Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla gerçekleştirildi. 4 bin konutluk projenin, 400’ünün kurasını çekildiği programda Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ile ev sahibi olacak vatandaşlar da yer aldı.

Törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümün hayırlı olmasını diledi ve hak sahibi olan vatandaşların ömür boyu sağlık ve ağız tadıyla evlerinde oturmalarını diledi. “Kadir Abi ile İstanbul genelinde dönüşüm seferberliği başlattık. İnşallah insanlarımızı güvenli olmayan kötü konutlardan kurtarma şerefini Allah bize bahşedecek” diyen Mehmet Özhaseki, şöyle konuştu;

“Şehirlerin hayatı devletlerin hayatından bile eskidir. 10 bin yıllık 5 binyıllık şehirler vardır ama on bin yıllık 5 bin yıllık devletler bulamazsınız. 21 yıl Kayseri’de belediye başkanlığı yapmış biri olarak biliyorum ki; belediye başkanları şehirlerin her türlü sorununu çözmek için 24 saat acildeki doktorlar gibi çırpınırlar. Ama İstanbul bir başka, bu şehre yaptığımız hizmetleri ibadet gibi görüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın belediye başkanlığı ile İstanbul’da başlattığı seferberlikle hizmet belediyeciliği ön plana çıktı. Şimdi İstanbul’da ayrıcalıklı olarak dönüşüm için yeni formüller ortaya konulmalı. Bundan sonra biz sağlıklı binalar yapmalıyız. Çürük binalardan kurtulmamız lazım. İnsanımızın canı mukaddestir. Bunu kötüye kullanmak isteyenler yöneticiler olarak biz mani olmalıyız. Bir taraftan da kimlikli binaların ortaya koymamız lazım. Artık kibrit gibi binalarda vazgeçmemiz, kendi kimliğimizi ortaya koyabilecek silüeti oluşturmamız lazım.”

Bakanlık olarak bir taraftan kentsel dönüşümün standardını oluşturmaya, bir taraftan da mevzuatı düzenlemeye çalıştıklarının altını çizen Özhaseki, “Deprem bir gerçeklik ve ne zaman geleceği belli değil. O zaman bir an önce sağlıklı ve sağlam binalara geçmek lazım. İdareciler olarak en büyük arzumuz iyi hizmet ederek insanlarımızın duasını almak ve yeni geleceklere makamımızı yüz akıyla devretmek” şeklinde konuştu.

TOPBAŞ: İSTANBUL’U ADIM ADIM YENİLİYORUZ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Türkiye’nin en büyük şansının yerel yönetimden gelen bir cumhurbaşkanına sahip olması olduğunu belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın belediye başkanlığı ile birlikte başlattığı bir yerel yönetim anlayışı sadece Türkiye değil dünyada da bir model oldu. Halka dokunan halka ulaşan, sorunları yerinde inceleyen ve çözen hizmetkar olan bir yönetim anlayışı başladı. Bu zaten bizim tarihimizde, kültürümüzde, geçmişimizde var olan bir yönetim anlayışı. Bunu edindiğimiz zaman zaten mesafeler almış dünyanın en etkin devleti haline gelmişiz. Ve her yere destek olmuş yardım eli uzatmışız” diye konuştu.

“Böyle büyük bir milletin mensupları olarak, 15 Temmuz’da emanet şehir olan İstanbul’un ve ülkemizin geleceğe yürümesi için milletçe hep beraber ayağa kalktık. Bu aziz millet bundan sonra da hep beraberce kol kola girerek geleceğini beraberce hazırlayabilir” ifadesini kullanan Başkan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bu süreçte bize düşen görev olarak yerelde halkımızı mutlu etmek, yaşam kalitesi standartlarını yükseltmek. Geçmişte yöneticiler büyük şehirlere göç eden vatandaşlarımıza yol göstermediği için bu sıkıntılı alanlar meydana çıktı. İnsanların doğuştan var olan haklarından biri barınma hakkını korumak adına şehirlerin buna göre hazırlanması lazım. İstanbul’u adeta yeniden yapılanmaya soktuk. Kentsel dönüşüm bütün dünyada var. Daha önceki insanlar kendilerine göre şekillendirdikleri alanlarda yeni duruma göre yeni çareler ve çözümler gerekiyor. Geçmişte bir sanayi bölgesiyse şimdi o sanayi bölgesine ihtiyaç olmadığı için onun yerine başka şeyler konuluyor. Yani bir dönüşüme tabi tutuluyor. İnsanlar da değişiyor dönüşüyor. Yaşam alanlarının da bu şekilde bir değişime tabi tutulması lazım. İstanbul’da daha kaliteli, daha doğru, sağlıklı bir yaşam hepimizin hakkı. İşte biz de devlet olarak her türlü fedakarlıkla kendimizi bunun için adadık.”

“En büyük korkumuz bu, ah almak. Kimseyi yerinden yurdundan etme derdimiz yok. İmkanları doğru kullanarak bize gelen talepleri yerine getirmek zorundayız” diyen Başkan Topbaş, İstanbul’un en riskli bölgesi Zeytinburnu Sümer Mahallesi’ni KİPTAŞ ile dönüştürdük ve hak sahiplerine birebir hiçbir şey almaksızın evlerini verdik. Biz devletiz biz millet adına görev yapıyoruz. Milletimizin haklarını kullanıyoruz. Burada da KİPTAŞ Genel Müdürümüze ‘Vatandaşlarımızın hiç birine bir kuruş ödettirmeden birebir ev vereceksiniz’ dedim ve sözümüzü tuttuk. Bugün burada kura çekiyoruz. Daha sağlıklı yapılarda yaşayacaksınız. Güzel komşuluklar oluşacak. Yağmur yağdığı zaman eviniz akmayacak, kışın sobaya odun yetiştirmek dönemleri geride kaldı. Doğalgazlı tertemiz, her türlü alt yapısı olan medeni bir şehirde yaşayacaksınız” diye konuştu.


Kentsel dönüşüm kanunun ardından ilçe belediye başkanlarıyla birlikte İstanbul’daki çarpık yapılaşmaları adım adım dönüştürdüklerini ve deprem riski taşıyan yapıları ortadan kaldırdıklarını anlatan Topbaş, “Tek katlı bina dahi olsa, kerpiç bina dahi olsa insan hayatını depremde tehdit edebiliyor. Afganistan’da da gördük, Pakistan’da da gördük. Nice insanlar hayatını kaybetti. Bundan sonraki süreç daha sağlıklı bir gelecek olacak inşallah. KİPTAŞ ile bugüne kadar 70 bine yakın modern ve güvenilir konutlar inşa ettik. Dar gelirlileri hep sevindirdik. Zaman zaman sosyal konutlara kaynak teşkil etsin diye lüks konutlar da yaptık. Bugün KİPTAŞ kalitesiyle çok önemli bir makra haline geldi” şeklinde konuştu.

AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ise, “İstanbul’un Kadir Abisini dinlerken 1994 ruhunun 2016’da nasıl yaşadığına şahit olduk. İnsanların yüzünü güldüren bir anlayışı gerçekleştiren Recep Tayyip Erdoğan’ın arkadaşları olmanın gururunu yaşıyoruz. Biz şehirlerimizi inşa ve ihya edeceğiz ve Başkanımız Kadir Topbaş’ın dediği gibi dua alacağız. İstanbul için üretmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Törende konuşmaların ardından, Bakan Mehmet Özhaseki ve Başkan Kadir Topbaş ile beraberindekiler, çocuklarla birlikte kura çekerek hak sahibi olan vatandaşlara evlerinin anahtarını teslim etti. Ev sahibi olan vatandaşların mutlulukları duygusal anlar yaşattı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181