Fikirtepe'de kentsel dönüşüm projelerinin değeri 18 milyar dolar!
Kentsel dönüşümün pilot bölgesi Fikirtepe'de başlatılan çalışmalarda son viraja girildi. Son 10 ayda 187 yerde, 1 milyon 718 bin 415 kişinin yaşadığı 11 bin 971 hektarlık bölüm, 'riskli alan' ilan edildi. Ülke genelinde 6.5 milyondan fazla konutun kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi bekleniyor. Bölgede bulunan 57 yapı adasından 22'si için ruhsat, 10'u için de kazı ruhsatı alındı. Dönüşüm kapsamında 35 bin konut, 2 bin 500 ticari alan yapılması planlanan Fikirtepe'de projelerin değerinin ise 18 milyar doları bulması planlanıyor.

Bakanlık süreci devraldı
Yılan hikayesine dönen kentsel dönüşüm sürecine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da dahil oldu. Finansal zorluk çeken şirketlere ortak olarak işleri hızlandırmak için kolları sıvayan bakanlık ilk görüşmeleri kentsel dönüşüm en çok tartışıldığı Fikirtepe bölgesinde yaptı. Bakanlığın sorunlu adalara müdalahesiyle birlikte sorunlar da hızla çözüme kavuşmaya başladı. Önce 27 Ekim'de kentsel dönüşüm yasasında yapılan yönetmelik değişikliği ile sürecin hızlandırılması adına önemli bir adım atıldı. Şimdi ise sıra finansal zorluk çeken firmalara geldi. Aynı yapı adasında birden firma olması nedeniyle çalışmaların başlayamadığı bölgelerde de bakanlık süreci devralacak. Bölgede dönüşüm projesi yapan Vartaş ve Anka Yapı'nın bakanlığa bağlı İller Bankası ile ortaklık kurması bekleniyor. Sürece İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kiptaş'ın da dahil olacağı belirtiliyor.

Destek sözü verildi
Fikirtepe'de vatandaşlar, firmalar ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında köprü vafizesi gören dernek FİDEM'in Başkanı Ercüment Oruç, bakanlığın bölgedeki müteahhitlerle bir araya gelerek çözüm yolu aradıklarını söyledi. Oruç, "Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki son bir ayda 4 kere Fikirtepe'ye geldi. Son olarak maddi sıkıntı yaşana firmalara destek sözü verdiler. İller Bankası aracılığı ile iş ortaklığı yapılacak. Bakan Özhaseki Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım ile de dönüşüm işbirliği için bir görüşme yaptı" dedi.

Bölgeye 'Prestijli' can suyu geliyor
İstanbul'un kentsel dönüşüm bölgelerinden Fikirtepe'de projelerin tamamlandığı bazı adalarda yılsonuna doğru teslimler başlıyor. Tamamlandığında 160 bin kişinin yaşayacağı, 35 bin konut ve 2 bin 500 ticari alanın yer alacağı Fikirtepe'de teslimlerin yaklaşmasıyla altyapı büyük önem kazandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) yürüttüğü altyapı çalışmaları için ihaleye çıkıldı, yüklenici firmaya yer teslimi yapıldı. Yol genişletme, elektrik, su, kanalizasyon gibi altyapı çalışmaları teslime yaklaşan adaların çevresinde başlarken, kademe kademe tüm Fikirtepe'ye yayılacak. Şu anda yüzde 100 anlaşma sağlanamadığı için yıkımların yapılmadığı bölgelerin de yeni yönetmeliğin getirdiği şartlar sayesinde dönüşüme katılmasıyla altyapı çalışmaları bu alanlara doğru kayacak. Fikirtepe'de altyapı tamamlanıp, terk alanlarına sosyal donatılar hazırlandığında parklar, meydanlar ve Prestij Caddesi ortaya çıkacak.

48 park, 3 meydan var
Fikirtepe'de farklı boyutlarda toplam 48 park ve 3 meydanın yer alması planlanıyor. Bölgede kültürel aktiviteler için de 9 alan tahsis edildi. Projelere ait 50 spor salonu, 20 tenis kortu ve basket sahasına ek olarak 3 adet büyük spor tesisi yapılacak. 13 dini tesis, 6 sağlık tesisi, 2 belediye hizmet alanı bulunacak.

Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181