İstanbul'daki sanayi siteleri kentsel dönüşüme giriyor!
İstanbul'daki yapı ve trafik yoğunluğuna çözüm için kent içine sıkışmış sanayi siteleri kaldırılması planlanıyor. Başbakanlığa bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ), kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında, konut alanlarının yanı sıra sanayi sitelerini de dönüşüm içinde değerlendirmeye başladı.

ÇALIŞANLAR İÇİN KONUT YAPILACAK
Bu kapsamda, şehir merkezlerinde kalan ve kent estetiğini bozan sanayi sitelerinin dönüşümü için harekete geçildi. Yapılacak çalışmayla, kent merkezleri önemli yer kaplayan sanayi sitelerinden arındırılacak. Sanayi siteleri de kent dışındaki daha geniş alanlara taşınacak. Kent içine sıkışmış olan sanayiciler de daha yeni ve ferah dükkânlarda iş yapma fırsatı bulacak. Dükkânlarını genişletme imkânına da kavuşacaklar. Sanayi sitelerinin etrafına, çalışanlar için konut alanları yapılacak. Böylece, sanayi siteleriyle birlikte büyük bir nüfus da kent dışında belli bölgelerde toplanacak. İşe gidiş gelişler dolayısıyla kent içinde trafik yoğunluğu bu sayede azaltılacak.

İLK TALEP BAŞAKŞEHİR'DEN 
TOKİ, bu uygulamayı İstanbul'da başlatmak için Güngören, Bağcılar, Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa ve Esenler'deki sanayi bölgelerine gözünü dikti. İstanbul'un pek çok ilçesinde irili ufaklı sanayi sitesi bulunurken, sanayicilerle anlaşma sağlanması halinde, bu tesisler Çerkezköy, Çorlu ve Silivri'ye taşınacak. Bu sanayi tesislerinin her birinin 4-5 milyon metrekare büyüklükte olduğu belirtiliyor. İstanbul'da bu konuda ilk talep Başakşehir'deki Keresteciler Sanayi sitesinden geldi. Bunların yanı sıra, diğer ilçelerdeki ayakkabıcılar, dökümcüler, oto tamircileri, marangozlar ve tekstilcilerden de benzer bir adım bekleniyor.

BURSA'DA ARSA KARŞILIĞI DÜKKÂN VE PAY VERİLDİ
TOKİ, Bursa, Uşak ve Şanlıurfa'da başlattığı bu uygulamayı, şimdi istanbul'a taşıyacak. Bursa'da kısa süre önce başlatılan uygulamayla, Bursalı esnaf ve sanayiciye ait dükkânlar, Kestel'deki yeni ve modern tesislere taşınacak. Bu kapsamda, 3 bin sanayici ve esnafın kent dışına taşınması sağlanacak. Uygulamayla, arsa karşılığı sanayicilere yeni ve büyük dükkânlar verilirken, kent içindeki arsalar da kentsel dönüşüm için kullanılıyor. Yapılacak takasla, arsanın değeri fazlaysa, sanayiciye arsa bedelinden pay da ödenecek.

3 BİN ESNAF TAŞINACAK
Bursa'nın Kestel ilçesi'nde yaklaşık 2 milyon metrekareyi aşkın alanda, 3 bine yakın işyerini barındıracak Büyük Sanayi Sitesi'nin yapımı sürüyor.

Deniz Çiçek / Habertürk Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181