İstanbul Etiler dönüşümle değerine değer katıyor!
Özellikle İstanbul'da metrekare fiyatları her geçen gün yükselen bir grafik gösterirken, şehrin merkezinde yeni yerleşim yerleri inşa etmek, şehir dışında sıfırdan bir proje geliştirmekten daha karlı ve daha prestijli olarak gösteriliyor. İstanbul'un merkezinde yer alan ve yüzük taşı olarak tabir edilen semtlerin başında gelen Etiler'deki kentsel dönüşüm pastasından pay almak için yatırımcılar adeta birbirleriyle yarışıyor. Üstelik bu yarış sadece inşaat firmalarının tekelinde de değil, yabancı fonlar da bu yatırımlarla ilgileniyor.

Örneğin, 1960'lı yıllarda inşa edilen Petrol Sitesi birçok firmayla görüştükten sonra Katarlı QT Holding ile el sıkıştı. 250 milyon dolar yatırımla siteye çarşı, ticari alan ve sağlık merkezi geliştirilmesi konusu gündemde. Yine Petrol Sitesi'nin yanında bulunan Belediye Sitesi'nin Akmerkez bağlantı yolu tarafında bulunan müstakil evlerin bulunduğu adada kentsel dönüşüm çalışmaları başladı. Blokların bulunduğu kısım içinse inşaat şirketleriyle görüşmeler devam ediyor. Tepecik Yolu'nda bulunan Sadabat Evleri'nde de çalışmalar sürüyor. Bölgenin değerine değer katacak projeler gündemde.

70 YILLIK YERLEŞİM
Etiler, 1947 yılında Emlak Kredi Bankası'nın Levent Çiftliği olarak adlandırılan arazinin üzerine toplu konut inşaatına başlaması ve 1954 yılında Etibank'ın kooperatif projesiyle kalabalıklaşmaya başladı. 1960 ve 1970'li dönemin en güzel yapıları bu çevrede inşa edildi ve lüks sitelerde iş, ticaret ve sanat dünyasının önde gelen isimleri Etiler ve Levent çevresinde ikamet etmeye başladı. Zamanla semt orta-üst ve üst gelir grubuna sahip kişilerin ikamet ettiği bir yerleşim bölgesi haline dönüştü.

Özellikle 80'li yıllardan sonra eğlence hayatının önemli merkezlerinden biri olan Etiler'de lüks restoranların, şık dükkanların ve mağazaların açılmasıyla gayrimenkul fiyatlarında ciddi bir artış yaşandı.

Geçmiş yıllarda Nisbetiye Caddesi'nin Etiler tarafında kiralamalarda metrekare fiyatlarının 90 dolara kadar yükseldiği görüldü. Şimdilerde bu rakam 75 dolar civarında. Cadde üzerindeki villaların satış metrekare fiyatları 35 bin dolara ulaştığı bölgedeki emlakçılar tarafından söyleniyor.

İstanbul'un en gözde semtlerinden birisi olan Etiler'de yeni yapılan ve geliştirilmekte olan projeleri mercek altına aldık... 

Mustafa BAYGAN / ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü
"Semtin cazibesi devam edecek"

Etiler, yerel yapı olarak uzun süredir aynı bölgede ikamet eden kişilerin ayrılmayı düşünmedikleri bir semt. Bölge, dolar odaklı satışlara alışkın olduğundan dolardaki artış beklentilerle paralellik oluşturmuyor. İşlem hacminde daralma söz konusu. Etiler şehrin merkezinde yaşamaya alışkın olan kesim için bir yatırım alanı değil, kendilerinin kullanacağı, konut ihtiyaçlarını karşıladıkları, bir bölge. Levent bölgesinde ise, yatırımcı açısından, büyük projelerdeki beklenti hayallerin gerisinde. Satışlar, Aralık ayı beklentilerin altında kalmış, Ocak ayının ise oldukça durgun olduğu gözlemleniyor. Doların hareketli olduğu her dönemde olduğu gibi bu dönemde de, yatırımcının gayrimenkule hızla yönelmesi beklenemez. Ancak döviz bir yatırım aracı değil, bir birikimdir. Birikimin TL bazında değer kazanması geçici ve kısa vadeli bir kazanç sağlar. Bunun çok uzun dönemde gayrimenkul kazancının ve getirişinin önüne geçmesi beklenemez. Dövizdeki hareketliliğin yavaşlamasıyla birlikte, yatırım konusunda Levent bölgesindeki hareketliliğin artacağını öngörüyoruz. Etiler'deki durum ise alıcı ve satıcının beklentilerinin mevcut piyasa şartlarında buluşmasıyla bir dengeye oturacak ve daha hızlı olacak. Her iki bölge vazgeçilmez olmaya devam edecek.

Para Dergisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181